Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

15. april 1999

NATO-bomber dræber flygtninge
*Mens øjenvidner kunne berette om mindst 20 dræbte flygtninge efter NATO's bombardementer onsdag, afslørede Tyskland sin seks-punkts plan, som skal afslutte Kosovo-krisen.
Ifølge planen indstiller NATO sin luftoffensiv i et døgn, hvis Jugoslavien begynder at trække sine styrker tilbage fra provinsen.
Den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, fremlagde onsdag aften forslaget ved et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles. NATO vil først stoppe sin offensiv helt, når alle jugoslaviske styrker og halvmilitære enheder har forladt området. Derefter går en fredsbevarende styrke med FN-mandat ind i Kosovo, så flygtningene kan vende tilbage.

Milosevic mødte Lukasjenko
*Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, viste sig onsdag offentligt for første gang, siden NATO's angreb begyndte.
Det skete, da han bød Hvideruslands præsident, Alekander Lukasjenko, velkommen til Beograd.
Milosevic virkede rolig og omfavnede Lukasjenko uden for sin officielle residens i en forstad til Beograd. Han håber, at Jugoslavien kan indtræde i en union med Rusland og Hviderusland.
Lukasjenko har budt Jugoslaviens anmodning om at indtræde i unionen velkommen, men har samtidig afvist militær hjælp.

Indisk regeringsparti trækker sig
*Det næststørste parti, AIADMK, i Indiens koalitionsregering trak sig formelt ud af regeringssamarbejdet onsdag.
AIADMK's beslutning kan føre til, at ministerpræsident Atal Behari Vajpayee og hans stærkt hindu-nationalistiske regering må gå af. Beslutningen blev begrundet med, at Vajpayees regering er en trussel mod Indiens sikkerhedsinteresser.
Samtidig afprøvede Paki-stan onsdag morgen et nyt mellemdistance missil som reaktion på Indiens test af det nye Agni-II-missil i søndags, siger embedsmænd til nyhedsbureauer.
De pakistanske myndigheder erklærede testen for en succes, men understregede, at man ikke ønsker et atom- eller missilkapløb i det sydlige Asien.

Tyrkiet optrapper kurder-indsats
*De tyrkiske myndigheder har erklæret undtagelsestilstand i den sydøstlige del af landet og forbudt et stort møde, som Tyrkiets største, lovlige kurdiske parti ville afholde tirsdag, skriver Reuters.
Det skete kun få dage før, tyrkerne går til valg, og er tilsyneladende led i en større indsats mod kurderne.
Den fungerende leder af Folkets Demokratiske Parti sagde tirsdag, at to af partiets kandidater til parlamentet og en kandidat til et lokalt råd blev tilbageholdt af politiet sammen med cirka 1.000 af partiets støtter. Tyrkisk politi sagde selv, at 300 var blevet anholdt.
Myndighederne har også forbudt udenlandske journalister at rejse ind i området.

Dumaen udskyder sag mod Jeltsin
*Ruslands parlament besluttede i går at udskyde den debat, der skal finde sted forud for en eventuel rigsretssag mod præsident Boris Jeltsin. Debatten er udskudt til midt i maj, skriver Reuters.
Jeltsin, som er anklaget for fire punkter, blandt andet "folkedrab" på det russiske folk, har bedt om enten at få gang i rigsretssagen med det samme eller droppe den fuldstændigt.
En talsmand fra Kreml siger, at rigsretssagen skal ses som en beskidt politisk manøvre fra venstrefløjens side forud for parlamentsvalget i år og præsidentvalget til næste år.
Sygeplejersker klar til strejke
nFem tusind sygeplejersker og radiografer er klar til at strejke, hvis forhandlingerne på sygeplejerskeområdet går i hårdknude.
Det ligger klart, efter hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd onsdag over middag besluttede sig for, hvor mange sygeplejersker og hvilke hospitaler en eventuel strejke skal ramme.

Valg i Sydafrika den 2. juni
*Præsident Nelson Mandela bekendtgjorde onsdag, at Sydafrika går til valg 2. juni - et valg, der samtidig markerer afslutningen på hans tid, som landets første sorte statsoverhoved.
Når den nu 80-årige Mandela træder tilbage i dagene efter det forestående valg, vil præsidentposten givet blive overtaget af hans vicepræsident Thabo Mbeki. Kun et usædvanligt dårligt valg til Den Afrikanske Nationalkongres (ANC) vil forhindre præsidentværdigheden i at bliver overdraget til den 56-årige Mbeki.

Kemi-giganter opgiver gen-forsøg
*Fire førende bioteknologiske giganter har opgivet at gennemføre den første forsøgsudsætning af en genetisk modificeret majs i Østrig, skriver Ritzau.
Årsagen er den østrigske befolknings negative holdning til gensplejsning. Samtidig mener de, at den østrigske regering ikke har støttet deres projekt.
Forum Biotechnology, som ville gennemføre forsøget, blev dannet sidste år af Novartis, Monsanto, Pioneer og AgrEvo og fire fødevarevirksomheder med det formål at forsøge at overtale den skeptiske østrigske befolkning om fordelene ved gensplejsede fødevarer.
Greenpeace hilser det velkomment, at forsøget med gen-majsen er taget af bordet.
"Det er et eksempel på, at folkelig modstand stadig kan rykke de multinationale selskaber," siger Jan Søndergaard, der er direktør for Greenpeace Danmark.

Blair og Ahern mødes om Nordirland
*Storbritanniens premierminister, Tony Blair, og hans irske kollega, Bertie Ahern, mødes torsdag i London for at drøfte det aktuelle dødvande i den nordirske fredsproces.
Det oplyste en højtstående politiker i Nordirland onsdag ifølge det britiske nyhedsbureau, Reuter.
Mødet kommer efter, at Nordirlands politiske ledere har gjort sig klar til en ny runde forhandlinger, som skal redde fredsprocessen, der stort set ligger brak.
Den katolske undergrundshær, IRA, er på samme tid under voldsomt pres for i det mindste at aflevere nogle af dens våbenlagre.

Studerendes arbejdsmiljø i fokus
*En arbejdsgruppe med deltagelse fra fem ministerier skal nu se nærmere på, om der er behov for en særlig lov om elevers og studerendes sikkerhed og sundhed.
Arbejdsminister Ove Hygum (S) og undervisningsminister Margrethe Vestager (R) har taget initiativ til at nedsætte arbejdsgruppen, der ventes klar med sine anbefalinger i løbet af juni.
Ud over de to ministerier deltager også medlemmer fra Socialministeriet, Sundhedsministeriet og By- og Boligministeriet i arbejdsgruppen, der skal fremlægge initiativer, som "offensivt" tager hånd om de behov, der kan være for at styrke elevernes og studerendes sikkerhed og sundhed.

Skarp reaktion fra svineproducenter
*Landsforeningen af Danske Svineproducenter reagerer skarpt på den kampagne, som dyreværnsforeningen Dyrenes Venner har indledt. Dyrevennerne opfordrer britiske forbrugere til at boykotte dansk svinekød for at skaffe bedre vilkår for omkring 20 millioner danske slagtesvin.
"Dyrevennernes opfordring handler ikke om at forbedre livet for de danske grise, men om at profilere en ny forening på den mest populistiske og usmagelige måde," siger svineproducenternes formand, som støttes af Landbrugsrådets præsident, Peter Gæmelke.
Medlemmerne af 50 britiske dyreværnsforeninger er blevet opfordret til at sende justitsminister Frank Jensen (S) et protestkort for at give danske grise et bedre liv.
Dyrenes Venner har også iværksat en underskriftsindsamling i Danmark.

Venstre: Ministerier smøler
*Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, opfordrer statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til at indføre en ny regel, der forpligter ministre til at oplyse, hvor længe de har været om at besvare spørgsmål fra Folketingets udvalg om regeringens lovforslag.
Birthe Rønn Hornbech finder det utilfredsstillende, at ministre ofte bruger op til fire måneder på at besvare de spørgsmål, som folketingsmedlemmer stiller i Folketingets udvalg for at få klarlagt konsekvenserne af regeringens fremsatte lovforslag.
Hun understreger, at hurtig besvarelse af spørgsmålene er helt vital for Folketingets kontrol med regeringen.

Transportråd kritiserer beslutning
*Store trafikanlæg besluttes på alt for løst grundlag, mener Transportrådet. Diskussionen om at udvide jernbanen København-Ringsted og bygge motorvej Odense-Svendborg drukner i detaljer fordi selve målet med investeringerne ikke er klart defineret.
"Det fremlagte materiale er ikke velegnet som baggrund for at træffe beslutninger om så store investeringer," siger Transportrådet i rapporten, der offentliggøres i dag.
Transportrådet anbefaler, at man for fremtiden stiller politikerne og borgerne over for "tilpas forskellige alternativer", så prioriteringen kan ske på et klart grundlag. Borgerne skal sikres en mere gennemskuelig og troværdig information.

Quayle vil være præsident
*Med løfte om atter at "fin-indstille USA's moralske kompas" gav den tidligere republikanske vicepræsident, Dan Quayle, onsdag officiel meddelelse om, at han vil deltage i kampen om at blive den næste amerikanske præsident.
Den nu 52-årige Quayle var vicepræsident fra 1989 til 1993 under præsident George Bush, hvis søn George Bush jr. formentligt bliver en af hans konkurrenter til at blive republikansk præsidentkandidat ved valget til næste efterår.

Anwar Ibrahim fik seks års fængsel
*Malaysias fyrede finansminister Anwar Ibrahim fik onsdag morgen i højesteret i hovedstaden Kuala Lum-pur en dom på seks års fængsel for korruption.
Anwar fik seks års fængsel for hver af de fire anklager om korruption, men samtidig blev det bestemt, at fængselsdommene skal afsones samtidigt. Tidligere onsdag blev den forhenværende finansminister kendt skyldig i anklagerne.
Anwar Ibrahim selv har under retssagen sagt, at han var offer for en politisk sammensværgelse, anført af ministerpræsident Mahathir Mohamad.
Fyringen af Anwar i september fremkaldte voldsomme gadedemonstrationer, som blev den største udford-ring mod Mahathir, siden han tog magten i 1981.
Da dommen blev afsat trodsede omkring 500 Anwar-tilhængere politiets ordrer om at flytte sig fra området ved retssalen, og ifølge det franske nyhedsbureau AFP måtte politiet anvende vandkanoner for at skille masserne.

Redigeret af Helle Bruun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her