Læsetid: 6 min.

NYHEDSOVERBLIK

14. april 1999

Sygeplejersker siger nej tak
*Et stort flertal af landets sygeplejersker forkastede tirsdag deres nye overenskomst ved en urafstemning, og dermed er en konflikt på hele det offentlige område rykket betydeligt tættere på.
Trods det markante nej-flertal er formanden for Dansk Sygeplejeråd , der anbefalede et nej, tilfreds med resultatet af afstemningen.
"Det er dejligt, at nej'et er så markant, for dermed er der et stort flertal af medlemmerne bag, når vi går til nye forhandlinger med arbejdsgiverne. Samtidig kan jeg godt forstå medlemmernes reaktion, for der er ikke så mange penge i forliget til dem i forhold til, hvad de havde ønsket," siger Jette Søe til Ritzaus Bureau.

Tyrkiet standser kurdisk valgkamp
*De tyrkiske myndigheder har erklæret undtagelsestilstand i den sydøstlige del af landet og forbudt et stort møde, som Tyrkiets største, lovlige kurdiske parti ville afholde tirsdag. Det skete kun få dage før, tyrkerne går til valg, og er tilsyneladende led i en større indsats mod kurderne.
Den fungerende leder af Folkets Demokratiske Pari (HADEP), Osman Ozcelik, sagde tirsdag, at to af partiets kandidater til parlamentet og en kandidat til et lokalt råd blev tilbageholdt af politiet sammen med cirka 1000 af partiets støtter.
Tyrkisk politi sagde selv, at 300 var blevet anholdt. Myndighederne har også forbudt udenlandske journalister at rejse ind i området.
HADEP risikerer at blive forbudt efter beskyldninger om, at partiet fungerer som den politiske fløj af oprørsbevægelsen Kurdistans Arbejderparti (PKK), der ledes af den fængslede Abdullah Öcalan.

For tidligt at se på integrationsloven
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) imødekom tirsdag kritikerne af integrationsloven, som regulerer vilkårene for flygtninges indslusning i det danske samfund.
Men regeringen vil ikke gennemføre en fremskyndet evaluering af loven, sådan som kritikerne havde krævet.
Det fremgik af en timelang forespørgselsdebat i folketingssalen, som SF, Enhedslisten og Kristeligt Folkeparti havde taget initiativ til.
Et mindretal bestående af SF, Enhedslisten og Kristeligt Folkeparti ville ellers have regeringen til at genvurdere loven allerede til efteråret. Men det forhindrede en afværgedagsorden, fremsat af Socialdemokratiets flygtningeordfører, Dorte Bennedsen.
Til gengæld lovede indenrigsministeren - som noget nyt - at undersøgelsens delresultater vil blive offentliggjort i den takt de bliver færdige - og dermed, afhængig af resultaterne, give ammunition til kritikerne.
LO og HK undsiger den nye integrationslov, der trådte i kraft 1. januar. Den økonomiske forskelsbehandling, som loven laver mellem danske kontanthjælpsmodtagere og flygtninge på såkaldt integrationsydelse er urimelig, mener de to organisationer ifølge Politiken tirsdag.

Ingen hurtig førtidsreform
*Førtidspensionister skal ikke regne med en hurtig reform af pensionsordningen. Det fremgik af statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) kommentar til spørgsmålet efter tirsdagens ministermøde.
"Vi har ikke opgivet arbejdet. Men lad os nu tage den fornødne tid, og der kan godt gå en rum tid," sagde statsministeren, der ikke ville sætte dato på, hvornår en reform vil være færdig.
S-R-regeringen ønsker at lave en reform af de nuværende tre satser for førtidspension, men den kan ikke på nuværende tidspunkt få øje på et flertal i Folketinget, der kan levere stemmer til en reform, der både er retfærdig og økonomisk mulig.

Direktør nægter sex-eskapader
*Den tidligere direktør for Miljøteam Århus, Svend Erik Broch Nielsen, der sidste år i februar blevet fyret og efterfølgende offentligt skandaliseret, nægter at have haft seksuelle forhold til to kvindelige ansatte i skraldeselskabet.
Det kom frem under tirsdagens retsmøde i Århus, hvor den forhenværende formand for selskabet Knud Frank Pedersen, sammen med de fire øvrige bestyrelsesmedlemmer står tiltalt for at have afpresset Svend Erik Broch Nielsen i forbindelse med fyringen.
Broch Nielsen erkendte, at han flere gange havde aflagt private besøg hos en af de kvindelige medarbejdere i selskabet, ligesom han havde inviteret hende ud at spise på selskabets regning.
"Hun havde nogle personlige problemer, som vi snakkede om," sagde han i retten.
Han erkendte også at have skrevet breve til hende, men nægtede, at brevene skulle indeholde kærlighedserklæringer eller på anden måde minde om såkaldte kærestebreve.

Screening med omtanke
*Et enigt Etisk Råd maner til særlig omtanke, inden sundhedsmyndighederne indfører screeninger af befolkningen.
Såvel de økonomiske som de psykologiske og sociale omkostninger ved screeningerne står sjældent mål med fordelene, som ofte er overraskende små, når man går ned i de konkrete tal.

Nyt nederlag til politi i Plejebo-sag
*Politi og anklagemyndighed løb tirsdag ind i et nederlag i Plejebo-sagen, da en dommer forbød Københavns Politi at stille fire spørgsmål til Sundhedsstyrelsen.
Byretten gav den sigtede plejehjemsassistents forsvarer, Thomas Rørdam, ret i, at Københavns Politi har formuleret de fire spørgsmål sådan, at styrelsen ville komme til at svare på, hvorvidt plejehjemsassisten har overtrådt straffeloven. Og den kompetence ligger alene hos domstolene - ikke hos Sundhedsstyrelsen, fastslog Københavns Byret.
Politiadvokat Michael Jørgensen advarede under sagen imod at indføre "censur over for politiet under efterforskningen".

Regeringsforhandlinger afsluttet
*Det lykkedes natten til tirsdag de fem finske partier at nå til enighed om et regeringsprogram og fordele ministerposterne for de kommende fire år. Regeringsforhandlingerne var mellem de partier, som også sidder i den afgående regering, nemlig socialdemokraterne, samlingspartiet, venstreforbundet, det svenske folkeparti og de grønne.

Niger udnævner ministerpræsident
*Nigers nye militærregent, major Daouda Mallam Wanke har genudnævnt ministerpræsident Ibrahim Mayaki som leder af regeringen, meddelte Nigers radio tirsdag.
Den 49-årige Wanke, der overtog magten efter præsident Ibrahim Bare Mainassara, som blev dræbt under et kup i fredags, "genundævnte ministerpræsident Ibrahim Mayaki for en overgangsperiode", meddelte radioen.
Wanke, der var chef for præsidentgarden, der skød Mainassara, blev udnævnt til præsident i søndag for en overgangsperiode på ni måneder.

Første sultofre i Kosovo
*Adskillige mennesker er døde på grund af sult, og sygdomme breder sig blandt fordrevne etniske albanere i Kosovo, viser rapporter, der er nået til internationale observatører uden for Jugoslavien.
Kilder sagde mandag, at mens NATO's angreb har vist sig effektive mod serbiske styrker og har lettet presset på Kosovas Befrielseshær (UCK), så er lidelserne for de albanere, der er fanget i kampzonerne forværret.
Kilderne, der har fået deres oplysninger over satellit-telefoner fra flygtningekvarterer inde i Kosovo, sagde, at adskillige internt fordrevne er døde af sult.
"Der er mangel på mad og drikkevand. Udbrud af tyfus, kolera, fnat og lungelidelser er steget," sagde en anonym vestlig observatør i nabolandet Makedonien.

Danske fængsler skal spare
*De danske fængsler skal fremover på kontraktstyring og leve op til en række effektiviseringskrav, som i første omgang skal resultere i besparelser på 283 millioner kroner over de næste fem år, skriver Berlingske Tidende tirsdag.
Kriminalforsorgen har netop underskrevet den første resultatkontrakt med Justitsministeriet, og den forpligter fængselsvæsenet til at stramme op på organiseringen, herunder sygefraværet blandt personalet og udnyttelsen af kapaciteten i fængslerne.
Et af de vigtigste elementer i de kontraktmæssige besparelser er den forventede effektivisering, der fremkommer med millioninvesteringen i ny informationsteknologi overalt i Kriminalforsorgen.

Indonesisk Øst-timor-kommission
*Indonesiens regering opfordrede tirsdag alle stridende parter i Østtimor til at indgå en våbenhvile, og sagde, at den vil nedsætte en kommission, der skal søge at få standset den eskalerende vold i den tidligere portugisiske koloni.
"Som led i første skridt er der brug for, at alle stridende parter i Østtimor nu indgår en våbenhvile," sagde den indonesiske udenrigsminister, Ali Alatas, efter et møde med sin præsident, B. J. Habibie.
"Kommissionen vil blive sammensat af forskellige elementer i Østtimor og elementer fra centralregeringen og lokalregeringen, og især af repræsentanter for de grupper, der nu strides, så at fred kan opnås," sagde Alatas.
Han sagde videre, at den timoriske oprørsleder Xanana Gusmao, der kæmper for en løsrivelse fra Indonesien, vil blive inviteret til at deltage i kommissionen eller at sende repræsentanter.

Clinton fundet skyldig
*En domstol i Little Rock afsagde i går en kendelse om, at USA's præsident, Bill Clinton, havde vist foragt for retten, da han i forbindelse med en retssag om seksuel chikane mod en tidligere ansat, Paula Jones, afgav en edsvoren erklæring om, at han ikke havde haft seksuel omgang med en anden ansat, Hvide Hus-volontøren Monica Lewinsky.

'Uhyggelig tilfældighed' at NATO ramte tog
*NATO's militære øverstkommanderende, Wesley Clark, betegnede tirsdag det som en "uhyggelig tilfældighed", at en NATO-pilot mandag to gange havde ramt et tog, der var ved at passere en bro i den sydøstlige del af Serbien.
Ved angrebet på broen blev 10 personer ifølge de jugoslaviske myndigheder dræbt. Clark sagde videre, at han beklagede ofrene. Ifølge Clark var angrebet på broen "fjernstyret". Piloten havde først opdaget togets tilstedeværelse på broen i sidste sekund.
"Pludselig dukkede toget op....Det var meget uheldigt," sagde Clark under en orientering til pressen i NATO's hovedkvarter i Bruxelles.
Trods skaderne på toget og tabet af menneskeliv understregede Clark, at NATO under sin bombekampagne mod Jugoslavien har taget flere præcisionsvåben i brug end nogen anden militærkampagne i historien for at minimere "afledede skader".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu