Hækkerup: Det er kun begyndelsen
*Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) og forsvarschef Christian Hvidt forberedte mandag de danske flyvere i Italien på, at bombekampagnen mod Serbien kan fortsætte i lang tid endnu.
"Vi er efter min bedste vurdering kun ved begyndelsen. Det vil være nødvendigt at fortsætte et stykke tid endnu, og vi må se i øjnene, at det meget vel kan tage lang tid, før vi får nedslidt Serbiens forsvarsstyrker, så vi kan nå en politisk løsning," sagde forsvarsministeren i en tale til de 100 mænd og kvinder fra Flyvevåbnet, der er udstationeret i Grazzanise ved Napoli i det sydlige Italien.
Fra Bruxelles, hvor NATO-landenes udenrigsministre i går mødtes, var der da heller ingen tvivl om, at man vil blive ved med at bombe, indtil præsident Slobodan Milosevic accepterer en fredsaftale for den serbiske Kosovo-provins.
NATO's generalsekretær, Javier Solana fastslog, at NATO både har den politiske vilje og de militære ressourcer til at presse Milosevic, indtil han giver sig.
USA mildner sanktioner i bananstrid
*USA har fjernet en række produkter fra den liste over EU-varer, der kan forventes at blive ramt af sanktioner som følge af den verserende handelsstrid om bananer. I forhold til den første liste med sanktionerede varer har USA kun genopført lidt over en tredjedel af varerne, men især Storbritanien, Italien, Frankrig og Tyskland bliver stadig ramt af sanktionerne.
Allerede i begyndelsen af marts indførte USA såkaldte betingede sanktioner mod en række EU-varer til en værdi af af 3,5 milliard kroner. Med den nye liste er beløbet nede på 1,3 milliard kroner, og de meget omtalte varer som skotske cashmere-sweatere og italiensk ost er fjernet fra listen.
Straffen kommer, fordi USA mener, at EU's importsystem af bananer er ulovligt, og i sidste uge fik EU via en kendelse i Verdenshandelsorganisationen (WTO) besked på at lave systemet om. Samtidig fik USA besked på at sætte sanktionerne ned.
EU-Kommissionen har dog ikke besluttet, om det bliver ved at indføre et nyt og anderledes system eller ved at få sagen prøvet igen.
Advokater kræver isolation afskaffet
*Mens de to regeringspartier prøver at nå til enighed om, hvordan man skal begrænse domstolenes brug af isolations-fængsling, opfordrer forsvarsadvokaterne til helt at afskaffe muligheden.
Gruppen af beskikkede advokater fastslog under et møde i weekenden, at politikerne bør fjerne muligheden for at isolere anklagede under varetægtsfængsling.
"Vi tilslutter os den voksende kritik af anvendelse af isolation af varetægtsarrestanter. Fra lægefaglig side er det dokumenteret, at varetægtsfængsling i isolation indebærer en belastning og risiko og forstyrrelse af det psykiske helbred," siger advokaterne.
Advokaterne afviser, at politi og anklagemyndig har kunnet fremlægge dokumentation for, at det af hensyn til efterforskningen skulle være nødvendigt med isolation.
Advokaterne tæller navne som Steen Bech, Thorkild Høyer, Merethe Stagetorn, Niels Forsby, Anders Boelskifte og Jørgen Jacobsen.
Militærjunta tager magten i Niger
*En militærjunta af lavere rangerende officerer har taget magten i det vestafrikanske land Niger efter mordattentatet mod præsident Ibrahim Bare Mainassara fredag.
Udviklingen synes at understrege den splittelse, der er i hæren, og som kan forværre den langvarige politiske krise, det ørkenprægede land befinder sig i.
Få timer efter præsidentens begravelse blev det søndag fra hæren meddelt, at et Nationalt Forsoningsråd har taget magten i landet de næste ni måneder. Samtidig hed det, at alle højtstående officerer i hæren og politiet er sendt på pension.
Rådets leder er den 45-årige major Daouda Malam Wanke, der stod i spidsen for den eliteenhed, som skulle have stået bag mordet på Mainassara.
Fredagens attentat skyldtes formentlig, at præsidenten nægtede at træde tilbage fra sin post, skriver det franske nyhedsbureau, AFP.
Israel angriber mål i Libanon
*Israelske kampfly angreb natten til mandag formodede Hizbollah-mål lidt nord for Israels besættelseszone i det sydlige Libanon, meddelte en libanesisk sikkerhedskilde mandag. Kilden sagde, at to israelske jetfly affyrede seks raketter mod mål i en dal nær landsbyen Zibquine nord for den den vestlige sektor af zonen. Der var ingen rapporter om tilskadekomne.
Parter puster liv i nordirsk fred
*Nordirlands politiske ledere gjorde mandag klar til en ny runde forhandlinger, der har som mål at redde fredsprocessen. Den katolske undergrundshær IRA er samtidig under intens pres for at aflevere i det mindste nogle af deres våbenlagre.
De protestantiske unionister, det moderate, katolske Socialdemokratiske Arbejderparti (SDLP) og IRAs politiske gren, Sinn Fein, havde alle mandag interne partiforhandlinger for at diskutere den strategi, de vil anlægge.
Tirsdag mødes partiernes ledere igen for at overveje en britisk-irsk plan for at få fredsprocessen ud af det dødvande, den har befundet sig i det meste af tiden siden den historiske Langfredag-fredsaftale sidste år.
DSB er blevet lidt mere grøn
*DSB's hvide og røde tog, som kører rundt på det danske skinnenet, er blevet lidt grønnere. Selv om DSB sidste år øgede produktionen og transporterede 4,6 mio. flere passagerer end i 1997, faldt virksomhedens samlede miljøbelastning med fire pct, skriver Berlingske Tidende, mandag.
Ifølge DSB's nye grønne regnskab, som offentliggøres tirsdag, er bidraget til miljøforureningen blevet mindre på grund af faldende energiforbrug, renere elproduktion og bedre udnyttelse af togmateriellet.
Dog er togdriften på flere danske yderstrækninger stadig hverken miljømæssigt eller økonomisk rentabel med det nuværende materiel.
Mens DSB Gods er det store smertensbarn i økonomiske sammenhænge, giver godstransport på skinner et pænt resultat i det grønne regnskab. Godstogene reducerede sidste år miljøbelastningen med 22 pct. på grund af en mere rationel udnyttelse af materiellet.
EU inviterer Libyen ind i varmen
*Libyen er inviteret til at deltage som observatør ved et møde denne uge mellem EU og Middelhavslandene, oplyste Europa-Kommissionen mandag.
Indbydelsen, der markerer, at Libyen er på vej ud af den internationale isolation, kommer få dage efter, at regeringen i Tripoli udleverede to mænd mistænkt for at stå bag et bombeattentat mod et amerikansk passagerfly over Lockerbie i Skotland i 1988.
Kommissionens talsmand, Bosco Esteruelas, sagde, at Libyen vil være tilstede ved "Euro Med"-konferencen, der finder sted i Stuttgart i Tyskland torsdag og fredag.
Konferencen har som mål at styrke de politiske og økonomiske bånd mellem de to regioner.
Regeringen rykkes for evaluering
*En række organisationer, bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp, rykker nu både den danske regering og FN for en evaluering af den såkaldte integrationslov.
Forud for tirsdagens forespørgselsdebat i Folketinget har organisationer sendt et forslag til, hvordan integrationsloven kan evalueres, til både tingets retsudvalg og til FN's flygtningeorganisation UNHCR.
Organisationerne mener bl.a., at evalueringen skal rette fokus på den omstridte integrationsydelse og de særlige regler for flygtninges boligplacering.
Begge regler er blevet beskyldt for at være i strid med de internationale regler, som Danmark har underskrevet.
Storkonflikt kostede arbejdsdage
*Antallet af strejkedage eksploderede sidste år med i alt godt tre millioner tabte arbejdsdage som følge af arbejdsnedlæggelser blandt virksomhedernes ansatte, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Det markant voksende antal tabte arbejdsdage skyldes først og fremmest storkonflikten i foråret 1998.
Antallet af strejkedage sidste år skal ses i forhold til antallet af strejkedage de to foregående år.
I 1996 og 1997 lå antallet af tabte arbejdsdage på henholdsvis godt 75.000 og godt 100.000 tabte arbejdsdage.
Det præcise antal tabte arbejdsdage for sidste år lå på 3.173.000 dage, hvoraf storkonflikten alene tegnede sig for over tre millioner tabte arbejdsdage.
Fordelt på faggrupper var der flest af de ansatte i industrien, som nedlagde arbejdet.
I alt var lidt over en halv million ansatte i løbet af året på barrikaderne og strejke.
Repræsentantskab godkender fusion
*Repræsentantskabet i Tryg-Baltica godkendte mandag at bemyndige bestyrelsen til at stemme for fusionen mellem Tryg-Baltica og Unidanmark, når forsikringsselskabet tirsdag holder generalforsamling.
Afgørelsen blev mandag truffet med stort flertal på et ordinært repræsentantskabsmøde.
Ved fusionen bliver Unibank og Tryg-Baltica en af Danmarks førende finansielle koncerner.
Fusionen gør også Unidanmark til en af Nordens største kapitalforvaltere.
Kærlighed på flaske
*En ældre newzealandsk kvinde vil meget gerne have udleveret et brev, som hendes far sendte til moderen via flaskepost - kort før han døde i Første Verdenskrig.
Det hjerteskærende brev blev puttet i flasken og kastet i havet, da soldaten var på vej til skyttegravene i Frankrig i 1914.
Den gamle flaske dukkede op for nylig, da den røg i en engelsk fiskers net.
Soldatens datter var kun to år gammel, da han kyssede hende og hendes mor farvel og drog i krig. Han døde 12 dage efter at have kastet flasken i havet.
Svensk regering slår revner
*Sveriges finansminister, Erik Åsbrink, forlod mandag sin post i vrede over, at statsminister Göran Persson har afgivet løfter om skattelettelser uden først at have konsulteret Åsbrink.
Perssons ord faldt i et interview søndag, hvor han konstaterede, at det statslige konjunkturinstitut ser lysere på svensk økonomi end finansministeriet, og at der derfor er grundlag for at nedsætte skatterne.
Den synligt pressede svenske statsminister udpegede senere mandag den socialdemokratiske partisoldat, Bosse Ringholm, til ny finansminister. På et pressemøde langede Åsbrink ud efter Persson, fordi han angiveligt ikke havde støttet Åsbrink i hans "hårde og svære" job som svensk finansminister.
Normalt bruger svenske socialdemokrater ikke at angribe hinanden offentligt, og statsminister Persson sagde da også mandag på sit eget pressemøde, at han har svært ved at forstå voldsomheden i Åsbrinks angreb.
"Dette ændrer ikke noget i regeringens politik. Den fortsætter som hidtil. "Business as usual," sagde Göran Persson på et spørgsmål fra en udenlandsk journalist.
"Når Åsbrink på den måde fejltolker mine ord, er tiden inde til at skilles," sagde den svenske statsminister, som gerne havde set, at Åsbrink havde ventet til onsdag med at meddele sin afgang.
Denne dag præsenterer regeringen, som regerer med støtte fra Venstrepartiet og Miljøpartiet, sit forårsbudget, og ifølge Göran Persson vil "ikke et bogstav, ikke et komma blive ændret af Åsbrinks afgang".
Bosse Ringholm, som efterfølger Erik Åsbrink, var indtil i dag direktør i Den Svenske Arbejdsmarkedsstyrelse. "Min betænkningstid var kort, men jeg behøver ikke lang tid," sagde han.
Redigeret af Manja Sørensen