Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

10. april 1999

Albright og Ivanov mødes i Oslo
*Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, skal mødes med sin russiske kollega, Igor Ivanov, i Oslo i næste uge for at drøfte krisen i Kosovo. Det meddelte det amerikanske udenrigsministerium fredag aften.
Udenrigsministeriets talsmand, James Rubin, sagde, at Albright og Ivanov, der har haft regelmæssige kontakter under hele Kosovo-krisen, havde talt sammen i telefon tidligere fredag, og var blevet enige om et møde, der skal finde sted på tirsdag i Oslo.
Leder og artikler på forsiden, tema side 3 og feature side8

Frankrig afviser militære lækager
*Den franske forsvarsminister, Alain Richard, afviste i går britiske avishistorier om, at Frankrig ikke får fuld information om tophemmelige NATO-missioner af frygt for pro-serbiske officerer i den franske stab.
"Denne form for beskyldning fremsætter pressen fra tid til anden, og hver gang bliver de afvist. Det bliver de også denne gang - og ikke kun af os, " sagde den franske forsvarsminister med henvisning til den britiske avis Daily Telegraph.
Avisen citerede fredag en række anonyme militære og diplomatiske kilder for, at hemmelighedskræmmeriet over for franskmændende sker på foranledning af USA på grund af to episoder sidste år, hvor der blev sået tvivl om franske officerers loyalitetsforhold.

Politisk flertal for dansk styrke
*Et stort flertal i Folketinget støtter regeringens beslutning om at lade 200 danske soldater indgå i den NATO-styrke, som skal sikre nødhjælpsarbejdet og Kosovo-flygtningene i det nordlige Albanien.
Under fredagens førstehandling, var det kun Enhedslisten, der afviste forslaget.
Forslaget ventes endeligt vedtaget tirsdag, hvorefter den danske styrke vil indgå i den gradvis opbygning af den i alt 6.000-8.000 store NATO-styrke.

Finland vil tage flere flygtninge
*Finlands regering oplyste fredag, at man nu er i stand til modtage betydeligt flere flygtininge fra Kosovo end de 50, som der hidtil har været tale om. Ifølge regeringen har Finland beredskab til foreløbigt at tage imod 1.000 flygtninge fra Kosovo, hvis situationen udvikler sig på en måde, at man bliver tvunget til at transportere flygningerne væk fra nærområderne.
Finland vil dog ikke selv at arrangere nogen lyntransporter af flygtninge. Arbejdsmarkedsministeriet, som har ansvar for at tage imod flygtninge, har en aftale med Røde Kors, så Finland, hvis behovet opstår, kan tage modtage 6.000 eller flere. Ifølge arbejdsmarkedsminister Liisa Jaakonsaari ligger landets maksimale modtagningskapacitet på cirka 10.000 flygtninge.

Gidselmission endte som ventet
*Den cypriotiske parlamentsformand, Spyros Kyprianou, meddelte fredag til cypriotisk tv, at der ikke er opnået nogen aftale om frigivelse af de tre tilfangetagne amerikanske soldater.
"Under de omstændigheder, der er skabt, og det budskab, den jugoslaviske ledelse og folket har modtaget gennem det faktum, at de hensynsløse bombardementer forsætter, så kan de ikke fremsætte en fredsgestus," sagde Kyprianou i går efter et møde med Jugoslaviens præsident Milosevic i Beograd.

Færre anmeldelser til politiet
*Politiet modtog i 1998 det laveste antal anmeldelser for kriminalitet i 13 år. For første gang siden 1985 har danskerne anmeldt under en halv million lovovertrædelser, viser en ny statistik fra Rigspolitiet.
Faldet på seks procent i forhold til 1997 skyldes først og fremmest færre sager om tyverier af biler og cykler samt indbrud. Men bag det samlede fald i anmeldelser gemmer der sig imidlertid en stigning i sagerne om blandt andet røverier og pengefalsk.
Mens antallet af sager om vold generelt faldt, skete der en stigning i de grovere og groveste voldssager. For eksempel var der 28 anmeldelser om meget grov vold sidste år mod 20 sager i 1997, fremgår det af statistikken.

Borgerlig blok skal sikre stemmer
*CD har besluttet at indgå et strategisk samarbejde med Venstre og de konservative forud for EU-valget til Europa-parlamentet 10. juni.
Formelt træffes afgørelsen om valgalliancen først 18. april på et møde i hovedbestyrelsen. Valgforsker og lektor ved Institut for Samfundsfag på Københavns Universitet, Hans Jørgen Nielsen, vurderer over for Aktuelt, at valgforbundet vil være en samlet fordel for den borgerlige blok.

Danske mænd i dårlig form
*Det står sløjt til med formen hos de danske mænd. I løbet af det seneste år er hver tredje af de 30.000, der var til session, blevet kasseret.
Og herudover har forsvaret skrottet syv procent af de indkaldte, som efter kort tid viste sig at være uegnede.
Det viser tal fra Indenrigsministeriets beredskabskontor. Tilbage i 1988 var det under hver femte - eller godt 18 procent - der blev erklæret uegnet til militærtjeneste.
Det er oftest astma og overvægt, der fører til afvisning, men også sportsskader, forbrændinger, leddegigt og slidgigt ses hyppigere end før. I den kuriøse ende har lægerne været nødt til at afvise nogle unge med et særligt problem: De var simpelthen for høje.

SALA-overenskomster i hus
*SALA-området, der omfatter omkring 60.000 ansatte på slagterier, mejerier og i jordbruget, fik fredag sat sidste punktum i årets overenskomstforhandlinger. Fredag blev de sidste overenskomster nemlig stemt hjem blandt arbejdsgivere og ansatte. Forligene på hele SALA-området er to-årige, og de indebærer generelt tre ekstra feriefridage, pensionsløft på to gange 0,9 procent og lønstigninger på henholdsvis 2,25 kroner i timen i år og 2,00 kroner i timen næste år.

Nyrup satser på at holde Ritt i EU
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har taget kontakt til en række medlemmer af Europa-Parlamentet for at høre om mulighederne for, at Ritt Bjerregaard kan genudnævnes til kommissær.
Pauline Green, britisk formand for parlamentets socialistiske gruppe, blev kontaktet torsdag, bekræfter en af hendes ansatte. Ifølge den pågældende var der tale om en sondering af, hvorvidt parlamentet overhovedet vil acceptere, at en af de faldne kommissærer genudnævnes.
De fire danske socialdemokratiske parlamentsmedlemmer - Kirsten Jensen, Niels Sindal, Freddy Blak og John Iversen - blev også kontaktet, men vendte alle tommelfingeren nedad for deres partifælles genudnævnelse - de vil have en 'ren kommission'.

USA nærmer sig Libyen
*For første gang siden 1981 vil der måske opstå officiel kontakt mellem USA og Libyen, oplyste en talsmand for FN's generalsekretær Kofi Annan sent torsdag.
Årsagen er tilsyneladende, at Libyen i mandags udleverede de to libyere, der er hovedmistænkte i flybomben over Lockerbie i Skotland i 1988, hvor i alt omkring 270 mennesker omkom.
Ifølge Annans talsmand, Fred Eckhard, forsøger generalsekretæren at arrangere mødet mellem amerikanske, britiske og libyske diplomater, så det kan finde sted i begyndelsen af maj.

Højreekstremist myrdet i Rusland
*Den lokale leder af Vladimir Sjirinovskijs højreekstremistiske parti blev fredag formiddag dræbt i Skt. Petersborg.
Gennadij Tuganov blev skudt umiddelbart efter, at han havde forladt sit hjem.
Ifølge de russiske medier var gerningsmændene fredag aften endnu ikke pågrebet. Politiet ville udelukkende bekræfte, at det var begået et drab. Strandpromenaden har tidligere været skueplads for politiske drab.

Naturgas vil ikke sælge til staten
*Et rungende flertal i Danmarks største naturgasselskab Naturgas Midt-Nords repræsentantskab sagde fredag som ventet nej til regeringens tilbud om at købe gasselselskabet.
Afgørelsen var ventet, da 70 af de 74 medlemskommuner i forvejen havde meddelt selskabet, at de ville sige nej til statens tilbud.

'Bugles er ikke originale nok'
*Enhedslistens miljøordfører, Søren Kolstrup, har bedt Levnedsmiddelkontrollen i Skovlunde om at skride ind over for markedsføringen af Bugles-snacks, fremstillet af gensplejset majs. Det er vildledende, når produktet markedsføres med de engelske ord "original flavour" på pakkens forside, mener han.
"Ordet "original" betyder direkte oversat oprindelig, original, første, ægte. Men der er jo intet grundlag for at hæfte begrebet "original" på et nyt, gensplejset fødevareprodukt. Når en rejesalat med få rejer ikke må betegnes med "luksus", kan det heller ikke være rigtigt at betegne en gensplejset fødevare som "original", siger Søren Kolstrup.

Skraldefarce kører videre i retten
*Retten i Århus skal i den kommende uge danne ramme om en højst usædvanlig straffesag om afpresning. Det skal afgøres, om den tidligere formand for MijløTeam Århus Knud Frank Pedersen, det tidligere byrådsmedlem Edward Pedersen og tre øvrige bestyrelsesmedlemmer i selskabet gjorde sig skyldige i afpresning, da de i februar 1998 stillede den nu fyrede direktør Svend Erik Broch Nielsen overfor et ultimatum - han fik valget mellem at blive fyret på en pæn måde med tre måneders løn - eller blive offentligt skandaliseret med en løn på 12 måneder. Broch Nielsen valgte de 12 måneders løn og det fik skraldeselskabet til at udsende en pressemeddelelse, hvor Broch Nielsen blev beskyldt for at have dyrket sex med en ansat på gulvet i direktørkontoret og for at have delt elskerinde med selskabets tillidsmand.
De fem bestyrelsesmedlemmer står nu tiltalt efter straffelovens paragraf 281.

Nigers præsident myrdet
*Nigers præsident, Ibrahim Bare Mainassara, blev fredag dræbt på en militærbase i hovedstaden Niamey.
Ifølge de internationale nyhedsbureauer, blev attentatet udført af soldater. Det er dog endnu usikkert, hvad der er sket og om drabet er led i et forestående kupforsøg.
Ministerpræsident Ibrahim Assane Mayaki kom ikke nærmere ind på omstændighederne men sagde i går, at "Præsidentens pludselige død fredag morgen skete som følge af et hændeligt uheld."
Ministerpræsident Mayaki meddelte videre, at parlamentet var opløst og at al politisk aktivitet var forbudt.
Der gisnes om, at Mainassara opholdt sig på militærbasen, fordi han var ved at forlade landet. Tidligere på dagen sås soldater i kampvogne køre ind i hovedstaden, hvor de blev placeret rundt i Niameys gader, og de blokerede indfaldvejene til præsidentpaladset og andre vigtige områder, sagde øjenvidner. Al telefonkommunikation til Niger er afbrudt og den civile luftfart indstillet.
Mainassara, der overtog magten ved et militærkup i januar 1996, blev valgt som statschef senere på året. Men landet har været præget af uro omkring gyldigheden af landets første lokalvalg, hvor oppostionen opnåede en lille føring.
Men mange steder blev stemmesedlerne efter afstemningen stjålet, brændt eller udsat for hærværk.
Oppositionen krævede torsdag Mainassaras afgang, efter Højesteret tirsdag havde fastslået, at oppositionen havde vundet et flertal med 128 pladser i de fleste af valgdistrikterne, efter de første, men meget kaotiske kommunalvalg i februar.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her