Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

24. april 1999

KL venter med lockout
nKommunernes Landsforening, KL, venter en tid endnu med at beslutte, om man skal svare igen på lærernes og sygeplejerskernes strejkevarsel med at varsle lockout.
Først efter næste uges indledende manøvrer i Forligsinstitutionen vil KL tage endelig stilling til, om konflikten - hvis den kommer - skal gøres landsdækkende.
KL har modtaget strejkevarsel fra Dansk Sygeplejeråd for hjemmeplejen i 13 udvalgte kommuner, hvor parterne er i fuld gang med at aftale nødberedskaber.
Konflikten i hjemmeplejen kan træde i kraft den 13. maj, med mindre man enten finder en løsning inden, eller forligskvinden Mette Christensen vælger at udskyde konflikten i 14 dage.

KTO-forlig godkendt
*KTO's bestyrelse besluttede på et møde fredag at godkende KTO-forliget. 41 organisationer har stemt ja, og tre organisationer har stemt nej. Tre mindre organisationer har endnu ikke meddelt deres stillingtagen.
KTO's formand, Poul Winckler, advarer nu både forligsinstitutionen og de kommunale arbejdsgivere om at "lege med tanker om", at der kan findes et forlig med en højere økonomisk ramme ved at gå i forligsinstitutionen.
KTO er forhandlingsfællesskabet for alle ansatte i amter og kommuner. Det omfatter i alt 640.000 ansatte og 62 medlemsorganisationer.

Tvivl om rensning af teater-grund
*Staten kan ikke tage det for givet, at Københavns Kommune vil påtage sig at rense Turbinehallernes grund for bl.a. asbest, før den overdrages til staten til et nyt skuespilhus til Det Kgl. Teater.
Aftalen om at bygge et nyt skuespilhus til 689 mio. kr. blev indgået torsdag af Socialdemokratiet, de radikale, CD og de konservative og siden tiltrådt af Enhedslisten.
Et andet uafklaret spørgsmål, der kan volde problemer for kommunens fremtidige godkendelse af lokalplanen, er at skaffe tilstrækkeligt med parkeringspladser til teaterpublikummet.
For at realisere skuespilhuset skal staten ekspropriere et parkeringshus og det såkaldte Texaco-hus, der ejes af Dansk Magisterforening, og det står ikke klart, hvordan p-problemerne kan løses, oplyser Søren Pind.

Dansk øko-mælk til Storbritannien
*Danske landmænd producerer så meget økologisk mælk, at MD Foods nu forstærker indsatsen for at afsætte økologiske mejeriprodukter på eksportmarkederne. Ifølge ritzaus oplysninger sendes der hver uge op til tre lastvognstræk med øko-mælk fra Danmark til MD's britiske mejerier. Hvad mælken bruges til, ønsker MD ikke at oplyse, men den sælges ikke som konsummælk i de britiske supermarkeder.

Norges regering gør op med Statoil
*Norges regering fyrede fredag bestyrelsen i det statsejede olieselskab, Statoil, oplyste fungerende olie- og energiminister Anne Enger Lahnstein.
Afskedigelsen sker på baggrund af store overskridelser af budgettet i udbygningen af Åsgard-oliefeltet.
Budgetoverskridelserne er på omkring 17 mia. norske kr.
Ifølge det norske nyhedsbureau vil Statoil-chefen, Harald Norvik, stille sin stilling til disposition.

NESA parat til at gå rettens vej
*Der er lagt op til krig om den danske elsektors fremtid. På den ene side står elselskaberne og på den anden side staten.
Årsagen er en ny ellov, som elselskaberne mener er et indgreb i den private ejendomsret og dermed i strid med grundloven. En påstand elselskaberne med Danske Elværkers Forening (DEF) i spidsen er parate til at gå til domstolene med.
"Over for NESA som børsnoteret aktieselskab rummer lovforslaget grundlovsstridige indgreb, der vil forhindre os i at drive lovlig virksomhed. Vi vil derfor ikke tøve med at gå til domstolene for at få kendt dele af en ny ellov grundlovsstridig," siger NESA's administrerende direktør, Poul Lind.
Anklagen afvises blankt af Energistyrelsen, som har udarbejdet det udkast til elloven, der er sendt til høring.

Indisk regeringskrise spidser til
*Bestræbelserne på at få sammensat en ny regering i Indien gik fredag ind i en ny kritisk fase, da en koalitionspartner afviste at støtte en regering, ledet af det største oppositionsparti, Kongrespartiet og partiets leder, den italiensk-fødte Sonia Gandhi.
Gandhi mødtes dog senere fredag endnu engang med den indiske præsident, K.R. Narayanan, med henblik på at drøfte regeringskrisen.
Ifølge Kongrespartiets talsmand, Arjun Singh, er det fortsat muligt at finde frem til en "levedygtig" regering.

Ny uro på Østtimor
*Nye kampe på Østtimor har kostet op mod 100 mennesker livet, oplyste flere kilder fredag. Det skete mindre end et døgn efter, at pro-indonesiske oprørsgrupper og tilhængere af selvstændighed torsdag havde indgået en våbenhvile.
Den ny uro kommer før forhandlinger mellem Portugal og Indonesien om Østtimors fremtid. Østtimor var en portugisisk koloni indtil 1975 - hvorefter Indonesien besatte området mod lokalbefolkningen og FNs vilje.

Israel bombarderer libanon
*To israelske kampfly angreb fredag landsbyen Sheatiyeh i det sydlige Libanon med to missiler efter et partisan-angreb fra den shiamuslimske Amal-milits, oplyste sikkerhedskilder.
Ingen blev såret ved angrebet, som fulgte efter et angreb fra den pro-syriske Amal-bevægelse på en israelsk hærpost i Blatt, i den vestlige del af den israelsk-besatte zone i det sydlige Libanon.
Her er Israels hovedfjender Amal og den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, som kæmper imod Israels 21-årige besættelse af det sydlige Libanon

Halvering i brugen af antibiotika
*Forbruget af antibiotika og vækstfremmere i dyrefoder er mere end halveret fra 1997 til 1998, viser nye tal fra Plantedirektoratet.
Der er tale om et fald på 54 procent, og dermed ser det ud til, at eksperternes advarsler har båret frugt. Mange eksperter verden over har længe slået på tromme for, at mængderne af antibiotika i dyrefoder skal ned, fordi stofferne kan være med til at udvikle penicillin-resistente bakterier, som også truer menneskers sundhed. Disse bakterier er dukket op mange steder i verden de senere år.

Dankortet er for dumt
*Plastikkort med magnetstriber, såsom dankortet, er efterhånden blevet 30 år, og samtidig er de begyndt at vise sikkerhedsmæssige svaghedstegn. I det seneste svindelnummer har det således ikke været nok for kortets indehaver at lægge hånden beskyttende over pinkoden.
Magnetstriben læses af dankortautomaten, og efter at pinkoden er indtastet, foretager automaten et elektronisk kontrolopkald til PBS for at se, om der er penge på kontoen.
Her er det muligt for folk med elektronisk snilde og skumle bagtanker at aflytte data på en anden telefonledning. Det er dankortets store ulempe, at oplysningerne på den måde skal ud af kortet. Dankortet er ikke intelligent nok længere.

FN fordømmer serbere i Kosovo
*FN's Menneskerettighedskommission i Geneve fordømte fredag næsten enstemmigt Serbiens offensiv i Kosovo og udtrykte alvorlig bekymring for "etnisk udrensning", krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
Rusland stemte alene blandt 53 lande imod resolutionen om menneskerettighederne i Jugoslavien, Kroatien og Bosnien-Herzegovina. Kina var et af seks lande, som undlod at stemme.
I resolutionens afsnit om Kosovo hed det, at serbernes offensiv mod civilbefolkningen i provinsen havde ført til "yderligere etnisk udrensning i regionen, massakrer og grove krænkelser af internationale menneskerettigheder".

Flygtninge i næste uge
*De første af den gruppe på i alt 1.500 Kosovo-flygtninge, Danmark har sagt ja til at modtage, ventes til landet allerede i slutningen af næste uge. En delegation fra styrelsen rejser sammen med en Røde Kors-repræsentant til Makedonien lørdag. Her skal den i samarbejde med FNs flygtningeorganisation, UNHCR, udvælge de flygtninge, som skal til Danmark.
"Ifølge den lov, Folketinget vedtog fredag, skal udvælgelsen ske efter bestemte kriterier. Det betyder, at vi først og fremmest vil vælge hele familier og de mest sårbare blandt flygtningene, siger direktør i udlændingestyrelsen, Claes Nilas, der ikke tør gætte på, hvornår Danmark vil have taget hele sin kvote på 1500 flygtninge.

Myndighed lukker kurdisk talerør
*Storbritanniens tv-myndighed, Independent Television Commission, lukkede fredag den kurdiske tv-station, MED-tv, som ifølge Tyrkiet er talerør for det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK.
ITC sløjfede sendetilladelsen, fordi udsendelserne indeholdt erklæringer "som er egnede til at opfordre til eller anspore til forbrydelser eller føre til uorden". ITC inddrog tidligere på ugen midlertidigt MED-tv's sendetilladelse.
Den træder i kraft om 28 dage, men den tidligere suspension af udsendelserne gælder stadig, sagde ITC.
Tyrkiets ministerpræsident, Bülent Ecevit, hilste beslutningen velkommen som resultat at massivt tyrkisk pres for at lukke tv-stationen.

Danskerne drikker mindre
*Danskerne drikker stadig mindre alkohol. Især ølforbruget falder markant, mens vinforbruget er stagneret.
Det gennemsnitslige alkoholforbrug pr. indbygger faldt sidste år med fire procent, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
I 1997 drak hver dansker i gennemsnit 9,9 liter ren alkohol. Sidste år var tallet faldet til 9,5 liter.

NATO vil stramme skruen
*Mindst 15 mennesker mistede livet, da NATO bombede serbisk tvs hovedbygning i Beograd natten til fredag. Det oplyste jugoslaviske myndigheder til den amerikanske tv-station CNN fredag morgen.
Et nyt russisk fredsinitiativ udviklede sig i løbet af fredagen til en strid om, hvor meget den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, egentlig havde lovet torsdag under et møde med den russiske fredsmægler Viktor Tjernomyrdin.
Tjernomyrdin gentog fredag, at Milosevic havde sagt ja til international militær tilstedeværelse i Kosovo, efter at det jugoslaviske udenrigsministerium tidligere på dagen havde afvist dette.
EU's ministerråd vedtog fredag at godkende en olie-embargo mod Jugoslavien. Dermed kan embargoen træde i kraft i næste uge.
NATO-landene vil stramme skruen yderligere om den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, ved at optrappe luftangrebene og ramme mere direkte på nervecentrene for hans undertrykkelse og udrensning af den albanske befolkning i Kosovo. Desuden skal en effektiv olieblokade tørlægge hans militærapparat, ligesom NATO fastholder en jernring rundt om Milosevic ved at true ham med "alvorlige konsekvenser", hvis han forsøger at sprede konflikten til andre lande. Det var budskabet fra NATO-landene, da de fredag indledte deres 50 års jubilæums-topmøde i Washington.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her