Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. april 1999

NATO evakuerer 50.000 flygtninge
*NATO begyndte onsdag at flyve de første af 50.000 flygtninge fra byen Kukes i det nordlige Albanien til andre steder i landet.
Det oplyste en talsmand fra den albanske regering.
Flygtningene evakueres sandsynligvis, fordi amerikanske Apache kamphelikoptere skal udstationeres i det nordlige Albanien. Da Kukes ligger nær grænsen til Kosovo, kan byen komme i skudlinjen i tilfælde af kampe i nærheden.
NATO er ifølge albanske medier i færd med at udstationere militært personale til støtte for Apache-kamphelikopterne i det nordlige Albanien.

EU vil forbyde bøffer fra USA
*EU-Kommissionen foreslog onsdag et totalt forbud mod al amerikansk oksekød, fordi der er fundet hormonrester i kød, der burde være hormonfrit.
Gerry Kiely, der er talsmand for EU's landbrugskommissær, sagde, at EU forestiller sig et forbud med effekt fra 15. juni, hvis der ikke der bliver fundet en løsning på problemet inden da.
Ifølge Gerry Kiely drejer det sig om fund af hormonrester i en ud af 17 undersøgelser af amerikansk oksekød.
I undersøgelsen, der dækker kød fra tre amerikanske slagterier, viste 12 procent af de 400-500 prøver at indeholde rester af hormoner. I et enkelt tilfælde blev der ifølge Keily fundet spor af hormoner, der ikke engang er tilladt i USA. Resultaterne skal nu forelægges det veterinære udvalg og sidst på måneden vil det stå klart, om EU stopper import fra USA.

Delegation skal udvælge flygtninge
*En delegation af ansatte fra Dansk Røde Kors og Udlændingedirektoratet er klar til i weekenden at rejse til Makedonien. Her skal de sammen med FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) udpege de kosovo-flygtninge, som forventes at komme til Danmark om 10-12 dage. Det oplyste direktør i Udlændingestyrelsen Claes Nilas i går.
"Når Folketinget har færdigbehandlet loven, formentlig fredag, er vi klar til at tage afsted. Går det som planlagt, kan de første flygtninge være i Danmark i slutningen af næste uge," siger Claes Nilas.
UNHCR har fået at vide, at Danmark ønsker familier og er nu i gang med den foreløbige udvælgelse i lejrene.
"Når delegationen er på stedet, skal den ved hjælp af flygtningenes sparsomme identitetspapirer forsøge at sikre sig, at vi får hele familien herop. Desuden skal vi sikre os, at flygtningene virkelig ønsker at komme til Danmark," siger han.

Dansk dåseforbud for EF-Domstolen
*Danmark blev onsdag stævnet for EF-Domstolen i den såkaldte dåsesag, hvor miljøminister Svend Auken (S) trods flere advarsler har valgt at opretholde Danmarks forbud mod salg af drikkevarer på dåser.
Beslutningen om at trække Danmark i retten blev taget af en enig EU-Kommission, der uden yderligere diskussioner behandlede sagen på det ugentlige møde onsdag.
Miljøminister Svend Auken er dog fortrøstningsfuld og tror på det danske dåseforbud.
"Domstolen har ved tidligere lejligheder vist en anderledes holdning til de miljømæssige argumenter end Kommissionen. Vi mener også, at vi har gode juridiske argumenter på hånden," siger Svend Auken.

Flere dræbt under uroligheder i Irak
*Snesevis af mennesker blev dræbt eller såret, da uroligheder i sidste uge brød ud i en forstad til Bagdad, sagde oppositionspartiet Iraks Kommunistparti (ICP) onsdag.
"Snesevis af mennesker blev dræbt eller såret under uroligheder den 16. april i Bagdad-forstaden Ath-Thawra mellem bevæbnede sikkerhedsstyrker og bevæbnede demonstranter, der protesterede mod det tyranniske regime," sagde ICP i en meddelelse. Demonstrationen begyndte efter ordrer om, at indbyggerne ikke skulle gå til moskéen for at deltage i fredags-bønnen.
Demonstranter råbte "Ned med Saddam Hussein", hvorefter soldater åbnede ild ind i mængden, sagde ICP.

Gandhi klar med ny regering
*Lederen af det indiske Kongresparti, Sonia Gandhi, sagde i går, at hun ønsker at danne en mindretalsregering, men det vil tage omkring to dage at sikre den nødvendige støtte fra andre partier i Indiens stærkt opsplittede parlament. Hun afviste dog, at hun selv skal stå i spidsen for den nye regering. Den aktuelle regeringskrise i Indien startede lørdag, da premierminister Atal Behari Vajpayees regering trådte tilbage, efter at den hårfint overraskende tabte en tillidsafstemning i parlamentet.
Kongrespartiet, som regerede Indien i 40 år efter uafhængigheden i 1947, har kun 140 af parlamentets 545 pladser, mens Vajpayees hindunationalistiske parti, BJP, sidder på 182 sæder.

Østtimor skriver under på fred
*Østtimors stridende parter underskrev onsdag en fredsaftale med det formål at bringe en stopper for de voldsomme uroligheder i området.
Oprørslederen Xanana Gusmao, der kæmper for Østtimors uafhængighed fra Indonesien underskrev aftalen i Jakarta.
Den blev derefter underskrevet i Østtimors hovedstad Dili af Forum for Enhed, Demokrati- og Retfærdigheds leder, Domingo Soares, på vegne af militsgrupper, der ønsker, at Østtimor forbliver en del af Indonesien.
Samtidig gav Indonesiens præsident, B.J. Habibie udtryk for at han står ved sit tilbud om uafhængighed til Østtimor.
"Hvis befolkningen i Østtimor beslutter sig for at gå deres egen vej, vil vi gøre alt for, at det kan ske fredeligt. Vi vil skilles med fred, med ære, som venner og vi vil leve som naboer," sagde han ved et møde med en gruppe australske chefredaktører i Jakarta.

Mælkefusion på betingelser
*Mejerigiganten MD Foods skal frasælge fem procent af sin kapacitet svarende til 15 procent af det danske forbrug af mejeriprodukter, samt give konkurrenter adgang til selskabets distributionsapparat.
Det fremgår af den aftale, som MD Foods netop har indgået med Konkurrencestyrelsen, efter at MD Foods og Kløver Mælk for nylig fusionerede. Aftalen betyder, at MD giver tilsagn om at gennemføre ændringer i fusionen, så mulighederne for konkurrence på hjemmemarkedet øges. Konkurrencestyrelsen indstiller til erhvervsminister Pia Gjellerup (S), at fusionen ikke behøver at blive sendt til vurdering i EU-Kommissionen. Erhvervsminister Pia Gjellerup (S) tager Konkurrencestyrelsens indstilling om fusionen til efterretning, men er umiddelbart tilfreds.

Kraftig kritik af Kriminalforsorgen
*Justitsminister Frank Jensen (S) indkasserede torsdag to mellemstore næser fra Folketingets statsrevisorer for økonomisk slendrian i Kriminalforsorgen. Det viste sig i form af en budgetoverskridelse på 27 millioner kroner, kort før Frank Jensen 30. december 1996 overtog jobbet som justitsminister.
På grund af budgetoverskridelsen har Rigsrevisionen kulegravet Kriminalforsorgens regnskaber i perioden 1993-1997 og konstateret, at økonomistyringen ikke har været god nok.
Det burde der være gjort noget ved tidligere, konstaterer statsrevisorerne på baggrund af Rigsrevisionens beretning. Og det er, skriver de, "kritisabelt", at det ikke blev gjort.
Budgetrodet har allerede fået en række konsekvenser. Som led i finanslovaftalen for 1998 iværksatte regeringen en budgetanalyse. Den har siden medført en omfattende omlægning af Kriminalforsorgens økonomistyring.

Berlingske tabte millioner i Århus
*Berlingske-koncernen kom ud af 1998 med en fremgang til trods for det økonomisk ufordelagtige engagement i Århus Stiftstidende og udgifter til internet-aktiviteter.
Resultatet før skat voksede fra 165 millioner kroner i 1997 til knap 172 millioner i 1998. Dermed blev egenkapitalen forrentet med hele 18,4 procent.
Med resultatet konsoliderer selskabet sig endnu mere, så egenkapitalen kommer op på 712 millioner kroner, hvis generalforsamlingen den 18. maj godkender bestyrelsens forslag om et udbytte på knap 21 millioner kroner.
Berlingske Tidende, B.T., Weekendavisen, De Bergske Blade og Jysk Avistryk klarede sig godt, mens engagementet med Århus Stiftstidende resulterede i et tab på 37 millioner kroner.

Journalister får ny formand
*Dansk Journalistforbund (DJ) har fået ny formand. Faglig sekretær i forbundet Mogens Blicher Bjerregård blev onsdag valgt til posten på forbundets delegeretmøde i Nyborg. Han afløser Lars Poulsen, der efter at have beklædt posten i ni år, ønskede at stoppe.
Den nye formand for Dansk Journalistforbunds knap 10.000 medlemmer betegnes som seriøs, pragmatisk og underspillet. Blandt hans mærkesager er arbejdsmiljø, uddannelsespolitik og sikring af ophavsret og ytringsfrihed. Og så vil han arbejde videre på DJ's linie med at favne alle medieansatte.

Gammel kærlighed ruster ikke
*40 år gik der fra det første møde til den 94-årige italiener Primo Casucci og hans 65-årige veninde giftede sig. Ventetiden betegnes som rekord af italienske medier. De to nygifte mødte hinanden første gang i slutningen af 1950'erne og dannede par en periode.
Forholdet gik dog i stykker og begge blev siden gift med andre. Fornylig døde Prima Casuccis første kone og han tog igen kontakt med sin gamle kæreste og lynet slog ned. De to blev gift i kirke med venner, fælles børn og børnebørn omkring sig.

Grundlaget for Kosovo-nødlov skrider
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) har valgt at tilsidesætte FN's Flygtningehøjkommissariats (UNHCR) appel til Danmark om at behandle flygtningene fra Kosovo som alle andre flygtninge.
Det viser en række nye oplysninger til Folketingets retsudvalg, som havde bedt indenrigsministeren forklare, hvorfor Kosovo-flygtningene kun får midlertidig opholdstilladelse et halvt år af gangen. Først efter to år kan de søge asyl. Den ansøgning kan alle andre flygtninge indlevere allerede den første dag, de er her.
Thorkild Simonsen har således i bemærkningerne til lovforslaget henvist til, at UNHCR på et møde den 6. april kom med en "appel om midlertidig beskyttelse fra Kosovo-konflikten". Og de radikales flygtningeordfører, Henrik Svane, sagde den 15. april, at "hvis vi bare tog dem ind og gav dem asyl, så gik vi stik imod det, som UNHCR har anmodet os om".
En nærlæsning af UNHCR's såkaldte baggrundspapir fra mødet den 6. april afslører imidlertid, at organisationen vurderer, at "et stort antal af de personer, som flygter fra konflikten i Kosovo, er ofre på grund af deres etniske baggrund, religion eller påståede politiske holdninger; d.v.s. de er flygtninge i overstemmelse med kriterierne i 1951 konventionen (FN's flygtningekonvention, red.)". Kosovo-flygtningene bør med andre ord behandles som alle andre flygtninge.
Enhedslistens retspolitiske ordfører, Søren Søndergaard, vil nu afkræve Thorkild Simonsen en forklaring på, hvorfor regeringen har valgt at tilsidesætte UNHCR's opfordring.
Kosovo-nødloven skal efter planen endeligt vedtages fredag.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her