Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

21. april 1999

Kampe ved den albanske grænse
*Serbiske og albanske styrker beskød tirsdag hinanden ved den jugoslavisk-albanske grænse, rapporterede internationale observatører.
Det var første gang, siden krigen om Kosovo brød ud for snart en måned siden, at de to landes soldater skød på hinanden.
Andrea Angeli, talsmand for organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), sagde, at grænseobservatører var vidne til skudvekslingen nær Quafe E Prushit-grænseposten, og at de fik at vide af albanske militærkilder, at den albanske hær var indblandet. En albaner blev angiveligt såret.

Folkeskolelærerne stemte nej
*Et flertal af de 64.000 lærere har stemt nej til deres nye overenskomst. Dermed er risikoen for en konflikt på folkeskoleområdet rykket tættere på.
Nej'et var dog ikke så overbevisende som gymnasielærernes. 26.482 stemte nej, mens 25.644 stemte ja til forliget. Stemmeprocenten var 79,8.
Artikler side 4

Nyrup vil ikke røre børnechecken
*Regeringen vil ikke afskaffe børnechecken og bruge pengene til at sætte taksterne ned i daginstitutionerne, sådan som Århus' socialdemokratiske borgmester, Flemming Knudsen, foreslår.
"Svaret er nej," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går i en kommentar til borgmesterens udspil.
Nyrup henviser til, at man allerede med pinsepakken sidste år gennemførte forbedringer af fripladsgrænserne i institutionerne.
Også SF afviser forslaget.
"Ved første øjekast synes mange sikkert, at det er en god ide at skaffe gratis pladser. Men prisen bliver i forslaget betalt af de børnefamilier, der har de laveste indtægter. De har i forvejen gratis institutionspladser, og vil derfor opleve en brutal nedskæring, hvis de skal miste børnechecken uden at få andre lempelser i stedet," siger SF's gruppeformand og finanspolitiske ordfører Jes Lunde.

Forsøg med fri heroin blåstemples
*I en længe ventet rapport fra FN's sundhedsorganisation WHO uddeles der ros til det schweiziske forsøg med at uddele fri heroin, skriver Politiken tirsdag.
I rapporten konkluderer de ti eksperter, der har undersøgt forsøget, at forsøget har bevist, at det kan lade sig gøre at uddele heroin til stiknarkomaner på en forsvarlig måde, både set fra et lægeligt synspunkt og for det omkringliggende samfund. Betingelsen er, at udleveringen foregår under nøje kontrol og følges op med massiv social støtte. De danske politikere har udskudt en beslutning om forsøg med fri heroin indtil WHO's rapport var færdig.
Sundhedsminister Carsten Koch vil nu indkalde regeringspartierne til møde om sagen og om hvorvidt de schweiziske erfaringer skal danne grundlag for ligenede forsøg i Danmark.

Vindmøller vinder terræn
*Danmark når allerede i år op på, at ti procent af elforbruget kommer fra vindmøller. I regeringens energiplan "Energi 21", er målet ellers blot, at den halve snes procent skulle være nået i år 2005, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten tirsdag.
Men opsætningen af vindmøller foregår i øjeblikket i så højt et tempo, at informationssekretær Jørn Larsen fra Danmarks Vindmølleforening forventer, at tallet nåes allerede i 1999.
Alene i de seneste to år har 980 nye møller rejst sig i det danske landskab, så der nu er i alt ca. 5.300. Med andre ord er antallet af møller vokset med 25 procent i løbet af 1997 og 1998. Men da en del af dem er ret store, er den samlede produktion af strøm fra vindmøller fordoblet i samme periode.

Isolation skal begrænses
*Justitsminister Frank Jensen (S) fremsætter i denne uge det længe ventede forslag om at gøre det sværere for politiet at isolationsfængsle anholdte samt sætte en for, hvor længe isolationsfængslingen kan vare.
Forslaget bygger på en betænkning fra Strafferetsplejeudvalget.
Ifølge forslaget skærpes betingelserne for at isolere folk. Når det sker, skal kendelsen indeholde en konkret begrundelse - også selv om den, der fængsles, accepterer at sidde isoleret.
Isolationsfængsling kan højst vare fire uger, hvis den forbrydelse, som den fængslede sigtes for, kan medføre straf mellem halvandet år og fire år i fængsel.
Hvis strafferammen er mellem fire og seks års fængsel, kan isolationsfængslingen højst vare i otte uger, og der indføres en næsten ubrydelig maksimumsgrænse på tre måneder for grovere forbrydelser.

Færinger vil ikke være selvstændige
*Et flertal i den færøske befolkning går ikke længere ind for Landsstyrets planer om fuld færøsk suverænitet. En omfattende vælgerundersøgelse, som Færøernes Radio og Færøernes største avis, Dimmalætting, i fællesskab har fået foretaget, viser, at 50,3 procent af den færøske befolkning nu siger nej til færøsk selvstændighed, mens 35,8 procent er for. Dertil har godt 14 procent svaret "ved ikke". Da den færøske befolkning blev stillet det samme spørgsmål for godt otte måneder siden - i september 1998 - svarede 47,9 procent, at de ønskede, at Færøerne blev organiseret som et suverænt land, mens 30 procent svarede nej, og godt 22 procent svarede "ved ikke".

Skraldedirektør blev ikke afpresset
*Den tidligere formand for skraldeselskabet i Århus, Knud Frank Pedersen, blev tirsdag fundet skyldig i forsøg på ulovlig tvang i forbindelse med fyringen af den tidligere direktør Svend Erik Broch Nielsen. Straffen var 10 dagbøder af 500 kroner.
Begivenhederne fandt sted den 6. februar sidste år, da Svend Erik Broch Nielsen fik valget mellem selv at gå og samtidig give afkald på sin kontraktmæssige ret på en årsløn eller at blive sagt op.
Sammen med de to afskedigelseskontrakter lå også to pressemeddelelser parate til Broch Nielsen. En pæn, der beskrev hans planer om "at prøve nye udfordringer" og en barsk, der skandaliserede ham i forbindelse med "sex-eskapader" med to kvindelige ansatte. Han valgte den sidste og blev derefter hængt ud i den samlede danske presse, men retten fandt ikke bevis for, at der var tale om afpresning.

Gymnasielærere går hjem
*65 af landets 220 gymnasieskoler blev tirsdag lammet af arbejdsnedlæggelser blandt gymnasielærerne i utilfredshed med, at Amtsrådsforeningen blankt har afvist en hver form for genforhandling af overenskomstforliget.
I flere byer mødtes lærerne fra forskellige skoler til fælles fagligt møde, og andre steder valgte lærerne at deponere elevernes årskarakterer.
På den måde bliver eleverne gidsler i spillet om overenskomsterne. De kan nemlig ikke gå til eksamen, hvis de ikke har fået årskaraktererne.
De første eksaminer begynder i den første uge i maj.
Onsdag fortsætter aktionerne enkelte steder.
De to elevorganisationer DGS og LAK valgte tirsdag at bakke op om lærernes afvisning af overenskomsten. De mener, at den forringer forholdene for både elever og undervisere. Specielt antallet af elever og forberedelsestiden er i både læreres og elevers søgelys.

Poul Nielson 'er skuffet'
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) er "klart skuffet" over, at FN's generalsekretær Kofi Annan gav ham en kurv som chef for FN's Udviklingsprogram, UNDP. Trods massiv støtte til Nielson fra EU, Norden, Japan, Schweiz og mange u-lande valgte Annan Verdensbankens vicepræsident for eksterne anliggender, briten Mark Malloch Brown.
Det er et nederlag for den "aktive multilateralisme", hvor Danmark som stor donor stiller krav til FN-organisationer.
"Det er nok så interessant, hvad der måtte ligge i beslutningen, når vi ser på FN's fremtidige rolle i det internationale udviklings-samarbejde. FN's generalsekretær har valgt en person fra Verdensbanken. Jeg kan ikke svare på, hvad det indebærer. Jeg håber ikke, at det stiller spørgsmålstegn ved UNDP's formidlende rolle i det multilaterale samarbejde," sagde udviklingsministeren.

Advokatkritik af Kosovo-nødlov
*Advokatrådet kritiserer indenrigsminister Thorkild Simonsens (S) såkaldte Kosovo-nødlov, der skal sikre flygtninge fra Kosovo midlertidig opholdstilladelse i Danmark i op til to år.
Rådet skriver i et høringsvar til loven, at Kosovo-flygtningene "ville som udgangspunkt kunne behandles og sikres gennem de allerede bestående regler om asyl til flygtninge".
Nødloven kortslutter således den normale asylbehandling, så Kosovo-albanerne får midlertidig asyl i seks måneder, der kan forlænges i op til to år, hvis forholdene i Kosovo ikke ændrer sig.
"Det må på forhånd anses overvejende sandsynligt, at de fordrevne fra Kosovo-konflikten vil opfylde de pågældende flygtningekriterier, og Advokatrådet finder det derfor betænkeligt, dersom udskydelsen af behandlingen af de pågældende asylansøgninger kommer til at indebære en forringelse af de pågældendes retsstilling," hedder det i høringssvaret.

Danske aktier på deroute
*Der var solide øretæver i luften til de danske aktier tirsdag som følge af, at først de amerikanske og senere de europæiske aktier bevægede sig ud i markante fald. Således indkasserede Nasdaq-indekset mandag sit tredie største procentvise fald i ti år. KFX-indekset måtte ned under den psykologisk vigtige 200-grænse.
Nedturen blev indledt med udtalelser fra den amerikanske Morgan Stanley Dean Witter & Co.-analytiker Mary Meeker, der advarede om, at de teknologirelaterede aktier - primært Internetaktierne - kunne blive udsat for en "stor korrektion."
Det fik teknologiindekset Nasdaq til at briste, og med det fulgte det øvrige aktiemarked.
KFX-indekset sluttede 5,33 point lavere i 199,82 svarende til et fald på 2,6 pct.

Serberne tilbageholder flygtninge
*NATO bombede tirsdag fortsat Jugoslavien. Dagens angreb kostede ifølge det officielle jugoslaviske nyhedsbureau Tanjug en person livet, mens 11 blev såret, da NATO angreb en cigaretfabrik og andre industri-mål i Jugoslaviens tredjestørste by Nis.
NATO's talsmænd sagde, at omkring 850.000 mennesker stadig bliver drevet rundt i Kosovo, mens angreb og trusler fra serbiske styrker allerede har sendt over 600.000 på flugt ud af provinsen.
FN frygter, at yderligere 800.000 flygtninge kan strømme ind i Albanien, Makedonien og Montenegro i slutningen af april. Og USA påpeger, at mellem 100.000 og 500.000 kosovoalbanske mænd stadig savnes i flygtningestatistikken.
Iagttagere frygter, at de er blevet dræbt af serberne.
Omkring 2.000 flygtninge blev tirsdag tilbageholdt ved grænsen til Makedonien, efter at 400 var blevet sluppet ind i landet. På den albanske grænse var der imidlertid stille, efter den seneste tids massive strøm af flygtninge. 109 albanere ankom i løbet af mandag, mens der kun blev sluppet ganske få mennesker over grænsen tirsdag.
Leder på forsiden og artikler side 5 og 6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her