Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

19. april 1999

Schröder: Luftangreb fortsætter
*NATO vil fortsætte med at gennemføre luftangreb mod Jugoslavien, så længe landet ikke accepterer den vestlige militæralliances betingelser. Det sagde Tysklands socialdemokratiske forbundskansler, Gerhard Schröder, søndag aften i den tyske by Hannover.
Den tyske regeringsleder nævnte "tre grundlæggende krav" som forudsætning for en midlertidig indstilling af NATO's luftangreb:
For det første stop for de "statsligt beordrede drab i Kosovo", for det andet tilbagetrækning af både regulære og paramilitære jugoslaviske styrker fra Kosovo-provinsen, således at de mange tusinde fordrevne flygtninge kan vende tilbage til deres hjem. Og for det tredje oprettelsen af en militær beskyttelsesstyrke i Kosovo med NATO som kerne, understregede Schröder.
Artikler på forsiden og på side 5

Indiens regering er trådt tilbage
*Indiens Hindu-nationalistiske regering går af, fordi den lørdag blev fældet ved et mistillidsvotum i parlamentets underhus med blot én stemme. Det oplyste premierminister Atal Behari Vajpajee fra det hindu-nationalistiske BJP-parti, efter at hans koalition faldt med stemmerne 269 mod 270 til oppositionen.
"Jeg accepterer underhusets afgørelse og tager til præsidentens palads for at indgive min afskedsansøgning," fortalte Vajpajee efter afstemningen.
Indiens førende oppositionsparti, det 114 år gamle Kongresparti, lovede lørdag at danne en stabil regering. Kongrespartiet har under Mahatma Ghandi, Jawaharlal Nehru, samt Indira og sønnen Rajif Gandhi styret Indien i det meste af perioden siden uafhængigheden af Storbritannien i 1947.

30 personer dræbt i Østtimor
*Mindst 30 mennesker blev dræbt og adskillige såret ved optøjer i hovedbyen Dili på den indonesiske ø Østtimor, da pro-indonesiske militsfolk gik amok efter en militær-parade, oplyste øens fhv. guvernør, Mario Viegas Carrascalao, lørdag fra Indonesiens hovedstad, Jakarta.
Han frygtede endnu flere ofre, fordi over 100 bevæbnede militsfolk havde bortført hundreder af mennesker, som havde søgt tilflugt i hans bror Manuel Carrascalos hus.
Militsfolkene dræbte bl.a. den 18-årige Manuelito, som var søn af aktivisten Manuel Carrascalao. Han kæmper for Østtimors uafhængighed af Indonesien. Militsfolkene angreb familiens hus med sten, skød med musketter og brød dørene ind til huset, hvor 150 mennesker havde søgt tilflugt.

Skarp strid om sklerosemedicin
*Lægefaglig direktør i Hovedstadens Sygehusfællesskab, Lone de Neergaard, kritiserer skarpt statsminister Poul Nyrups Rasmussens og sundhedsminister Carsten Kochs gennemtrumfning af sklerosepatienters adgang til den kostbare og omdiskuterede medicin betainferon.
Hun er blandt de eksperter og politikere, der frygter, at andre patientgrupper nu vil kunne gøre tilsvarende krav på dyr og tvivlsom medicin, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Behandling med betainteferon ventes at komme til at koste mellem 100 og 200 millioner kroner om året. Medicinen helbreder ikke sklerose-patienterne, men kan højst forsinke sygdommen i knap et år.

Khatami anklager opposition for drab
*Irans præsident, Mohammad Khatami, beskyldte søndag den væbnede oppositionsgruppe, Folkets Mujahedin, for at stå bag mordet på en af landets førende generaler for nylig.
Brigadegeneral Ali Ayad Shirazi blev nationalhelt, efter at han anførte mange angreb på landjorden i Golfkrigen mod Irak 1980-88. Han blev for otte dage siden dræbt ved et angreb, som Mujahedin tog ansvaret for.
"De beskidte afskum, som begik denne forbrydelse, dræbte en af hærens og nationens bedste børn. De har gravet sig dybere ned i deres grave. De har ingen plads i denne nation og har kun uddybet nationens had mod dem," sagde præsidenten i en tale på hærens dag.

50 såret af bombe i London
*Henved 50 personer, herunder en politimand og et spædbarn, blev såret ved en eksplosion lørdag eftermiddag uden for et supermarked i det sydlige London, oplyste Londons brandvæsen. Tilstanden for to af ofrene blev ud på aftenen betegnet som kritisk. Der blev ikke udsendt advarsler inden eksplosionen, som skete på en travl markedsadag. Ifølge politikilder var der ingen tegn på, at eksplosionen har relation til nordirske paramilitære grupper. Brixton er domineret af farvede indbyggere og var i midten af 1980'erne skueplads for voldsomme raceuroligheder.

Kommuner betaler rekordleje
*En række af landets største socialdemokratisk ledede kommuner har i årtier betalt overpriser, når de har lejet bygninger til børnehaver, vuggestuer og fritidshjem hos store boligforeninger, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Huslejer på helt op til 1.500 kroner pr. kvadratmeter for forsømte betonbygninger i tilknytning til socialt boligbyggeri er ikke usædvanligt. Til sammenligning ligger huslejen i de mest attraktive kontorer på Kongens Nytorv i København på 1.100-1.300 kroner pr. kvadratmeter.
Landets kommuner kunne spare mere end 100 millioner kroner om året, hvis de krævede huslejerne sat ned, vurderer en tidligere forretningsfører for en af landets større boligforeninger, Arbejdernes Kooperative Byggeforening, Jakob Reddersen, som i dag er øverste chef for den københavnske bydel Kgs. Enghave.

Tyrkiet dræber 141 kurdiske oprørere
*Mens tyrkerne søndag strømmede til stemmeurnerne fra den syriske grænse i sydøst til grænsen mod Grækenland i vest, oplyste myndighederne, at militæret har dræbt 141 kurdiske oprørere ved en militær operation i Irak, hvor 10 tyrkiske soldater mistede livet.
Operationen med 3.000 soldater støttet af kamphelikoptere er afsluttet, oplyste guvernør Aydin Arslan fra Tyrkiets sydøstlige region, som er i undtagelsestilstand. Han oplyste ikke, om soldaterne er vendt tilbage fra Irak.
43 andre oprørere fra det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK, er dræbt ved militære operationer i Tunceli-distriktet i det sydøstlige Tyrkiet. De dræbte omfatter ifølge de tyrkiske myndigheder Emrullah Mentes, som er en førende lokal PKK-kommandant. PKK's leder, Abdullah Öcalan, stilles for retten til sommer på anklager for højforræderi.

Poul Nielson slået på stregen
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) blev ikke chef for FN's udviklingsprogram, UNDP. FN's generalsekretær, Kofi Annan, valgte natten til lørdag Verdensbankens britiske vicepræsident, Mark Malloch Brown, som ny chef.
Dermed afviste Annan en enig indstilling fra EU bag Nielson. Det er en stor skuffelse for udviklingsministeren knap en uge efter hans 56-års fødselsdag.
Det er også en bet for den danske regering. Den havde sat alle sejl til for at få placeret en dansker på den højeste internationale post, siden Poul Hartling var FN's flygtningehøjkommissær.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen er skuffet over beslutningen.
"FN er gået glip af en kompetent og erfaren leder, som havde de bedste forudsætninger for at få UNDP ud af vanskelighederne og på ret køl igen," hedder det i en udtalelse fra udenrigsministeren.

Vesten støtter atomlosseplads
*Rusland vil opføre et gigantisk lager for atomaffald i permafrosten på øen Novaja Zemlja i Barentshavet godt 900 kilometer øst for den norske grænse. Norge giver godt en million kroner til en international undersøgelse af atom-anlæggets sikkerhed. Det oplyste det norske udenrigsministeriums eksport i atomsager, Torbjørn Norendal, søndag til avisen Aftenposten. Norge, Sverige og EU-Kommissionen har lovet Rusland at bidrage til at realisere projektet. Der skal først opføres et lager til 2.000 kubikmeter fast radioaktivt affald årligt. På langt sigt skal lageret årligt kunne modtage 100.000 kubikmeter fast atomaffald.

Nej til skuespilhus på Gammelholm
*Socialdemokraterne i København og dermed hele Københavns Borgerrepræsentation siger nu klart nej til en udbygning af Det Kongelige Teater i Hirschprungs-karéen på Gammelholm.
Meldingen fra Socialdemokratiet i hovedstaden kommer efter partiforeningens delegeretmøde i weekenden og umiddelbart før et møde mandag mellem Københavns Borgerrepræsentation og kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen.
"Socialdemokratiet siger nej til Hirschsprung og ja til Turbinehallerne. Ministeren kan lige så godt få den løsning af bordet med det samme," siger formanden for Socialdemokratiet i København, Poul Øland, til Ritzau.

Trads retter
*Den tidligere direktør i PFA Byg, Rasmus Trads, oplyser til Information, at han aldrig har beskyldt PFA's topchef, André Lublin, for at lyve, som det fremgik af en overskrift i lørdagens avis.
"Jeg har aldrig brugt udtrykket 'Lublin lyver'. Der er højst tale om en erindringsforskydning fra André Lublins side, eller at Hans Jørgen Søes ikke har været korrekt orienteret. Men jeg holder fast ved, at André Lublin og jeg først sagde nej til hoteldelen i januar i år," siger Rasmus Trads til Information.
Rasmus Trads siger i artiklen, at André Lublin først i januar i år skrinlagde samarbejdet med Kurt Thorsen om et hotelprojekt på Nokken i Tuborg Havn. Det afviser Lublin, som ifølge PFA's informationschef, Hans Jørgen Søes, fastholder, at Nokken-projektet aldrig har været nogen sag i PFA.

Ecevit fører tyrkisk valg
*Tyrkiets ministerpræsident, Bülent Ecevit, mødte en kø af vælgere, da han søndag morgen ankom til valgstedet i Ankara for at afgive sin stemme til parlamentet og lokale forsamlinger.
Der ventes en rekordstor valgdeltagelse ved det første fælles parlaments- og lokalvalg i Tyrkiet siden 1946. Vælgerne strømmede især til valgstederne i storbyerne Istanbul, Ankara, Izmir og andre større byer.
Tyve partier opstiller ved valget fra socialister over højreorienterede nationalister til islamister.
Myndighederne havde skærpet sikkerheden i hele landet af frygt for angreb fra det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK. I Anatolien skulle 20.000 soldater sikre, at valget afvikles efter planen.
Ved parlamentsvalget kæmper Ecevits demokratiske venstreparti, DSP, især mod det islamistiske Dydens Parti, som ledes af Recai Kutan. Kun en hårsbred skiller de to partier i meningsmålingerne.
Med omkring fem pct. af stemmerne optalt ved søndagens parlamentsvalg i Tyrkiet lå ministerpræsident Bülent Ecevits parti til at få 22,7 pct. af stemmerne, mens det nationalistiske Aktionsparti (MHP) fra den yderste højrefløj overraskende ville få 18,1 pct.
Det store oppositionsparti, det islamistiske Dydens Parti, lå til at få omkring 15 pct. af stemmerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her