Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

17. april 1999

Etnisk udrensning optrappes
*13 kraftige eksplosioner gennemrystede fredag Pristina i den serbiske provins Kosovo. Altimens fortsatte fordrivelserne af kosovoalbanerne med en sådan fornyet kraft, at det ifølge FN meget vel kan føre til en fuldstændig etnisk udrensning af Kosovo.
Under den daglige pressebriefing i NATO's hovedkvarter i Bruxelles sagde cheftalsmanden Jamie Shea fredag, at UCK igen er begyndt at rette angreb på Milosevic' styrker i den serbiske Kosovo-provins.
Samtidig oplyste USA, at man har nye beviser på massedrab og massegrave i Kosovo samt om, at over 400 landsbyer er brændt og ødelagt af de serbiske styrker.
Herhjemme ønsker det store flertal i Folketinget fortsat dansk deltagelse i aktionerne mod Jugoslavien, fremgik det af en fem timer lang debat i folketingssalen fredag.

Minister afviser hormonbøffer
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen er endnu ikke klar til at acceptere import af amerikanske hormonbøffer. Trods en kendelse fra frihandelsorganisationen WTO mener ministeren godt, EU-landene kan vente med at tillade import ind til en videnskabelig undersøgelse har godtgjort, at bøfferne ikke er skadelige.
Samtidig arbejder ministeren dog for, at bøfferne mærkes, hvis han og de andre EU-ministre på tillade importen.
Et flertal i Folketingets Europa-udvalg bakker op om ministerens linje. Enhedslistens Keld Albrechtsen vil dog holde bøfferne helt ude af det danske marked.

Lykketoft taler varmt for euroen
*Ingen dansk regering kunne finde på at devaluere kronen - så Danmark kan lige så godt tilslutte sig euroen for at få mest mulig økonomisk og politisk indflydelse i EU.
Det argument vil finansminister Mogens Lykketoft (S) fremføre, når der kommer en folkeafstemning om at ophæve Danmarks undtagelse over for den fælles mønt, sagde han fredag ved en euro-konference på Christiansborg, arrangeret af Venstre.
Han afviste at sætte dato på folkeafstemningen for dansk tilslutning til euroen, men gjorde det klart, at regeringen vil gå ud med et fuldtonet ja.
Derimod foreslog Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, at Danmark går til folkeafstemning om at tilslutte sig euroen til september år 2000, så danske banker og virksomheder skal nå at være med i euro-betalingssystemet fra starten per 1. janaur år 2001, skriver Ritzau.

Bouteflika bliver ny præsident
*Tidligere udenrigsminister Abdelaziz Bouteflika blev fredag erklæret for vinder af torsdagens præsidentvalg i Algeriet.
Bouteflika, der støttes af landets indflydelsesrige militær, er dermed valgt til præsident de kommende fem år.
Valgdeltagelsen var 60,25 procent, oplyser valgkommissionen. Bouteflika var eneste kandidat, efter at hans seks modkandidater trak sig fra valget på grund af mistanke om valgsvindel.
Analyse her på siden

Nyrup på beskeden optur
*Vælgerne er efter alt at dømme ved at få mere tillid til statsminister Poul Nyrup Rasmussen, skriver dagbladet Børsen på baggrund af meningsmåling fra Greens Analyseinstitut i avisen fredag.
Siden januar har Socialdemokratiet i meningsmålingsregnskabet erobret 10 mandater, mens Venstre i samme periode har sat 12 mandater over styr. Målingen, der er foretaget den 12.-14. april og bygger på 1.124 interview viser dog også, at et folketingsvalg nu ville føre til et regeringsskifte med 98 mandater bag en borgerlig regering.

Demonstration mod brutal NYPD
*Harry Belafonte underholdt sammen med Ossie Davis, da tusinder torsdag demonstrerede i New York mod politibrutalitet. Ifølge politiet gik 4.500 mennesker over Brooklyn Bridge til rådhuset, City Hall, men demonstranterne mente, at dobbelt så mange mødte op.
De bar bannere med et hagekors over emblemet for New York Police Department for at protestere over korpsets holdning til mindretal i de fem bydele.
Anledningen var, at hvide betjente den 5. februar dræbte en 22-årige ubevæbnet immigrant fra Guinea. Han blev ramt af 19 skud fra betjente, som jagtede en voldtægtforbryder.
Siden protesterne begyndte, har politiet anholdt 1.175 personer for civil ulydighed. Blandt de anholdte er den sorte aktivist, Al Sharpton, og New Yorks tidligere sorte borgmester, David Dinkins.
Bag torsdagens demonstration stod en bred koalition af politikere, religiøse ledere, førende forretningsfolk, fagforeningsmedlemmer og græsrødder.

Jette Gottlieb på opgave i Albanien
*Dansk Flygtningehjælp har besluttet at sende folketingsmedlem Jette Gottlieb fra Enhedslisten til Albanien for at udføre humanitære opgaver for FN's Flygtningehøjkommissariat ved grænsen til Kosovo. Jette Gottlieb er valgt, fordi hun har tidligere erfaringer med organisering af nødhjælps- og flygtningearbejde i krigszoner i det nordlige Irak og i Østslavonien.
På grund af udsendelsen har Jette Gottlieb søgt orlov fra Folketinget i tre måneder, skriver Ritzau.
Bestyrelsesmedlem Pernille Rosenkrantz-Theil bliver Gottliebs suppleant.

Kontrol med genmanipuleret mad
*En til to procent. Så stor en del af en råvare må være gensplejset, før det skal fremgå, at fødevaren indeholder gensplejsede ingredienser.
EU-landene er i øjeblikket ved at blive enige om dette niveau for den såkaldte bagatelgrænse, der er nødvendig for en fremtidig genmærkning, skriver nyhedsmagasinet Ingeniøren fredag.
Herhjemme er industrien tilfreds med den kommende bagatelgrænse, mens Greenpeace hellere så en grænse i promiller end i procenter, skriver Ingeniøren.

Lettelse af isolationsfængsling
*Det radikale regeringsparti har haft held til at presse overgrænsen for isolation af varetægtsfængslede ned til tre måneder i et lovforslag, som regeringen fremsætter i næste uge.
Socialdemokratiet har ellers forsøgt at holde fast i en maksimum-grænse på fire måneder. I dag opererer loven ikke med nogen overgrænse for isolationsfængsling i lovgivningen, som bl.a. læger, advokater og Amnesty International har revset den danske stat for.
Ifølge lægerne risikerer folk psykiske skader allerede efter få dages isolation.
Politiet får dog mulighed for at få forlænget isolation af en sigtet - men kun i undtagelsestilfælde.

Østeuropas økonomi i bund
*De østeuropæiske lande og den fhv. Sovjetunion er hårdt ramt af Ruslands økonomiske krise. Det varer længere end ventet at omstille planøkonomiske samfund til markeds-økonomi.
Det konkluderer Den europæiske bank for genopbygning og udvikling, Østbanken, i sin årsrapport, skriver Financial Times.
Rapporten er skrevet, før Kosovo-krigen forværrede udsigterne for især Balkan.
Sidste år faldt den samlede produktion, BNP, med 1,3 pct. i alle fhv. Comecon-lande under sovjetisk kontrol. I år ventes regionens BNP at falde med 1 pct.

Kritik af Santer for dobbeltrolle
*Den fungerende formand for EU-Kommissionen, Jacques Santer, er kommet i modvind, fordi han insisterer på blive siddende som formand selv efter parlamentsvalget, hvor Santer er så godt som sikker på at blive valgt, skriver Ritzau.
Dermed kommer Santer i halvanden måned til at bestride posten som formand for Kommissionen og som medlem af parlamentet samtidig.
Pauline Green, der er leder af parlamentets største gruppe, socialistgruppen, kritiserede fredag i en pressemeddelelse Jacques Santer for "mangel på principper".

Nygaullisternes formand går af
*Frankrigs nygaullistiske parti, Rassemblement pour la Republique (RPR), mistede fredag sin formand, da den 55-årige Philippe Sequin, trådte tilbage.
Sequin afløste i 1997 Frankrigs præsident, Jacques Chirac, som RPR-formand.
Deres stormfulde forhold er forværret af intern partistrid og kævl mellem konservative og midterpartier, som står i opposition til ministerpræsident Lionel Jospins socialistiske regering.
Den franske højrefløj har haft store problemer, lige siden Chirac i 1997 udskrev et lynvalg, hvor RPR og midterpartiet, UDF, led et sviende nederlag.

Duma byder Jugoslavien velkommen
*Ruslands oppositions-dominerede Statsduma vedtog fredag at støtte, at Jugoslavien bliver optaget i den løse union mellem Rusland og Hviderusland.
Fredagens korte deklara-tion fra Statsdumaen udtrykker støtte til en union med Jugoslavien, beder regeringen og Kreml om at se på sagen og beordrede parlamentarikere i Rusland og Hvide-rusland til at mødes og diskutere den.
Statsdumaen har ikke nogen direkte kompetence i udenrigspolitiske spørgsmål. Tidligere har den støttet ideen om at yde militærhjælp til Jugoslavien i forbindelse med Kosovo-krisen.

Tyrkiske soldater dræbt i baghold
*Tyrkerne går til valg på søndag, og selv om meningsmålinger er forbudt de sidste tre måneder op til valget, tyder en nylig én af slagsen på flertal til en koalition mellem ministerpræsident Bülent Ecevits Demokratiske Venstreparti og de to konservative partier.
Forud for valget meldes stadig om blodige sammenstød mellem tyrkere og kurdere. Kurdiske oprørere dræbte fredag fem tyrkiske soldater og sårede 10 andre i et baghold nær byen Aktuluk i det østlige Tyrkiet, oplyste en militær talsmand.
Oprørne fra det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK, angreb soldaterne, da de vendte tilbage til deres kaserne. Flere oprørere blev dræbt i den følgende ildkamp, men antallet var uklart, oplyste talsmanden.
Over 29.000 mennesker er dræbt i 14 års konflikt mellem PKK og tyrkiske sikkerhedsstyrker. Tyrkiske soldater med amerikanske Cobra kamphelikoptere har indledt en operation for at opspore en gruppe på 20 oprørere, som skjuler sig de skovklædte bjergegne nær landsbyen, hvor bagholdet fandt sted, oplyste talsmanden.

Information tilføjer
*I Erik Boels indlæg om Kosovo-konflikten den 16. april var den sidste linje beklageligvis faldet ud. Afslutningen af indlægget skulle have lydt:
"Opgaven må være at få så mange lande som muligt til at engagere sig i fredsprocessen - og Rusland bør spille en aktiv og konstruktiv rolle. Hvis Rusland selv vil.
Danmark må her udnytte sin kunnen, så vi kan medvirke til at opbygge demokratiske institutioner, der giver mulighed for, at de forskellige befolkningsgrupper kan blive hørt og eksistere side om side. Sådanne institutioner må naturligvis have rødder i befolkningen, og NGO'ere på Balkan og i Danmark bør spille en vigtig rolle."

Redigeret af Helle Bruun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her