Læsetid: 4 min.

Offer for et talkshow

16. april 1999

Trangen til bekendelse kan få fatale følger - nogle gæster fra talkshows må bagefter gå til krisepsykolog

Tv-etik
BERLIN - "I hele mit 12 år lange ægteskab har jeg ikke fået orgasme en eneste gang," klager en kvinde i et talk-show. En anden afslører, at hendes mand ikke er far til deres søn. En tredje kvinde beskylder sin eks-mand for vold og alkoholisme. En fjerde...
Det er heftige bekendelser, der kommer frem i de tyske tv-talkshows, og der er masser at kigge på - omkring ti om dagen, eller 2.400 på et år. Showene bruger almindelige mennesker som råstof, 12.000 om året, alle udleverer de deres liv, smider alle hæmninger i et følelsesmæssig striptease-show.
Hvis man undrer sig over, hvem der driver disse mennesker til at afsløre deres bedst bevarede hemmeligheder, er svaret simpelt: De melder sig selv.

Sex er velkomment
Ingen torturbøddel har overtalt talkshow-gæsterne, ingen kæmpe-check har tvunget dem. Enten bestormer de potentielle gæster selv tv-stationerne, eller de bliver opfanget af specielle casting-bureauer, der kan tilbyde talk-show'ene skæbner af enhver størrelse: Voldtægtsofre, mandschauvinister, skilsmissebørn, bedragne bagerjomfruer, fyrede fabriksarbejdere, græske gummifetischister.
Tysk talkshow-casting blev introduceret af Carsten Kelm. Han havde observeret udviklingen i USA og grundlagde i 1995 firmaet Reallife Casting i München. Allerede året efter havde han 1.000 mennesker i sit kartotek. Tv-stationerne kunne bare ringe.
"Alt, hvad der har med sex at gøre er yderst velkomment, især før reklameblokkene," afslørede han den gang.
Men spørgsmålet er stadig: Hvorfor gør folk det?
"Deres motiver er yderst forskellige: De fleste gør det for at føre sig frem. Nogle vil have hævn. Og så er der endelig dem, der har et alvorligt problem, de gerne vil have hjælp til at klare," siger psykologen Colin Goldner til Information.
Han arbejder i Forum Kritische Psykologi, München, som egentlig tager sig af ofre for psykiatrisk fejlbehandling, men i de seneste år er en ny gruppe patienter vokset frem, talkshow-ofre. Mennesker som har fået psykiske problemer af at medvirke i tv-programmerne.

Prisgivet i tv
"Jeg er yderst betænkelig over, at man inviterer folk med sjælelige problemer ind i udsendelserne og - under foregivende af at man kan hjælpe dem - klæder dem fuldstændigt af og prisgiver dem et hujende publikum," uddyber Colin Goldner.
Hvis talkshowet virkelig vil underholde sit publikum, har redaktionen også inviteret naboen, veninden, eks-manden eller hvem der ellers måtte rumme et stensikkert ballade-potentiale. Som regel aner disse bi-personer ikke i forvejen, hvorfor de er med. På den måde bliver chokvirkningen større - og skænderierne helt ægte.
"Talkshow-redaktionen ringer til disse bi-personer og siger, at man er ved at forberede en udsendelse, hvor der vil blive sagt belastende ting om personen. Og så spørger redaktionen, om ikke han eller hun også vil medvirke, så seerne kan få den rigtige forklaring. Bi-personerne kan vælge at komme i tv og lade sig ydmyge - eller de kan holde sig borte og blive ydmyget alligevel. Stillet overfor det valg foretrækker de fleste at være i stand til at forsvare sig i tv," siger Colin Goldner.
Ren afpresning. Men muligheden for et forsvar er ofte kun en illusion, for talkshow-værten har på forhånd udnævnt sin skurk, og under udsendelsen bliver studiegæsterne gejlet op af for-klapperne, så sympatien samles om den udvalgte.
"Hvordan kan man løse et alvorligt problem ved at råbe op i et tv-studio? Det skærper da kun konflikten. Jeg har talt med så godt som alle talkshow-værterne - og jeg blev kynisk affejet. De siger, at ingen bliver tvunget til at være med, og hvis der er noget, man ikke vil tale om, så kan man bare lade være. Derfor er det folks egen skyld, siger de," fortæller Colin Goldner, der kalder tv-værterne for 'erstatningsterapeuter uden etik.'

Først tv, så skilsmisse
Ingen ved, hvor mange mennesker der får psykiske mén efter deres talkshow-medvirken, men der er opmærksomhed om problemet. Visse radioråd har foreslået at indføre etiske regler for talkshows, men det afviser tv-stationerne, der tjener gode reklamepenge i eftermiddagstimerne. Og heller ikke seerne vil undvære tosserne på skærmen, viser en meningsmåling gennemført af boulevardavisen Bild. Derfor kan talkshow-gæsterne fortsat plapre ud om deres inderste hemmeligheder.
"I hele mit 12 år lange ægteskab har jeg ikke fået orgasme en eneste gang," afslørede en kvinde, mens hendes mand sad ved siden af hende i tv-studiet. Af angst for kollegernes ondskabsfuldheder sagde han op på sit arbejde, og forlangte siden skilsmisse.

Vold og alkoholisme
En 15-årig dreng sad hjemme og så tv sammen med sin far, for mor var med i et talk-show. Her bekendte hun, at drengen var resultatet af en romance mellem hende og en skolekammerat. Dermed var dommen over den familie afsagt: Manden ville skilles, sønnen flyttede hjemmefra.
I et talkshow med emnet 'Min mand ødelægger mit liv' beskyldte en kvinde sin eks-mand for vold og alkoholisme. Da han så programmet, anlagde han sag mod både eks-kone og tv-station for æres-krænkelse.
"Manden havde fået tilbud om at være med i udsendelsen," forsvarede tv-stationen Sat-1 sig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu