Læsetid: 2 min.

Opgør tvinger KTO til reform

24. april 1999

Forbundsfæller beskylder hinanden for at være usolidariske. Begge parter vil ændre KTO med henvisning til de andres svig

Der er udbrudt åben strid i de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab, KTO (Kommunernes Tjenestemænd og Overenskomstansatte).
Sygeplejerskernes egne forbundsfæller i KTO-samarbejdet lader kritikken hagle ned over de hvidkitledes forsøg på at skaffe sig ekstra kroner i lønposen via en tur til Forligsinstitutionen - uden om økonomaer, socialrådgivere, pædagoger og pædagogmedhjælpere.
De ligger alle på linie med KTO's formand, Poul Winckler, der klart afviser, at acceptere mere i løn til sygeplejerskerne og jordemødrene.
"Jeg synes ikke, at sygeplejerskerne skal have flere penge. Vi er sammen blevet enige om, hvordan pengene skal fordeles. Derfor vil det være meget problematisk, hvis sygeplejerskerne nu vil ændre på den fordeling," siger Irene Kofoed-Nielsen, formand for Økonomaforeningen, der indgår i sundhedskartellet med sygeplejerskerne.
Hun udtrykker samtidig bekymring for, at det bliver svært at finde fælles fodslag med sygeplejerskerne i fremtiden.

Sikkerhedsnet
For de mindre organisationer er KTO et sikkerhedsnet. Men sikkerhedsnettet opleves i stigende grad som en spændetrøje. Det får dem til at stille spørgsmålstegn ved KTO's legitimitet. "De små organisationer er ikke med til at lave KTO-forliget. De er kun med til at stemme det igennem. Og KTO har jo ingen legitimitet, hvis ikke alle så står sammen. Men sådan oplever sygeplejerskerne det jo åbenbart ikke," siger Anne Worning, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Anne Worning mener, at forbundene er nødt til at lægge egeninteressen lidt bagud af hensyn til den samlede interesse for de offentlige ansatte og efterlyser en ny konstruktion af KTO.
Sygeplejerskernes formand, Jette Søe, sender kritikken lige tilbage, hvor den kom fra.
"Det er dem, der usolidariske. Jeg håber, at de har et behov for at komme af med noget lige nu og så ellers vil lade os føre vores kamp alene," siger Jette Søe.
Selvom Jette Søe erkender at, sygeplejerskerne har brug for KTO-fællesskabet for at få indflydelse på forhandlingsforløbet, mener hun også, at KTO efter urafstemningen kan virke mere som en spændetrøje end en hjælp. Samtidig er hun vred over, at formanden for KTO, Poul
Winckler, advarer arbejdsgiverne om, at give sygeplejerskerne mere i løn.
"Jeg havde håbet, at Poul Winckler og jeg havde fælles budskaber. Det må jeg jo erkende, at vi ikke har. Det er ærgerligt, at vi ikke benytter lejligheden til at vise, at der er solidaritet i KTO. Især fordi vi har en bestemmelse om, at vi kunne træffe en endelig politisk beslutning, efter at vi havde haft forliget ude til urafstemning," siger Jette Søe, der tilføjer, at hun agter at gå i Forligsinstitutionen og forhandle med arbejdsgiverne uden skelen til, hvad KTO-formanden mener.
I BUPL (Forbundet for Pædagoger og Klubfolk) mener faglig sekretær Ove Bendix Larsen, at krigen føres mellem de forkerte parter.
"Vi skal finde ud af hvem det er, vi vil gå i klinch med: Arbejdsgiverne eller de andre organisationer i KTO. Hvorfor ikke blive enige i fællesskab om at stemme KTO-forliget hjem eller ned. Så havde man ikke nogen, der gik solo," siger Ove Bendix Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her