Læsetid: 3 min.

Serbiens opposition er helt udraderet

10. april 1999

NATO's bombetogter har også ramt den serbiske opposition. Medlemmer af oppositionen og fredsgrupper skjuler sig eller er bange for at udtale sig

UNDER JORDEN
Mens jeg taler med den serbiske oppositionspolitiker i telefonen, kommer hans kone og tager røret fra ham: "Vi er meget bange og bekymrede. Vær rar ikke at nævne vores navne," siger hun, og det lover jeg.
Forinden har oppositionspolitikeren fortalt, at oppositionen ikke længere eksisterer. "NATO's aktion har ødelagt det politiske liv," siger han. NATO-angrebet har skabt en kolossal støtte til de regerende partier i Serbien centreret omkring den serbiske leder Slobodan Milosevic.
Oppositionspolitikeren, der ikke vil have sit navn frem, er medlem af det lille parti Borger Alliancen, der ledes af Vesna Pesic. Når man ringer til hende, fortæller hendes søster, at hun er rejst til udlandet og måske kommer tilbage i næste uge. Også fredsgrupper i den serbiske hovedstad Beograd er blevet ramt af den nationalistiske stemning. Hos organisationen Kvinder i Sort tager man ikke telefonen. Og en aktivist på et andet fredscenter siger, at de ligger stille for tiden. Hos de studerendes nye bevægelse ringer og ringer telefonen.
En af de få kendte oppositionspolitikere, som tør stå frem, er Zoran Djindjic, der leder det Demokratiske Parti. Han sagde tidligere på ugen til schweiziske og tyske aviser, at oppositionen var blevet udraderet af NATO's angreb.
"Hvis der var valg i dag, ville vores parti få nul procent," siger Zoran Djindjic.
Hvor hans parti stadig er aktiv under bombeangrebene, så har Vesna Pesic' parti taget konsekvensen. "Vi kommer ikke med erklæringer, sålænge der er krigs tilstand," siger politikeren fra Borger Alliancen.
Da NATO gik til angreb, erklærede de serbiske myndigheder krigstilstand, som blandt andet betyder, at det er forbudt at komme med anti-serbiske udtalelser.
Men oppositionspolitikeren mener, at det er forbudt at komme med enhver form for erklæringer under krigsretstilstanden. Han siger, at NATO's bombeangreb har ført til, at kun fire partier reelt eksisterer i Serbien, og de er alle med i ledelsen af landet:

Seselj og Arkan taler
Oppositionspolitikeren siger, at NATO's angreb har skabt et 'forkert' dilemma.
"Det er NATO mod Milosevic, og det vil sige magt mod magt. Det fører til den demokratiske oppositions ødelæggelse," siger han. "Der er sket en total homogenisering af det serbiske folk. Det er helt omvendt af situationen for to år siden."
Dengang demonstrerede titusinder af serbere mod Milosevic' styre i centrum af Beograd
"Dér synger de i dag patriotiske sange, og Seselj og Arkan kommer og holder taler," siger oppositionspolitikeren. Både Seselj og Arkan er mistænkt for krigsforbrydelser.
En anden oppositionspolitiker, der godt vil have sit navn frem, er Dusan Janjic, som er næstformand i det lille socialdemokratiske parti. "Jeg løber en risiko ved at stå frem. Jeg er ikke helt ung længere," siger den 48-årige Dusan Janjic. Han leder også organisationen Forum for Etniske Relationer, der blandt andet har prøvet at mægle mellem serbere og kosovo-albanere.
I denne uge udsendte Forum en erklæring, hvori de skriver "at de er dybt chokerede over NATO's ødelæggelse af vores land og kosovo-albanernes skæbne."
Denne erklæring, der må siges at være en af de mest kritiske over for det serbiske styre, er alligevel ikke mere kritisk, end at den sidestiller serbernes etniske udrensing af Kosovo med NATO's bomber og den kosovo-albanske oprørshær, UCK.

Den nye patriotisme
Dusan Janjic siger, at det serbiske samfund i dag er domineret af den nye patriotisme, som han kalder den, fordi den er opstået i løbet af de seneste 14 dage.
"Mange prøver at blive større serbere end Seselj og Draskovic," siger Dusan Janjic, der dog ikke mener, at det er noget for ham. "Alle de politiske partier accepterer den nye patriotisme og glemmer kosovo-albanerne."
Han siger, at det var vigtigt med et vist militært pres fra NATO for at finde en løsning på striden i Kosovo.
"Men det vi ser i dag er et meget svært bombardement af Serbien med ødelagt industri og kommunikation. De sidste 20 års modernisering af Serbien ligger i ruiner," mener han. "Også de politiske virkninger af bomberne er store. Det er meget svært at tale om selvstyre for Kosovo, fordi albanerne nu vil have selvstændighed."
Medvirkende til den dystre situation for oppositionen er medierne, som mere og mere kommer under styrets kontrol.
"Selv det tidligere kritiske magasin Vreme er blevet patriotisk, og dagbladet Danas bringer kun serbisk bureau-stof. De er bange," siger oppositionspolitikeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her