Læsetid: 2 min.

Skraldet fremlagt i byretten

17. april 1999

Århus Byret tager i dag stilling til, om den tidligere direktør for MiljøTeam Århus blev udsat for afpresning og krænkelse af selskabets bestyrelse

Et drama om afpresning og seksuelle eskapader blev oprullet i Århus Ret i sidste uge.
I dag ventes dom i den højst prekære sag, hvor fem bestyrelsesmedlemmer i skraldeselskabet MiljøTeam Århus står anklaget for at have afpresset og krænket den tidligere direktør for selskabet, Svend Erik Brock Nielsen.
Manden, der blev landskendt for at fyre 200 skraldemænd og stå imod 111 dages konflikt i 1996/1997, da selskabet endnu gik under det mindre trendy navn, Århus Renholdningsselskab.
"Retssagen har til fulde afdækket, at bestyrelsen var totalt inkompetent, og direktøren heller ikke magtede at lede virksomheden," mener SF-byrådsmedlem i Århus, Jørgen Skov, der nu sidder i selskabets repræsentantskab.
Han påpeger, at samme ledelse traf den vidtgående beslutning om at fyre skraldemændene, som førte til skraldekonflikten og en konflikt med Århus Kommune.
"Svend Erik Brock Nielsen kom jo også hurtigt i modstrid med de nyanstatte skraldemænd, og det var nok den egentlige grund til, at han blev fyret," mener Jørgen Skov.

Sexliv for penge
Retsagen går konkret på, hvad der skete den 6. februar om morgenen, da bestyrelsen fyrede direktøren.
Bestyrelsesformand Knud Frank Pedersen præsenterede direktøren for to valg. Enten at blive fyret med kun tre måneders løn - ca. 250.000 kr. - så ville bestyrelsen til gengæld udsende en pressemeddelse, der i moderate vendinger konstaterede, at direktøren var fyret.
Eller han kunne holde på sin kontraktlige ret til et års løn - lidt over en million kr. - men så ville en mere slibrig forklaring på fyringen blive udsendt til pressen.
Netop i den situation er afpresningen sket, mener anklageren.
Direktøren læste begge forproducerede pressemeddelelser. Efter 20 minutters betænkningstid og en kort samtale med sin advokat valgte Svend Erik Brock Nielsen de et års løn.
"Siden direktøren for nylig blev grebet på fersk gerning med endnu en menig medarbejder - denne gang midt på gulvet på sit kontor - har mistilliden til direktøren ulmet blandt selskabets funktionærer," stod der blandt andet i den pressemeddelelse, som røg ud til landets redaktioner.

Bestyrelsen uvidende
En pressemeddelelse af de mere usædvanlige, som alle selskabets menige bestyrelsesmedlemmer i byretten har bedyret at de nok godkendte, men ikke havde læst. Ligesom de under retssagen har sandsynliggjort, at de stort set ikke fulgt med selskabets forhold.
De troede, at bestyrelsesformanden havde læst og godkendt pressemeddelelsen. Men det havde han heller ikke, sagde han i retten. Og han vidste i øvrigt ikke, om beskyldningerne mod Brock Nielsen for seksuel omgang med to kvindelige medarbejdere, var korrekte.
"Det kan undre mig, at ingen i bestyrelsen åbenbart har læst et så afgørende brev. Hvis det var måden selskabet traf beslutninger på, så har bestyrelsen optrådt yderst uprofessionelt," mener den konservative rådmand Poul B. Schou, der har skraldeindsamlingen i Århus under sin magistrat.
Han mener ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem den svage bestyrelse og udbruddet af skraldekonflikten.
"Så langt vil jeg ikke gå, men set over mange år, så ville selskabet med en professionel bestyrelse nok aldrig have havnet i den konflikt," siger den konservative rådmand.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu