Læsetid: 3 min.

Stor usikkerhed om NATO-angreb på civile

16. april 1999

NATO erkender og beklager civile ofre - men stor usikkerhed om det faktiske forløb

Undskyldning
BRUXELLES - Selv om NATO i går erkendte, at civile kan være dræbt af NATO-fly, efterlod alliancens talsmænd i Bruxelles voldsom usikkerhed om, hvad der egentlig er foregået. NATO udelukker ikke, at de stærke tv-billeder af dræbte og sårede flygtninge kan stamme fra et angreb udført af serbiske styrker.
Uanset om NATO har bombet civile ved en fejl, fortsætter NATO's angreb med uformindsket styrke, og i går udførte NATO de hidtil voldsomste angreb mod Jugoslaviens hovedstad Beograd.
Den daglige pressebriefing i NATO's hovedkvarter udviklede sig til en højst forvirrende forestilling, hvor alliancens talsmænd ikke svarede klart på spørgsmålet om, hvorvidt de stærke tv-billeder stammer fra et NATO-angreb.
Mens NATO forklarede grundigt om et angreb på en militær-konvoj nord for byen Djakovica, tyder meget på, at tv-billederne fra serbisk fjernsyn stammer fra et andet angreb, syd for Djakovica.
Først da journalister direkte spurgte om det andet angreb, oplyste NATO, at der var tale om to forskellige angreb på to forskellige konvojer.
En afgørende forskel på de to konvojer er, at mens NATO er sikker på, der var militære køretøjer i den konvoj, der blev angrebet nord for Djakovica, så er det højst usikkert, om der var andet end traktorer og ladvogne i den konvoj, der blev angrebet syd for byen.
Og selv om NATO erkender, at civile kan være ramt ved en fejl, er det endnu ikke endelig fastslået, at det rent faktisk var et NATO-fly, der stod for det blodige angreb på konvojen syd for byen.
Ifølge avisen New York Times' hjemmeside antyder en dansk OSCE-observatør ved den albanske grænse, at Serbien kan have stået bag angrebet på de civile køretøjer med flygtninge.
"Serberne kan ikke ramme NATO direkte, derfor lader de det gå ud over flygtningene for at stille NATO i et dårligt lys," sagde observatøren ved navn "Pjarke Tharkildsen" ifølge New York Times.
Tilsvarende hævdede en flygtning, der havde overlevet angrebet syd for Djakovica, i går på tv-kanalen CNN, at det angreb blev udført af et civilt, serbisk fly.
Angrebet nord for Djakovica skete, efter at en amerikansk F16-pilot havde overfløjet området flere gange og noteret flere landsbyer, der var sat i brand. Han fik øje på en militærkonvoj og angreb den fra cirka fem kilometers højde. Siden blev samme konvoj angrebet af endnu et NATO-fly.
I London anklagede den britiske udenrigsminister Robin Cook de jugoslaviske ledere for hykleri.
"Jeg vil ikke tage imod kritikken, der strømmer ud fra Beograd. Hvor vover de nu at græde krokodilletårer over mennesker dræbt i en konflikt, de selv er ansvarlige for," sagde den britiske udenrigsminister.
I Washington sagde den amerikanske forsvarsminister, William Cohen, at USA beklager drabene, men finder det "grotesk", at Beograd beskylder NATO for "krigsforbrydelser."
En italiensk NATO-general, Giuseppe Marani afviste i Bruxelles, at der skulle være behov for at stramme de retningslinier, NATO-piloterne arbejder efter.
"Retningslinierne er allerede stramme, men det er oplagt, at når man foretager luftoperationer, er der en risiko," sagde generalen.
Luftangrebene på en konvoj nord for Djakovica blev udført fra cirka fem kilometers højde i et område, hvor piloten havde noteret flere landsbyer, der var sat i brand.
Ifølge Reuters ville NATO's øverste militære kommandant i Europa, general Wesley Clark, torsdag flyve til Italien for at undersøge de nærmere omstændigheder omkring luftangrebet, men det ville NATO ikke kommentere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu