Læsetid: 1 min.

En tysk søvngænger

9. april 1999

Mat Berliner-film på Gloria

NY FILM
Det er beundringsværdigt, at de mindre udlejere nu prøver at holde os orienteret om disse års nybrud i tysk film. Men spørgsmålet er, om man ikke gør den gode sag en bjørnetjeneste ved at importere en så bleg sådan er livet-film som Wolfgang Beckers seneste.
Samme Becker stod i sin tid for den utrolig dystre, men på mange måder fremragende Barneleg om forkvaklet provinsielt familieliv. Med Livet er en byggeplads fra '97 har Becker lavet en Berliner-film, som pressemeddelelsen optimistisk kalder en komedie. Morsom er den nu sidst af alt.
Hovedpersonen er en sagtmodig slagteriarbejder, der indblandes i nogle uforklarede gadeoptøjer og fyres fra sit job. Samtidig tyder alt på, at han er blevet hiv-smittet. Han tuller rundt i et moderne, byggeplads-hærget Berlin, der skånselsløst skildres som noget nær Jordens hæsligste sted.

En stille død
Den bedrøvelige helt oplives af en køn, livlig ung piges ubegribelige trang til samvær, samt af den fra England importerede Ricky Tomlinson, kendt fra Ken Loach-film, men her på en Uriaspost som et Buddy Holly-dyrkende livstykke af ægte arbejderstøbning. Hæsligt eftersynkroniseret til tysk.
Filmen er lavet med de bedste intentioner af verden, den vil udmale et Berlin under forvandling, men Jürgen Vogel fremtræder som en søvndyssende dødbider i hovedrollen, og nogle forsøg på humor falder tungt til jorden. Nogen egentlig pointe - anden end 'familielivets opløsning', uha! - er svær at få øje på.
For nylig forbløffede Gloria ved at importere det franske makværk Den stille død. Denne tyske film er ikke noget makværk, blot middelmådig som afbruset sodavand. Nu kan det kun gå fremad.

*Livet er en byggeplads. Instruktion: Wolfgang Becker. Manuskript: Wolfgang Becker og Tom Tykwer. Tysk. (Gloria)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu