Læsetid: 2 min.

Udspil om u-landes gæld skuffer

14. april 1999

Regeringen går ikke langt nok i bestræbelserne for at hjælpe fattige lande, der er tynget af gæld, mener organisationer

Det var med en vis skuffelse, at danske u-landsorganisationer i går modtog regeringens udspil til, hvad der fra dansk side skal gøres for at lette de fattige lande for noget af den gæld, som tynger dem gevaldigt.
Under et seminar på Christiansborg blev der redegjort for det initiativ til gældslettelse til dybt forgældede u-lande (HIPC-Initiativet), som Verdensbanken i 1996 gik i spidsen for.
Under initiativet har Uganda og Bolivia fået afskrevet en pæn portion af deres gæld, og ti andre lande er godt på vej. Men initiativet er stadig ikke vidtgående nok, mener en lang række organisationer og lande. Forud for et møde juni i de store industrilandes klub (G7) i Køln er der blevet fremsat en række forslag til forbedringer af HIPC-Initiativet.
Et af kriterierne for gældslettelse under HIPC-Initiativet er, at u-landene gennemfører økonomiske og politiske reformer i op til seks år. Det er efter Tysklands, Storbritanniens og Canadas mening for lang tid, og de foreslår strukturtilpasnings-perioden nedsat til tre år. Udviklingsminister Poul Nielson (S) oplyste, at Danmark vil arbejde for, at perioden som udgangspunkt bliver sat ned til fire år. Men det var Lars Koch, der arbejder med gældsspørgsmål for en stribe organisationer, ikke tilfreds med. Han fremhævede, at Danmark er et foregangsland inden for gældslettelse og sagde:
"Det skuffer mig, at vi fra dansk side går ind for fire års strukturtilpasning, når tre af G7-landene godt vil være med til tre år."
Under HIPC-Initiativet bliver et lands gæld nedbragt til at udgøre mindre end dobbelt så meget som den årlige eksportindtægt. Det niveau for en såkaldt bæredygtig gæld vil Nielson arbejde på bliver sat ned. Lars Koch slog til lyd for, at man i stedet for denne grænse fokuserer mere på, hvad landet har behov for. Ifølge ham vil Mozambique under HIPC-initiativet kun få nedbragt sine gældsydelser med 10 pct., hvilket han mener er alt for lidt i forhold til de enorme udviklingsbehov i et af verdens fattigste lande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu