Læsetid: 5 min.

Det våres for fremtiden

16. april 1999

Science fiction-læsere er vant til, at der er langt mellem udgivelserne - men dette forår vrimler med både danskere, debutanter og de store mestre

SCIENCE fiction
Seks værker. Det var hele høsten af science fiction-udgivelser på dansk i efteråret. Skuffende, kan man mene, men det kom ingenlunde bag på science fiction-læserne. De er vant med smalkost, og går ofte uforløste i seng, mens de længes mod forår og forelskelser i endnu ukendte forfatterskaber.
Betingelserne for at forelske sig i genren synes gunstige i år. Foråret indvarsles af et helt stæretræk af nye, danske såvel som udenlandske science fiction-titler, og det bemærkes, at de tenderer at følges parvis. Af de tre allerede ankomne, er to f.eks. debutromaner.
I januar debuterede Christian Haun Nielsen på Gyldendal med Naut, en aparte og begavet roman, hvis hovedperson springer i tid og rum, og dog er fanget af en grum skæbne.
Den anden debutant er Klaus Æ. Mogensen, hvis ungdomsroman Dimensionspiraterne udkom den 12. februar, samme dag som new zealandske Sherryl Jordans Healeren, begge fantasy-prægede og begge fra Klim. Man kan vælge at læse dem som (metaforiske) dannelsesrejser, men Mogensens roman er tillige en veloplagt, actionmættet og morsom fortælling om de groteske følger for en taber, der narres på afveje af en jobannonce.

På trapperne
For tiden er især to forlag aktive i felten. Forlaget Cicero står klar med Endymions sejr, fjerde og sidste bind af Dan Simmons' mammutværk. Førnævnte Klaus Æ. Mogensen oversætter Tad Williams Otherland - The City of Golden Shadows og Otherland - The River of Blue Fire, som udgives over fem bind, i maj og august. Mogensens kollega, og vor absolutte science fiction-ekspert, Niels Dalgaard, oversætter Kim Stanley Robinsons Antarctica, der ligeledes ventes klar til august.
Går dét godt kan vi vente nye bøger af Arthur C. Clarke, Frederik Pohl, Bruce Sterling m.fl., altsammen fra Cicero. Cicero satser seriøst på genren, med billige originalpaperbacks.
Hos forlaget Klim er man i færd med at oversætte Dave Wolvertons Golden Queen og Beyond the Gate.

En suveræn novellist
Samtidig forberedes en novellesamling af Bernhard Ribbeck. Og hurra for det! For mig hersker der nemlig ingen tvivl om, at Ribbeck suverænt behersker novellen, hvortil genren jo egner sig fortrinligt, og det er på tide, at han præsenteres for et større publikum.
Kendere kan have truffet navnet før. F.eks. kan han findes i Mads Dam-Larsens ejendommelige magasin for de fantastiske genrer, Phantazm. Til andre tider forbindes Ribbeck med kunstudstillinger, senest i december '98 på Galleri 21 i Malmø, hvor han blev vist sammen med kunstneren Frank Tomozy.
Er man til science fiction, horror eller blot et veldrejet plot, bør man ikke gå glip af Ribbecks univers - og i øvrigt heller ikke af Tomozys.

Fortsættelse følger
Klims umiddelbare nyheder har også fællestræk, på den måde, at begge er selvstændige romanfortsættelser og udkommer i denne måned. Den ene kan jeg desværre ikke omtale, eftersom det er min egen Mission til Schamajim, som udkommer den 23. april.
Johan Springborgs Kopien, en efterfølger til hans meget roste Hjernehallen, forelå den 10. Heri vender rumskibet Orion tilbage til Jorden i en fjern fremtid, der på én gang er indfølt fascinerende og indædt foruroligende.
En yderligere kvalitet ved værket er, at det tematiserer en del spørgsmål, vi knap er begyndt at formulere, heriblandt kloning, organtyveri og genmanipulation, uden at sproget tynges af Springborgs doktorgrad i kemi - tværtimod spores et løft i det litterære niveau. Kopien er 'større' og dygtigere fortalt end forløberen.
Endnu en fortsættelse kommer fra foreningen Science Fiction Cirklen (SFC): Johannes Donnerstags A! fortsætter, hvor hans kortroman Q? slap. Begge foregår i den shared world, SFC har udviklet, og som man kan stifte nærmere bekendtskab med i antologien Ngorongoros Cirkel (SFC, 1996. Udtrykket 'shared world' betegner en række fortællinger, der bygger på fælles præmisser og udspilles i samme univers, men er skrevet af forskellige forfattere).

Læs bogen, drop filmen
SFC er endvidere klar med Isaac Asimovs kortroman-klassiker Bicentillion Man, hvorved Cirkel Serien runder titel nummer 50. Den er oversat af Keld R. Hansen og udkommer inden premieren på filmen over samme historie.
SFC gjorde noget tilsvarende med William Gibsons Johnny Mnemonic i 1991, hvis filmudgave desværre var for lavt budgetteret. Det er SFC's udgivelser også, men det ændrer som bekendt ikke ved indholdet af tekst. Ønskes kvalitet er det sikrere at spendere 50-60 kroner på Cirkel Serie-hæftet end på biografturen.
Høst og Søn er også godt med, idet de vil genudgive Ayn Rands Vi der lever og Kun den stærke er fri, der grænser op til genren, foruden Neil Gaimans Neverwhere og Jules Vernes En verdensomsejling under havet og Jorden rundt på firs dage.
Borgens Forlag, der ellers har gjort en del i genren, har længe ligget stille. De oplyser dog, at Erwin Neutzsky-Wulff arbejder på en roman med titlen UFO.

I fremtiden er alt muligt
Endelig forsøger to af genrens fineste stilister sig, omend udfaldet af bestræbelserne endnu er uvist. Der er tale om Richard Ipsen, hvis arbejde er til vurdering hos Klim, og Stig W. Jørgensen, der satser på Rosinante. I begge tilfælde er der tale om novellesamlinger, og begge forfattere bidrog til det nu hedengangne novellemagasin Nye Verdener, hvor man også fandt Klaus Æ. Mogensen, Bernhard Ribbeck og Johannes Donnerstag.
Det er endnu et tegn på, at talentmassen, der i årevis lå i dvale i private og semiprofessionelle blade, er ved at stikke hovederne frem. Året er knap begyndt, og vi kan allerede se frem til nitten science fiction-udgivelser, måske flere. Det bliver et forår med meget forskellige bud på genren, og primært af høj kvalitet.
Alt i alt må man sige, at noget spændende er i gære, også indenfor danskproduceret science fiction. Og dog må vi konstatere en mangel: Der er ikke én kvinde blandt de nyklækkede danskere, og kun én blandt de oversatte. Vil man vide, hvordan science fiction-forfattere formerer sig, må man vist læse Johan Springborgs romaner.

Links
*Forlaget Cicero: www.cicero.dk
*Science Fiction Cirklen: http://www.sciencefiction.dk
*H.H. Løyche: www.netnet.dk/hhl
*Klaus Æ. Mogensen: http://hjem.get2net.dk/Klaudius
*Johan Springborg: http://users.cybercity.dk/~ccc23963

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her