Læsetid: 1 min.

Ikke værd at vente på

22. april 1999

Lotte Inuks roman Ventedage sætter læsernes tålmodighed på alvorlige prøvelser

NY BOG
Man må have et langmodigt sind for at holde af Lotte Inuks nye roman Ventedage.
Den unge italiener Tomas er flyttet til Berlin, hvor han venter på, at der skal ske noget vigtigt i hans liv. Selv mener han, at det vigtigste er at bedrive tiden med at se frem til et møde med den amerikanske forfatter John Fantes reinkarnation. Eller hans ånd, om man vil. Tomas har nemlig været Fantes skytsånd i trediverne, og nu håber han på et snarligt gensyn med sin soulmate.
Selvom Lotte Inuk baserer sin historie om skytsenglen på et citat fra John Fantes Ask the Dust, fatter man ikke helt tillid til sammenhængen mellem det og Tomas' nutidige liv og venten i Berlin. Det virker egentlig temmelig søgt.
Til gengæld fatter man mere tillid til den fine kærlighedshistorie, der udfolder sig mellem Tomas og den sigøjnerpige, som han har brugt ventetiden på at skygge rundt i Berlins undergrund.

Et rodet indtryk
Romanen er skrevet som en form for manuskript med et væld af regibemærkninger, tilbageblik og sceneskift. Snart følger man Tomas' færd rundt i Berlin, snart er man medvider til Fantes gøren og laden i trediverne via skytsenglens iagttagelser.
Fra begyndelsen giver romanen et noget rodet indtryk - der er bedre hen mod slutningen - men alligevel bliver det stilistiske greb aldrig helt overbevisende. Det er som om, at der er alt for meget struktur til den lidt spinkle historie. Det rodede indtryk skyldes også Lotte Inuks noget kantede og ufrie sprog. Som gamle koner er sætningerne stive i leddene, verbale ligtorne hæmmer deres gang, og de trænger til en god gang massage.

*Lotte Inuk: Ventedage. Roman. 193 sider, 268 kr. Tiderne Skifter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her