Er der noget, jeg aldrig har gjort, er det at drive politik, siger tidligere undersøgelsesdommer efter bredside fra Preben Wilhjelm
PET
Tidligere retspræsident Frank Poulsen har været en større trussel mod demokratiet end de ledende kommunister og venstresocialister, som Frank Poulsen mener lovligt kunne registreres af efterretningstjenesterne.
Det skriver tidligere VS-folketingsmedlem Preben Wilhjelm i bogen Demokratiets vogtere, der udkommer fredag. I bogen med undertitlen 50 års bestræbelser på kontrol med efterretningstjenesten, tager forfatteren udgangspunkt i Informations lange interview med Frank Poulsen i december 1998.
Den tidligere præsident for Sø- og Handelsretten var i 1950'erne og 1960'erne embedsmand i det kontor i Ju-stitsministeriet, der havde Politiets Efterretningstjeneste (PET) som ansvarsområde, og i 1977-78 var han som leder af kommissionsdomstolen i den såkaldte Hetler-sag den første dommer, der skulle fortolke regeringserklæringen fra 1968.
Erklæringen forbyder registrering af danske statsborgere "alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed".
Fortolkninger
I Informations interview med Frank Poulsen forklarede han, hvorfor han allerede i 1977 mente, at regeringserklæringen giver mulighed for at registrere organisationer for lovlig politisk virksomhed - og at registrere personer under disse organisationers mapper eller filer i efterretningstjenesterne. Samtidig argumenterede han - efter fundet i 1998 af PET-chef Arne Nielsens ordre fra december 1968 om registrering af blandt andet ledende medlemmer af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og Venstresocialisterne (VS) - at også denne notits var i overensstemmelse med regeringserklæringen.
De ledende medlemmer var nemlig ikke alene medlemmer, men også "noget mere" i kraft af deres valgte tillidsposter. Derfor kunne de registreres, mener Frank Poulsen.
"Det skal i øvrigt bemærkes," skriver Preben Wilhjelm i sin bog, "at Frank Poulsens opfindsomhed i 1998 rækker endnu længere, end da han skrev kommissionsdomstolens beretning i 1977. Og ganske tankevækkende: i begge tilfælde rækker opfindsomheden lige præcis til, hvad der er nødvendigt for at frikende efterretningstjenesten i den givne situation."
Afviser kritikken
Frank Poulsen modtog allerede i fredags på Preben Wilhjelms foranledning et eksemplar af Demokratiets vogtere - og afviser kritikken:
"Der er ingen modstrid mellem min fortolkning fra 1977 og 1998. I 1977 tog jeg stilling til registrering af organisationer, og i 1998 taler vi om registrering af personer. Mere er der ikke at sige om det," siger Frank Poulsen.
Preben Wilhjelm kalder det "en pinlig afsløring af magtfuldkommenhed og despekt for de demokratiske institutioner", når Frank Poulsen siger, at han og andre embedsmænd i 1950'erne og 1960'erne anså DKP for at være en undergrundshær og i øvrigt skelner mellem lovlig og "formelt lovlig" politisk virksomhed.
Efter at have læst Wilhjelms kritik understreger Frank Poulsen over for Information, at hans referencer til "Justitsministeriet" betyder ministeriet "med en minister i spidsen":
"Vi har hele tiden arbejdet i overensstemmelse med ministerens retningslinjer - det, vi ved og går ud fra, at han ønsker. Vi har ikke drevet selvstændig politik. Er der noget, jeg aldrig har gjort, er det at drive politik. Det har aldrig interesseret mig," siger Frank Poulsen.
Farlig magtfaktor
Udtrykket "formelt lovligt" om DKP's arbejde er Frank Poulsens eget, understreger han: "Når jeg sondrer mellem lovligt og formelt lovligt politisk arbejde, ligger der det i det, at jeg har et stærkt øje til det, jeg kalder 'formelt lovligt'. Kommunisterne var dengang en farlig magtfaktor. De var formelt lovlige, men reelt skulle man da passe på dem," siger Frank Poulsen.
Preben Wilhjelm kritiserer Frank Poulsen for i 1977 at ignorere hele 27 udtalelser fra stats-, justits- og forsvarsministre, der fra Folketingets talerstol har fortolket regeringserklæringen.
Der er, påpeger Wilhjelm, intet i de 27 ministerudtalelser, der kan støtte Frank
Poulsens fortolkning fra 1977 om, at organisationer kan registreres for lovligt politisk arbejde.
"Jeg havde i 1977 kendskab til ministrenes udtalelser. Så fortolkede jeg, som jeg mente, det var rigtigt. Og jeg mener ikke, jeg var direkte i strid med ministrenes udtalelser. Politikere udtrykker sig fra Folketingets talerstol på en meget forsigtig eller måske lidt drejet måde i visse henseender. Det kan give et lidt andet billede end den mere objektive fortolkning, jeg kommer med som dommer," siger Frank Poulsen.
Mens vi venter på handling
Det er nu over et år siden, at afløringerne om Politiets Efterretningstjenstes (PET) registreringer af lovlige politiske partier og organisationer kom til offentlighedens kendskab.
Siden er der kommet mange nye afsløringer til, men politikerne har reelt intet foretaget sig. Det kniber med enigheden om, hvad der skal undersøges og af hvem. Ja, højrefløjen ser helst, at hele miseren glemmes så hurtigt som muligt.
Information stiller i de kommende dage skarpt på undersøgelserne af de hemmelige efterretningstjenester.