Læsetid: 4 min.

AIC-projekt har 'politisk prioritet'

19. maj 1999

Jeg kan ikke holde til, at en AIC-undersøgelse ikke kan gennemføres på grund af budgetfnidder, siger forskningsminister Jan Trøjborg

Hvad betød det, da forskningsminister Jan Trøjborg i april lovede, at "Der skal nok komme penge" til en historisk undersøgelse af Arbejderbevægelsens Informationscentral (AIC)? Hvem kan få lov til at stå for undersøgelsen? Og hvornår kommer undersøgelsen, som Socialdemokratiets formand Poul Nyrup Rasmussen åbnede for 29. oktober 1998?
Med disse spørgsmål i baghovedet tog Information i denne uge endnu et tilløb i forsøget på at skabe klarhed over om, hvordan og hvornår den socialdemokratiske propaganda- og efterretningsorganisation AIC bliver undersøgt. AIC blev interessant i efteråret 1998, da det i forbindelse med den almindelige debat om Politiets Efterretningstjeneste (PET) kom frem, at organisationen i 1950'erne spillede en vigtig rolle i overvågningen af danske kommunister - i samarbejde med danske og udenlandske statslige efterretningstjenester.
Efter forskningsministerens løfte om penge (Information, 28. april 1999) søgte de to RUC-studerende Jakob Sørensen og Peer Henrik Hansen ministeriet om midler til et forskningsprojekt om AIC. De to historiestuderende, der bliver cand. mag.'er denne sommer, fik nærmest omgående brev om, at Forskningsministeriet "ikke kan tage stilling til ansøgningen, da I som specialestuderende ikke opfylder et umiddelbart krav om status som forskere, hvilket er en normal forudsætning for at få del i offentlige forskningsmidler". I ansøgningen havde Jakob Sørensen og Peer Henrik Hansen ellers understreget, at de forestillede sig at gå i gang med AIC-projektet, når de var blevet cand. mag.'er.

Den forkerte
Manden, der har underskrevet afslaget til de to RUC-studerende, forskningspolitisk direktør Ove Poulsen, Forskningsministeriet, er "den forkerte at spørge" om AIC-projektet, siger han til Information.
"I spørgsmålet om forskningsmidler skal afgørelsen altid ligge i vores forskningsråd," forklarer han.
Dermed synes sagen at være sparket tilbage til de to forskningsråd - det samfundsvidenskabelige og det humanistiske - der under en brevveksling med LO i vinterens løb tilkendegav, at der ikke er særlige midler til AIC-undersøgelsen. Men hvad med Jan Trøjborgs løfte om, at "Der skal nok komme penge"?
"Det kan jeg ikke kommentere på," siger Ove Poulsen.
- Det er altså forkert at tolke ministerens udtalelse sådan, at der i Forskningsministeriet er afsat et bestemt beløb, som er øremærket til AIC-undersøgelsen?
"På nuværende tidspunkt har jeg ikke kendskab til sådanne penge," siger direktøren.
Formændene for de to forskningsråd, professorerne Finn Hauberg Mortensen, Syddansk Universitet, og Peter Gundelach, Københavns Universitet, forsikrer på Informations forespørgsel endnu en gang, at de ikke har mulighed for at give AIC-
undersøgelsen særlig prioritet. Men i øvrigt er eventuel-
le interesserede forskere velkomne til at formulere de-
res projekter inden næste ansøgningsfrist 1. oktober 1999, hvorefter der vil blive taget stilling til ansøgningerne i slutningen af november eller begyndelsen af december.

Vi må prioritere
Men selv hvis der kommer en kvalificeret ansøgning til den tid, er det ikke sikkert, at det også kan få penge fra et af rådene, forklarer Peter Gundelach:
"Vi inddeler projekterne i to grupper. Dem, der har kvalitet nok til at få støtte, og resten. Og det er næsten altid sådan, at vi må prioritere blandt dem, der er gode nok til at få støtte."
I den situation vil et politisk ønske om en AIC-undersøgelse ikke indgå med nogen vægt.
"Vi bruger rent faglige kriterier," som Peter Gundelach siger.
Det fører os tilbage til forskningsministeren. Måske betyder "Der skal nok kom-me penge" bare, at der skal nok komme penge, hvis der kommer en kvalificeret projektansøgning i en af forskningsrådene ordinære ansøgningsrunder, og hvis det pågældende forskningsråd vælger at prioritere projektet?
"I det omfang, at der foreligger et kvalificeret projekt, skal vi nok få den finansiering på plads," siger ministeren, da det lykkes at få ham i røret.
- Hvad hvis der ligger et kvalificeret projekt, som forskningsrådene ikke prioriterer?
"Hvis der findes et kvalificeret projekt, skal vi nok finde ud af det. Du kan jo sige dig selv, at det her har politisk prioritet. Man skal være både blind og døv, hvis man ikke kan se det ud af
den politiske debat. Det ville jo se absurd ud, at Folketinget vedtager en meget stor PET-undersøgelse, og så kan vi ikke finde ud af det her på grund af lidt budgetfnidder," siger Jan Trøjborg.
- Så nu ser forskningsrådene på, hvad der kommer ind inden næste frist til oktober, og hvis et af forskningsrådene sidder med et kvalificeret AIC-projekt, som ikke bliver prioriteret, så vil der være et sikkerhedsnet, som du spænder ud?
"Jeg kan godt se, hvor udgifterne havner med de formuleringer."
- Jeg spørger, om det er sådan, det hænger sammen rent teknisk?
"Ja, jeg kan jo ikke holde til, og vi bør ikke acceptere, at det ikke kan gennemføres. Det har en anden karakter og hænger sammen med de øvrige initiativer, der tages på området, så derfor skal det selvfølgelig gennemføres. Men det skal være fagligt kvalificeret."
Til efteråret - omkring etårsdagen for nyheden om Poul Nyrup Rasmussens åbning af AIC-arkivet for "en gruppe uafhængige forskere" - vil det vise sig, om der ligger en ansøgning om et kvalificeret projekt i denne sag med "politisk prioritet".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu