Læsetid: 6 min.

Aids-ramte udfordrer medicingigant

21. maj 1999

ANC-regeringen kræver, at prisen på aids-medicin reduceres drastisk og betingelsesløst for at kunne tilbyde den til alle voldtægtsofre og gravide kvinder. Det vil kunne redde halvdelen af de ca. 200.000 børn, der årligt fødes hiv- positive i Sydafrika alene

Handelsrestriktioner, magtmonopoler, grådighed og manglende etik er ifølge læger, menneskerettighedsforkæmpere og forskere med til at bane vejen for en menneskelig tragedie på den sydlige halvkugle. Her fastholder den sydafrikanske regering retten til at fremstille billig kopimedicin trods USA's midlertidig indefrysning af ulandshjælp og trusler om handelsboykot. Men billig medicin er ifølge det verdensomspændende medicinalfirma, Glaxo Wellcome allerede til rådighed. Glaxo Wellcome tilbyder AZT (et anti aids-medikament) til langt under verdensmarkedsprisen. Mark Heywood, leder af et advokatkontor i Johannesborg er ikke imponeret: "Vi har et lokalt firma på trapperne, der tilbyder at producere AZT til under halvdelen af Glaxo Wellcome's tilbudspris, men som i øjeblikket afventer den sydafrikanske regerings videre udspil, da det at bryde patentet er at smide yderligere brænde på et storpolitisk bål."
USA har ifølge avisen Chicago Tribune allerede nu indefrosset bistandsmidler og Al Gore, der netop er hjemvendt fra Cape Town har ifølge den sydafrikanske presse truet Sydafrika med handelsboykot i et forsøg på at beskytte medicinalindustrien imod parallel import og kopimedicin.
"90 procent af de 3,5 million hiv-positive i Sydafrika har en månedsindkomst på under 1.500 kr. De har ikke en chance for at betale skyhøje priser for aids-medicin og vil alle dø inden for de næste år. Imens tjener direktøren for medicinalfirmaet Glaxo Wellcome 1,86 millioner pund årligt, og hans hyre alene vil kunne dække en fjerdedel af udgifterne til et aids-program, der ville kunne tilbyde alle hiv-positive gravide kvinder i Sydafrika gratis AZT-medicin inklusive opfølgende behandlinger og vejledning. Og der er mange andre i aids-medicinalindustrien med lignende gigantiske lønninger," udtaler Mark Heywood. Sammen med fire advokater slås han dagligt med manglende overholdelse af menneskerettigheder i kølvandet på de enorme problemer aids skaber i et samfund, der i forvejen kæmper med en skyhøj arbejdsløshed, kriminalitet og fattigdom.
Hertil svarer direktøren for Glaxo Wellcome, Dr. Peter Moore, at Glaxo Wellcome ved at tilbyde AZT til en pris, der ligger 70 procent under verdensmarkedsprisen uden betingelser i de næste fem år, tager et moralsk ansvar for den katastrofale udvikling, og at direktørernes lønninger er sagen uvedkommende. Peter Moore ønsker ikke at svare på hvor meget AZT koster at fremstille, men oplyser at Glaxo Wellcome mener, at det nu er op til regeringen og arbejdspladser i Sydafrika at tilbyde AZT til hiv-positive borgere og medarbejdere.
Ifølge Glaxo Wellcome og uafhængige forskere fra Chris Hani Baraghwanath hospitalet i Soweto vil AZT kombineret med 3TC ville kunne redde mindst halvdelen af børnene fra at blive hiv-smittede af deres mødre. Og det til en pris på kun 400 rand (ca. 450 kr.) pr. behandling plus rådgivning og diagnosticering. Men det vil under alle omstændigheder være langt billigere for det sydafrikanske samfund end at skulle behandle tusinder af aids-syge børn.

Demonstration
Tidligere på dagen har Mark Heywood deltaget i en demonstration foran Glaxo Wellcome's Johannesburg-afdeling, hvor han sammen med hiv-positive aktivister forlangte at få svar på, hvor meget det koster at producere AZT. Svaret blæser endnu i vinden, men Glaxo Wellcome mødte demonstranterne med et tilbud om at sælge AZT for 30 procent af verdensmarkedsprisen.
Direktør Dr. Peter Moore udtaler videre: "Glaxo Wellcome løber en finansiel risiko ved at sælge medicinen så billigt, men vi håber at kunne tjene ekstra på salg af medicin i Europa og USA og på den måde dække tabene i Afrika."
Umiddelbart efter demonstrationen understregede Glaxo Wellcome's pr-chef overfor demonstranterne, at det er umuligt at tilbyde AZT billigere, da det vil skade forskningen i nye medikamenter.
Til det udtaler Morna Cornell, lederen af Treatment Action Campaing, en organisation der varetager aids syges interesser: "En 70 procents reduktion af verdensmarkedsprisen er langt fra nok, selv hvis de går ned til 10 procent vil Glaxo stadig have profitten hjemme på AZT, som jo er en gammel medicin, der har tjent sig selv hjem mange gange."
Mark Heywood tilføjer: "Det er uanstændigt, at et internationalt firma undskylder sig med, at de skal bruge penge til forskning i nye medikamenter, når de aids-syge ikke har råd til de eksisterende. Derudover ved vi, at mindre end 10 procent af medicinalfirmaernes forskningsbudgetter går til at forske i aids-medicin til den type aids der skyller hen over verdens fattige lande, uagtet at 90 procent af aids-relaterede dødsfald foregår her."
I fabrikkens pressecenter har Glaxo Wellcome's pr-chef svært ved at forstå forargelsen og ophidselsen ovenpå det konkrete tilbud om billigere medicin, som han selv og ledelsen tværtimod opfattede som en gave til det sydafrikanske folk. "Vi er glade for, at man er ved at få øjnene op for AZT's kvaliteter, og vi er glade for, at vi kan hjælpe med at bekæmpe aids ved at tilbyde et effektivt og billigt produkt til en meget favorabel pris."
Alligevel valgte regeringens talsmand Vincent Hlongwane i en pressemeddelelse umiddelbart efter demonstrationen, at kalde Glaxo Wellcomes priser for uhyrlige, men understreger, at Glaxo Wellcome og regeringen løbende er i forhandlinger.

Kvælertag og sanktioner
"Vi har simpelthen ikke penge til at tilbyde medicinen til alle hospitaler i landet, uanset om vi taler om 400 rand pr. behandling eller mere," lyder det fra vicepræsident Thabu Mbeki's kontor og ANC opfordrer samtidig NGO'er, IMF, Verdensbanken, sydafrikanere og folk i verdenssamfundet til at rette deres vrede og frustration imod medicinalfirmaerne, der fortsat "skovler penge ind på deres produkter".
Sydafrikas regering har samtidig valgt en konfrontationskurs, der ifølge Mark Heywood vil være en kæmpeudfordring imod det kvælertag som medicinalfirmaer internationalt tvinger fattige udviklingslande ind i. Et kvælertag som støttes af USA, der nu truer Sydafrika med handelssanktioner, fordi Sydafrikas sundhedsminister Dr. Nkosazana Zuma kræver såkaldte tvungne licensudstedelser, som i sidste ende kan skaffe billigere medicin til Sydafrika. De tvungne licensudstedelser kræves i henhold til Paris-konventionen af 1883, som forhindrer patentindehaveren i at få monopol på et bestemt produkt, når der er tale om fare for et helt lands sundhed. Og det må der siges at være i Sydafrika, hvor ca. 10 procent af befolkningen er hiv-positive, et tal der i løbet af få år frygtes at vokse til en fjerdedel af alle voksne sydafrikanere i lighed med den nuværende smitteprocent i nabolandene Zimbabwe, Botswana og Namibia. De tvungne licensudstedelser vil medføre, at Sydafrika selv vil have mulighed for at producere billig AZT-medicin. Sundhedsminister Zuma er blevet beskyldt for at have økonomiske interesser i udstedelsen af tvangslicenser, men det afvises af de fleste som ondsindede rygter.
Sydafrika ønsker også at benytte sig af reglerne om parallel import, som giver mulighed for at importere billig kopimedicin typisk fra lande i Asien og Sydamerika.

Bindinger
Samtidig med at aids er ved at udvikle sig til et valgtema rangerende lige efter arbejdsløshed og kriminalitet er der et stigende pres på den sydafrikanske sundhedsminister for at tilbyde gratis AZT til ikke bare hiv-positive gravide, men også til voldtægtsofre. Sidstnævnte gruppe er en stor gruppe, da risikoen for kvinder for at blive voldtaget i Sydafrika i løbet af deres liv ifølge en ny undersøgelse er ca. 50 procent. De seneste udtalelser fra ministeren til Treatment Action Campaign (TAC), en hastigt voksende NGO der arbejder for aids-ramtes rettigheder, peger i retning af at regeringen vil komme med et udspil inden længe.
Morna Cornell, leder af TAC, påpeger, at der er flere problemer for regeringen i at indgå et forlig med Glaxo Welcome om en pris på AZT. For det første binder en sådan kontrakt regeringen ud i fremtiden.
"Glaxo Welcome tilbyder ATZ til 70 procent under verdensmarkedsprisen, men kun til år 2003. Deres patent udløber først i år 2006, hvor aids-epidemien skønnes at ville være på sit højeste, så det er ikke svært at forestille sig hvad der så vil ske med prisen. Der kan desuden være tale om andre bindinger, som er svære at gennemskue lige nu."
Læger uden Grænser var i marts måned initiativtagere og værter for en kongres i Geneve om problemstillingerne og arbejder sammen med en række organisationer over hele verden for at blande etik og moralsk forpligtigelse ind i global samhandel indenfor sundhedsområdet.
I USA står Jesse Jackson i spidsen for en protestkampagne imod den amerikanske regerings favntag med medicinalbranchen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu