Læsetid: 3 min.

Albanien er et kar uden bund

3. maj 1999

Selv om albanske politikere bare er ude på at berige sig selv, skal landet have storstilet hjælp, mener EU-ambassadør

TIRANA - "Hvis man ser, hvor mange penge, der er blevet hældt i Albanien i de seneste år, så bliver jeg gal," siger tyskeren Jochen Kramb, der leder EU's hold af observatører i Albanien.
EU har netop lovet den albanske regering en støtte på knap to milliarder kroner til at tage sig af de over 350.000 flygtninge fra Kosovo. Den albanske ledelse har allerede sagt, at beløbet er for lille, og derfor har for eksempel den tyske kansler Gerhard Schröder lovet flere penge.
"De albanske ledere gør ingenting. De kommer med masser af store ord, men ordene bliver ikke fulgt af handling. De skriger efter penge, og dem giver vi bare væk," siger den tyske diplomat, der er chef for EU-observatørerne, fordi Tyskland i dette halvår er formand for EU.
Observatørerne fra EU færdes i hele Albanien, hvorfra de rapporterer om situationen, men de har ikke mandat til at skride ind over for forhold, som de synes er forkerte.

Tvunget til samarbejde
På trods af kritikken fra den tyske EU-ambassadør findes der ingen anden mulighed end at hjælpe Albanien, der er Europas fattigste land. "Vi har set, at den albanske regering er ude af stand til at tage imod flygtninge," siger Jochen Kramb i EU-observatørernes hovedkvarter i den albanske hovedstad Tirana.
"Vi bliver nødt til at hjælpe og arbejde sammen med den albanske regering, selv om bureaukratiet er meget tungt," siger han.
Han anklager både den tidligere leder Sali Berisha, der blev stemt fra magten i 1997, og de nuværende magthavere, socialisterne, for ikke at have gjort noget for at forbedre forholdene i Albanien og i stedet bare berige sig.
Han henviser til en undersøgelse fra FN's udviklingsprogram, UNDP, der har vist, at det internationale samfund hældte over 10 milliarder kroner i Albanien i årene efter kommunistregimet faldt i 1992 og frem til 1997.
"De penge har ingen gavn gjort. Der er for eksempel ikke blevet bygget veje. De er i en elendig forfatning. Og der er intet gjort for at højne levestandarden hos befolkningen," siger Jochen Kramb.
Det er ikke lykkedes at skaffe en kommentar fra den albanske regering til anklagerne.

Korrupte dommere
Også internationale nødhjælpsarbejdere i Albanien klager over det tunge albanske bureaukrati.
Jochen Kramb citerer desuden den nye albanske regeringschef, Pandeli Majko, der kom til magten for et halvt år siden, og som har sagt, at 90 procent af dommerne er korrupte. Men Jochen Kramb siger også, at socialisten Pandeli Majko ikke har gjort noget for at ændre forholdene.
Pandeli Majko har ellers vundet meget ros både i Albanien og internationalt for sit første halve år som regeringschef. Han har blandt andet prøvet at forsone socialisterne og den tidligere leder Berisha.
Den albanske regering er hurtig til at kritisere for eksempel FN's flygtningeorganisation, UNCHR, for dens måde at håndtere flygtningestrømmen på, mener Jochen Kramb.
"Men den albanske ledelse siger ikke, at dens eget bureaukrati er tungt."
Han peger dog også på, at mange små nødhjælpsorganisationer begår den fejl ikke at kende og tage højde for det tunge bureaukrati med det resultat, at deres nødhjælp for eksempel strander i albanske havne.

Stadig lovløshed og kaos
Den tyske EU-ambassadør siger også, at der stadig hersker kaos og lovløshed i Albanien ligesom for to år siden, da våbendepoter blev plyndret for 600.000 skydevåben. Områder af Albanien kontrolleres af banditter.
"Der er stadig 600.000 skydevåben i omløb," siger Jochen Kramb. Blandt andet med FN's hjælp har de albanske myndigheder forsøgt at samle våbnene ind, men kun 2.000 er blevet afleveret til myndighederne.
Den tyske EU-ambassadør siger også, at det ikke er en fordel at sende flere flygtninge fra Albanien til EU-landene.
"Mange af flygtningene er svære at overtale til at flytte væk fra det nordlige Albanien. Flertallet vil gerne blive dér for at vende tilbage til Kosovo så hurtigt som muligt," siger Kramb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her