Læsetid: 3 min.

Albanien spiller med musklen

29. maj 1999

Jugoslaviske styrker har illegalt krydset grænsen til Bosnien og afvæbnet soldater fra den NATO-ledede fredsstyrke.

Mens NATO fortsætter bombetogterne ind over Jugoslavien, skærpes situationen på den jugoslaviske grænse til Albanien. I et forsøg på at vise styrke afholdt albansk militær i går en øvelse, hvor de rettede kanonild og raketter mod bjergområder i det nordlige Albanien, få kilometer fra serbiske stillinger.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters deltog 1200 soldater sammen med artilleri og kampvogne i øvelsen, og gennem en time blev der affyret raketter og granater mod bjergene. Øvelsen blev overværet af Albaniens præsident Rexhep Meidani og observatører fra NATO, der har 12.000 mand i Albanien.
Albanien - Europas fattigste land med et tilsvarende dårligt udrustet militær - har jævnlig afholdt øvelser i området, men sjældent med præsidentens tilstedeværelse. Det sker oven i købet efter to dages svære kampe mellem serbiske styrker og Kosovas Befrielseshær (UCK) i området.
"Vi søger at tilrette vores militære kapacitet, så serberne kan få den rette respons", sagde den albanske general Kudusi Lama og henviste til en række tilfælde af serbiske beskydninger af albanske landsbyer nord for byen Kukes, der er et center for de massive flygtningestrømme fra Kosovo.
Forlydender talte i går om NATO-bekymring over den albanske øvelse, men det afviste alliancens talsmand, Jamie Shea, på et pressemøde i Bruxelles:
"Det er ikke noget, der foruroliger os. Albanien.... har lige som alle andre stater ret til at tage ethvert skridt, det finder nødvendigt for at forsvare sig selv".

UHNCR bekymret
Bekymret er til gengæld FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR, der frygter, at den albanske opmarch langs grænsen kan udløse nye serbiske angreb ind over grænsen. Det kan yderligere øge faren for de Kosovo-albanske flygtninge, hvoraf mange bor i lejre kun 25 kilometer fra den albansk-jugoslaviske grænse. I den nordalbanske by Kukes bor op mod 100.000 flygtninge.
"UNHCR er meget bekymret, da det kan betyde serbisk ild ind over grænsen med katastrofale konsekvenser for flygtningen", sagde Chris Janowski i UNHCR, der i går anslog, at yderligere 13.000 Kosovo-albanere er flygtet gennem de seneste to døgn. Dermed er ca. 970.000 flygtet gennem de seneste 15 måneder, heraf næsten 780.000 siden krigens start.
Den albanske NATO-ambassadør, Artur Kuko, sagde i går, at Albanien har fået nye rapporter om serbiske over-greb i Kosovo, bl.a. skulle 20 mennesker være blevet brændt levende. Ifølge meldingerne skulle serbiske styrker have ødelagt landsbyen Suva Reka 6. april og skilt mændene fra kvinder og børn. De bortførte 70 kvinder og 115 børn.
"Kvinderne blev bragt til et sted i landsbyen, hvor de systematisk blev voldtaget", sagde han på et pressemøde i Bruxelles.
Kvinderne og børnene er nu ankommet til Albanien, og deres vidnesbyrd ventes at indgå i arbejdet med de krigsforbrydersager, der er blevet taget hul med anklagerne mod Slobodan Milosevic og fire af hans nærmeste.

Draskovic kritiserer
Et af medlemmerne af den serbiske opposition, Vuk Draskovic, kritiserede i øvrigt i går timingen af Haag-domstolens anklageskrifter. Det skete samtidig med, at Ruslands særlige Balkan-udsending, tidligere ministerpræsident Viktor Tjernomyrdin, kom til Beograd.
Ifølge Draskovic kan anklagerne yderligere be-sværliggøre en diplomatisk løsning på krigen på Balkan. En krig, der ikke alene truer med at brede sig til blandt andre den jugoslaviske republik Montnegro, men også til andre lande i området. Så sent som i går oplyste NATO, at jugoslaviske styrker onsdag trængte ind over grænsen til Bosnien, hvor de afvæbnede og tilbageholdt soldater fra den NATO-ledede SFOR-fredsstyrke.
Ifølge Draskovic bør NATO nu gennemføre en bombepause for at accelerere fredsforhandlingerne.
"Det giver ikke mening at genoptage fredsforhandlingerne hver femte eller sjette dag, mens NATO fortsætter sine bombardementer døgnet rundt", sagde den serbiske politiker, der indtil for nylig sad med i Milosevic' ledelse:
"Vi mener, at anklagen er kommet på det forkerte tidspunkt og har forstyrret fredsprocessen. Der er endda en alvorlig risiko for, at den kan ødelægge forhandlingerne fuldstændigt".

Ahtisaari venter
Viktor Tjernomyrdin skulle have haft følgeskab til Beograd af EU-landenes særlige Balkan-udsending, den finske præsident Martii Ahtisaari, men han blev hjemme "på grund af tiltalen fra domstolen" mod Milosevic. Han ventes til Beograd i næste uge.
I et indlæg i Washington Post, som Information gengav i går, advarede Tjernomyrdin om, at Rusland vil overveje sin stilling i - og måske endda trække sig helt ud af - fredsforhandlingerne, hvis NATO fortsætter sine bombetogter.
I går opgjorde NATO antallet af torsdagens flytogter til 792, det største antal siden starten på NATO-angrebene 24. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her