Læsetid: 5 min.

Nu er det alvor for ungdomshuset

6. maj 1999

Borgerrepræsentationen beslutter i dag formentlig at lukke Ungdomshuset. Grunden er guld værd, mener K. S vil ikke prioritere nogle få unge fra en subkultur - Social udrensning, siger kritikere

Vi har hørt historien utallige gange før: 'Ungeren' skal lukkes.
Bekymrede kriminalinspektører, en rigsadvokat og skiftende borgerlige politikere i Københavns Borgerrepræsentation (BR) har forlangt Ungdomshuset på Jagtvej lukket.
Denne gang er det anderledes. Denne gang er det alvor.
Et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget har indstillet til Borgerrepræsentationen, at Huset lukkes. Og på et møde i BR i dag ventes politikerne - med undtagelse af Enhedslisten og SF - at støtte Kultur- og Fritidsudvalget.
Kampen om Huset står mellem kommunens byplanlægningsmæssige, ungdomspolitiske og økonomiske interesser og en gruppe unge, som ikke har tænkt sig, at deres alternative spille- og værested skal flytte andre steder hen.
Tidligere overborgmester Egon Weidekamp (S) forærede det gamle Folkets Hus væk i 1982 til en gruppe unge, der ville lave ungdomshus på egne præmisser, og Huset er det sidste sted, der står tilbage som monument over de sejre, BZ-bevægelsen tilkæmpede sig i 80'erne.

En drømmepris
Kultur- og Fritidsborgmester Hans Thustrup Hansen (K) henholder sig til, at det vil koste knap 11 millioner kroner at renovere den faldefærdige bygning. Det er hvad det ifølge Københavns Ungdomscenter, KUC, vil koste at give Huset samme standard som KUC's øvrige aktiviteter.
Men i virkeligheden handler det ifølge Thustrup Hansen om mange flere penge - som kommunen går glip af, hvis Huset forsat skal have adresse på Jagtvej. Grunden, hvor Huset er placeret, ligger for en stor dels vedkommende ubebygget hen. Den ønsker Thustrup Hansen at sælge med det formål at indrette boliger og bibliotek.
"Vi kan få en drømmepris for den grund, og jeg vil da ikke lægge skjul på, at der er økonomi i det her. Hvis vi selv trykte pengene, kunne jeg være ligeglad med, at kun 20-30 unge får noget ud af huset. Men det er en dårlig anvendelse af en meget udsøgt placeret grund," siger Thustrup Hansen.
Derfor vil han gerne flytte Ungdomshuset:
"De unge mennesker kan øve sig på musik og holde fester mange andre steder end lige det sted, som er så dyrt."
Det får Enhedslistens medlem af BR, Mikkel Warming, til at bruge et ord så outdated som "asocial".
"Det er social udrensning. Man ofrer et alternativt, åbent spillested, som der er få af tilbage, samt de utilpassede unge, der ikke passer ind i mainstreamkulturen," siger Mikkel Warming. Han henviser til, at det samme er ved at ske med Folkets Park og Økologiske Igangsætteres Have På En nat - to beboerinitiativer på Nørrebro, hvor der er planer om at bygge boliger.
Ifølge Socialdemokratiets medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Finn Rudaizky, er det en enig S-gruppe, der står bag hans ja til at lukke Ungdomshuset. På spørgsmålet om, hvorfor Socialdemokraterne har skiftet mening i forhold til tidligere diskussioner om lukning af Huset, siger han:
"Denne gang er der en nuance, hvor vi har sagt, at aktiviteterne i Huset ikke skal nedlægges. Vi vil arbejde for at finde øvelokaler et andet sted i byen og et værested. Men vi mangler penge til alle mulige andre ungdoms- og kulturtilbud, så Husets brugere vil få en markant særstilling, hvis det sættes i stand for 10 millioner kroner."
I 1997 måtte Borgerrepræsentationen opgive at nedlægge Huset, fordi det ikke var lykkedes KUC at finde "alternative ledige lokaler til en samlet udflytning af aktiviteterne," som det hedder i baggrundsmaterialet til Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling.
"Jeg mener ikke, kommunen er forpligtet til at stille et tre-etages hus til rådighed for de 20-30 subkulturelle unge, der er daglige brugere," siger Finn Rudaizky.
Socialdemokratiet i BR ønsker ikke som Thustrup Hansen at rive bygningen ned, og Rudaizky afviser, at socialdemokraterne tænker i forøgelse af kommunekassens finanser. Rudaizky foreslår, at Huset renoveres og bruges til bibliotek, der dækker "en bredere gruppe af brugere."

S's anden virkelighed
Mikkel Warming tror ikke på de andre partiers forsikringer om, at de unge fra Huset vil blive genhuset.
"I hvert fald vil man ikke give nogle garantier," siger han. Uenighederne mellem specielt socialdemokraterne og venstrefløjen i BR, samt Husets brugere, har været en krig på tal.
Både Warming og talsmand for Ungdomshuset, Rune Larsen, afviser, at der kun er tale om 20 til 30 daglige brugere. KUC, der har haft kontakten til Huset, anslår i deres sagsmateriale, at det drejer sig om 75 til 100 personer og op til 700 til musikarrangementer i weekenderne.
Også prisen på renovering er et stridspunkt.
"Socialdemokraterne har bevæget sig ind i en virkelighed, hvor det koster 10-11 millioner kroner at sætte huset i stand," siger Warming.
KUC har i deres forskellige overslag på en renovering fremført, at et "forsvarligt råhus" vil koste cirka 1,8 millioner kroner. Derudover kommer 50.000-70.000 kroner til umiddelbar udbedring af svampeskader.
"De tal er langt mere realistiske end de 11 millioner," siger Rune Larsen.
- Men hvorfor kan I ikke flytte et andet sted hen?
"Hvorfor vil man flytte os, når vi har et ideelt hus på Jagtvej, der stort set ikke ligger kommunen til last," siger Rune Larsen.
Ungdomshuset koster kommunen 103.000 kroner om året. Heraf refunderes de cirka 40.000 i ejendomsskatter. Den månedlige udgift til vand og el er på cirka 5.000 kroner, oplyser Rune Larsen.
- Men de penge, der skal bruges på at sætte huset i stand - uanset om det koster to eller 11 millioner - skal tages fra andre og måske større grupper?
"Man mener måske ikke, vi er værdige til at blive prioriteret. Fint nok. Men vores problem er, at vi kan søge fonde, så længe vi er på tre-måneders kontrakt med kommunen. Det er for usikkert at støtte," siger talsmanden.
Kalle Birck-Madsen, frivillig psykolog i Projekt Gaderummet på Nørrebrogade - et værested for unge uden fast bopæl, hvor mange af de unge fra Huset også kommer, mener, at Ungdomshusets unikke kultur vil blive ødelagt, hvis det flyttes.
"Der kommer nogle unge, som er udstødt andre steder og nogle, som gør sig tanker om, at de vil noget anderledes med samfundet. Tanken er at få alle med, og når det kører på frivillig basis, går det selvfølgelig op og ned med opbakningen. Men flyttes det, smadrer man noget værdifuldt for en gruppe, der ikke vil trives andre steder," siger Kalle Birck-Madsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her