Læsetid: 2 min.

Danmarks Radio river væggene ned

20. maj 1999

Jesper Grunwald chefredaktør for stor, samlet produktionsenhed i DR's radio

P1, P2, P3 og P4 ophører med at eksistere somorganisatoriske enheder 1. juni, som er store skiftedag for en radikal strukturomlægning i DR´s radio. De fire kanaler samles i én stor produktionsenhed, der skal ledes af en chefredaktion bestående af P3's tidligere chef Jesper Grunwald, der får det redaktionelle ansvar, samt Lars Vesterløkke, der bliver produktionschef.
Kanalchef-funktionen opløses ved samme lejlighed, men der indsættes underredaktører for de tidligere klart adskilte kanaler. Under den nye struktur bevares de enkelte redaktioner, som selvstændige enheder, men opgaverne og kravene bliver anderledes.
Strukturomlægningen er resultatet af den plan, Radiodirektør Leif Lønsmann præsenterede for radioens medarbejdere 5. februar.
"Det handler om at rive vægge ned. Man kan sammenligne situationen med et bladhus, der i stedet for at udgive fire forskellige aviser med egen ledelse, budget og drift, samler disse i én avis med fire sektioner, hver med deres redaktør," siger Lønsmann, der kalder det spild af lytternes licenspenge at lægge pengene ned i fire selvstændige enheder i indbyrdes konkurrence.
Strukturændringen betyder, at de enkelte kanaler kan få opgaver på programtyper eller indhold, der skal placeres på andre programflader. En P1-redaktion kan eksempelvis blive bedt om at lave miljøstof for P3, eller en P3 redaktion kan få besked på at levere stof til både P3 og P1.
"Jeg synes simpelt hen, der er for mange gode historier på P1, som lytterne på P3 går glip af," siger Lønsmann, "jeg kommer selv fra P1 som leder af en dokumentargruppe, og vi sad tit med stof, som vi gerne ville have ud til nogle andre målgrupper. Der var ikke tradition for samarbejde mellem kanalerne, og det var vel sådan set meget naturligt, for i de sidste ti år har de tre kanaler som organisatoriske enheder fungeret ganske fremragende. Men det er tit sådan, at jo bedre en plante er, desto dybere rødder får den. Når vi har haft den samme grundstruktur i en halv snes år, begynder den at stivne," siger Lønsmann, der samtidig pointerer at omlægningen passer "som fod i hose" med de tekniske omlægninger, radioen grundet den digitale udvikling er tvunget ud i.
"Den proces, som svarer til da aviserne gik fra bly til computer, skal radioen under alle omstændigheder igennem nu," siger Lønsmann, "når jeg gerne vil, at stoffet kan bruges på tværs, hænger det sammen med at processen er betydeligt nemmere nu, hvor stoffet kan redigeres digitalt. Når digitaliseringen er tilendebragt, bliver det ligeså nemt at redigere lyd, som det er at redigere tekst."
Leif Lønsmann ser ingen risiko for at den nye struktur betyder en øget risiko for lyttertalsfikseret udvanding af kvalitet og public service forpligtelserne hos DR's radio:
"Man kan udvande et produkts indhold ligegyldigt hvilken struktur, man har. Det handler om bedre at kunne styre radioens samlede input på fire kanaler. Public service er også, at dem der hører P3 og P2, får lejlighed til at høre nogle af de ting, der er på P1," siger Leif Lønsmann, som ikke vil udelukke at enkelte medarbejdere skal siges op i forbindelse med omdefineringen af arbejdsfunktioner.
"Men det er ikke en rationaliseringsplan, det her," siger Lønsmann, "vi har hele tiden gået ud fra, at alle skulle med over i den nye ordning."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her