Læsetid: 5 min.

Dansen om bronzen

31. maj 1999

Lyngby slog Vejle og kan nu vinde bronze i en Superliga, hvor Aarhus Fremad følger B93 ned, mens AaB synes sikre på guldet.

FODBOLD
Man har vel lov at være heldig.
Efter seneste runde i Superligaen, var undertegnede meget tæt på at gøre sig så klog, at han havde skrevet, at Brøndbys kamp i fredags mod FC København i Parken, var en ren ekspeditionssag. Faktisk havde jeg skrevet, at Brøndby bare skulle sige "Bøh!", så ville de nederlagsvante og humørforladte FCK'ere tabe manken og rulle rundt på ryggen.
Heldigvis slettede jeg det igen.
For sådan gik det ikke. FCK slog Brøndby. Det mindede lidt om scenen i en western, hvor den ene part i en skudduel ligger og forbløder i sandet - men med det yderste af fingerspidserne får han raget revolveren til sig - og sætter en kugle i sin modstander. Så er der to tabere.
FC København kan intet nå i denne sæson - ikke engang at redde æren. Men de forhindrede dog sandsynligvis ærkerivalerne Brøndby i at høste guld for fjerde år i træk. Og det kan de så lune sig ved.
Det mest interessante ved den kamp var TV3's optaktsinterview med hjemvendte Brian Laudrup.
"Jeg tager én kamp af gangen," sagde Laudrup.
Bag flosklen ligger den kendsgerning, at Laudrup ikke svarede 100 procent bekræftende på, at hans fremtid ligger i FC København.

Lyngbys UEFA-chance
Spændingen i toppen af Superligaen blev sønderskudt med FCK's sejr over Brøndby - og man skulle kigge længe i turneringsplanen, for at finde en kamp, der kunne byde på elementær kamp om vigtige point.
Men ude i Lyngby har de sæsonen igennem ihærdigt ignoreret den omstændighed, at klubben - igen - er blevet drænet for sine bedste spillere. Træner Poul Hansen har gang på gang blæst reservernes reserver til angrebsfodbold alligevel.
Og Lyngby var før weekendens kamp i den lykkelige situation, at fjerdepladsen og en meget sandsynlig UEFA-Cup-plads kunne sikres med en sejr over Vejle. Det var nok et kig værd. "Tak for denne gang!". Sådan lød startjinglen på Lyngby Stadion. Speakeren fik hurtigt fadæsen rettet - "Velkommen til Faxe Kondi-Ligaen". Det var ikke det eneste, der ikke fungerede i Lyngby. Resultattavlen strejkede. Og da administratoren ville hente kaffe, var der ingen mælk!
Engang imellem må man knibe sig i armen, og spørge, om danske fodboldledere virkelig mener det, når de efterlyser flere tilskuere til kampen: Elendige baner - og ingen mælk til kaffen ...
Lyngby forsøgte ihærdigt at puste spænding i kampen i kampprogrammet.
"Vejlenserne har noget at fighte for," hed det i programmet. En påstand, der baseres på den omstændighed, at Vejle i den yderste teori kunne skubbe Lyngby væk fra fjerdepladsen. "De ved, at kampen skal vindes," filosoferedes der videre i kampprogrammet om Vejle.
Det kunne man ikke se. Vejle var ganske vist spilstyrende i kampens første minutter. Men det virkede nærmest som om, Lyngby bevist overlod spillet til tropperne fra Nørreskoven - for så at slå kontra. Præcis sådan gik det.
Efter godt 8. minutter prikkede Søren Hermansen bolden i Vejle-målet til 1-0 til hjemmeholdet. Scoringen faldt efter et frispark, hvor en lang bold blev nikket ned for fødderne af Hermansen, der lavede sin 18. sæsontræffer.
Ellers var det mest bemærkelsesværdige, at Lyngbys højttaleranlæg - der er lige så elendigt, som på alle andre stadions - i første halvleg ikke meldte om scoring i kampen mellem guldkandidaterne Aab og allerede nedrykningsdømte B93. Var der alligevel mulighed for en sensation, der kunne redde spændingen før de to sidste runder.
Vi sad og håbede i pausen.

Kringlet regnestykke
I 2. halvlegs 19. minut var Søren Hermansen igen manden bag en Lyngby-scoring. I et kontraløb spillede han på tværs til Christian Magleby, der med et raffineret spark med ydersiden af højrefoden, sendte bolden i mål bag Vejles keeper Erik Boye.
Og dermed blev det. De rødblusede Vejle-fans kunne spytte tæt på fliserne omkring Lyngbys hjemmebane - lige lidt hjalp det. Lyngby høstede de tre point, og dermed er UEFA-Cup-pladsen næsten sikker.
Det kræver et lille regnestykke: Slutter AB på tredjepladsen, overtager Lyngby AB's kvalifikation til UEFA-Cupen. Den er AB nemlig allerede kvalificeret til som dansk pokalvinder. Men ...
Hvis AB glider forbi Brøndby i de to sidste turneringsrunder er det Brøndby, der som nummer tre overtager den UEFA-plads, som AB ikke 'har brug for'.
Det åbner et interessant perspektiv: Lyngby skal i sidste runde møde Brøndby. Lyngby kan være i den groteske situation, at holdet med et nederlag i den kamp kvalificerer sig til UEFA-Cupen - fordi Brøndby dermed holder AB på tredjepladsen. Forvirret?
Det forstås.

Kamp om bronzen?
AaB gjorde arbejdet færdig med en 2-0-sejr over B 93 og har nu fem point ned til Brøndby. Dermed kan AaB med en sejr hjemme over Lyngby på søndag sikre sig guldet. Det kan blive en interessant kamp. For Lyngby er indblandet i ret mange spekulations-teorier - holdet kan stadigvæk nå tredjepladsen og bronzen. Det kræver sejr over både AaB og Brøndby i de to sidste runder. Og det kræver, at AB ikke vinder over AGF i Århus i aften, eller over FC København i sidste runde.
Det er således stadig muligt, at finde undskyldninger for at se Superliga-fodbold. Noget er dog afgjort. Aarhus Fremad tager turen ned i den næstbedste række efter gårsdagens nederlag til Silkeborg. Afløseren bliver OB, der følges op af enten Esbjerg eller Ikast.

Faxe Kondi®-ligaen
31. spillerunde
Fredag:
FC København-Brøndby 1-0

Søndag:
Herfølge-Viborg 4-1 (2-1)
Mål: 1-0 Ulrik Drost (1. minut). 1-1 Anders Winther (6. minut). 2-1 Bo Henriksen (9. minut). 3-1 og 4-1 Ulrik Drost (72. og 80. minut).
Tilskuere: 1.287.

Silkeborg-Aarhus Fr. 4-1 (2-0)
Mål: 1-0 og 2-0 Peter Lassen (8. og 29. minut). 2-1 Jesper Sommer (52. minut). 3-1 Kim Nørholt. (65. minut). 4-1 Peter Kjær (79. minut, straffespark).
Udvisning: Tommy Nielsen, Aarhus Fremad (78. minut).
Tilskuere: 2.790.

Lyngby-Vejle 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Søren Hermansen (9. minut). 2-0 Christian
Magleby (64. minut).
Tilskuere: 2420.

AaB-B 93 2-0 (0-0)
Mål: 1-0 Allan Gaarde (59. minut). 2-0 Henrik Rasmussen (90. minut).
Tilskuere: 10.468.

Mandag mødes AGF og AB.

Stillingen før de sidste to kampe:
AaB31 17 12 260-3163
Brøndby (M)31 18 4 966-3358
AB (P)30 16 5 944-3053
Lyngby 31 14 9 850-5151
FCK 31 11 9 1151-4942
Silkeborg 31 10 14 749-4744
Vejle 31 12 5 1448-4641
Herfølge31 10 11 1039-3341
Viborg (O) 31 11 5 1556-5738
AGF 30 9 10 1139-5037
Aarhus Fr. 31 7 7 1747-6628
B 93 (O)31 3 3 2520-7612

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her