Læsetid: 2 min.

Elmarked tager ikke miljøhensyn

21. maj 1999

Elreformen gør det umuligt at nå frem til en energiforsyning der er bæredygtig på langt sigt, siger alternative forskere

Energiforskeren Klaus Illum og arbejdsgruppen EnergiDebat opfordrer i sidste øjeblik Folketinget til at udskyde elreformen til fordel for en ny debat om Danmarks mål på længere sigt.
Hvis elreformen bliver gennemført er det ikke muligt at indrette et sammenhængende energisystem, som bygger på vedvarende energi, siger docent Klaus Illum, Aalborg Universitet.

Stopper udviklingen
Elreformen indfører det frie marked for almindelig strøm og et særligt marked for strøm fra vedvarende energikilder, grøn el.
Men hvis vi skal indrette et system der bygger på vedvarende energi, så findes der slet ikke nogen selvstændig el-sektor, siger Klaus Illum. Allerede nu er en stor del af el-produktionen forbundet med varmeproduktion. I fremtidens system bliver man nødt til at forbinde produktionen af el, varme og brændstof til transport helt og aldeles med hinanden. Ellers går regnestykket ikke op, påpeger han.
Klaus Illum har regnet ud, at hvis man forudsætter udviklingen af vindmøller og kraftvarme som regeringen selv forudsætter i sin handlingsplan så bliver det allerede i 2010 nødvendigt at eksportere 30 procent af vindmøllernes årsproduktion. Om vinteren vil det svare til hele vindkraftproduktionen.
Vindmøller og solceller er afhængige af vind og vejr. På nogle tidspunkter bliver man nødt til at bruge overskud af el til at drive varmepumper eller producere brint til biler eller oplade batterier i el-biler. Kraftvarmeværker, biomasse vindmøller, solceller, solfangere, varmepumper og brintanlæg skal virke som en helhed.

Eksport ingen løsning
At eksportere sig ud af problemet har ingen mening. Når nabolandene skal gå over til vedvarende energi, får de overskud af vindkraft (og solenergi) på nogenlunde samme tidspunkter som Danmark. Og hvis de andre lande ikke satser på vedvarende energi og bæredygtige systemer, har det ikke nogen stor betydning for verdens klima, at Danmark gør det.
Gruppen EnergiDebat vil nu gå i gang med en alternativ energiplan sammen med forskere fra Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Gruppen består af Københavns miljøborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard, Lars Davidsen fra Organisationen for Vedvarende Energi, Uffe Geertsen fra Det økologiske Råd, Frede Hvelplund fra Aalborg Universitet, Jens H. Larsen fra Københavns Miljø- og Energikontor og prof. Niels I. Meyer fra Danmarks Tekniske Universitet.
I Norge, hvor elmarkedet er liberaliseret, viser udviklingen, at markedet ikke kan tage miljøhensyn, siger Tore Brænd fra den norske naturfredningsforening.
På trods af vandressourcerne er Norge i dag nettoimportør af kulkraft og atomkraft. Elmarkedet må styres politisk ud fra miljøhensyn hvis man vil sikre miljøet, påpeger han.
Udvekslingen af strøm er gunstig for miljøet, hvis man indretter aftalerne med udlandet sådan, at vandkraften bliver brugt som buffer når vinden ikke blæser, påpeger Tore Brænd. Men det afspejles ikke fuldt ud i priserne på elmarkedet.
De sikrer heller ikke de investringer i energibesparelser og vedvarende energi som er nødvendige for en bæredygtig udvikling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her