Læsetid: 6 min.

Fremtiden

14. maj 1999

Filmåret 1999-2000 ser varieret og spændende ud - erkendelse, romantik, eventyr, komik, gys, kærlighed, spænding, action - og vi bringer her en oversigt over en række af de premieresatte danske film i perioden. Samtidig har vi bedt de enkelte instruktører om at knytte nogle kommentarer til deres respektive film

Besat
Handling: En idealistisk og (over)ambitiøs læge sætter sig for at afsløre og stoppe en ukendt og meget dødelig virus, som er på vej til Danmark.
Instruktøren siger om filmen: "Den handler selvfølgelig mest om den besættelse, de hovedkarakterer, vi møder, har. Hovedsageligt Søren Rastaus/Ole Lemmekes besættelse af at redde verden eller genneføre sin egen ambition, og hans kærestes besættelse for at redde ham."
"Vores grundinspiration var to ting: Faust-temaet om hvor langt, man kan gå, før man har solgt sin sjæl. Og så var det et Hieronymus Bosch-maleri. Han lavede helvedesmotiver med fantastiske farver. Vi starter i de sygelige, grønne toner, som vi har på hospitalet, hvor der er masser af menneskelige mislyde, men ikke noget, som der i princippet ikke kan rettes op på. Derefter begynder den langsomme nedstigning til Helvede. Det er det farvemønster, fotografen og jeg har brugt i filmen."

Bye Bye Bluebird
Handling: To unge piger tager efter at have gjort verden tilbage til deres fædrende Færøerne for at gøre et par regnskaber op.
Instruktøren siger om filmen: "Man kan se den som en fabel, hvor pigerne er i dyreham. De kommer som storbyens børn tilbage til det her utroligt naturlige sted, hvor naturen har det første ord at skulle have sagt. Jeg ser det som en meget moralsk film uden at være formanende. Det at nå til en erkendelse og turde tage ansvar for sine handlinger, at turde at tage det ansvar på sig."
"Jeg ser filmen som en magisk rejse i et univers, der helt er sit eget og har egne love og regler; den skal ikke tages som en dokumentarfilm om Færøerne eller noget i den stil.

Klinkevals
Handling: Omkring århundredeskiftet lærer en sensuel og viljestærk kvinde kærligheden at kende, hvilket kommer til at forandre hendes liv radikalt.
Instruktøren siger: "Da jeg læste bogen, var jeg frygtelig opløftet, og det kunne jeg egentlig ikke forstå, for hun kommer igennem så meget den gode dame. Men det slog mig, at Jane Aamund faktisk har sendt en begejstret hilsen til sin farmor for 100 år siden, hvor hun var en af de første individualister."
"I vores moderne forståelse af mennesker er det et udtryk for et selvrealiserende menneske, det første selvrealiserende mennske. Men samtidig er den, i kraft af den følelsesfuldhed, som Jane jo har, et melodrama. Det er en kærlighedshistorie, men i sig selv er det jo ikke noget plot, om de får hinanden eller ej, men det er måden, vi gør det på. Så kan vi jo i virkeligheden fortælle de samme historier om og om igen. Trække nogle ting frem, som tiden har utrolig brug for."

Bornholms stemme
Handling: Bornholm i begyndelsen af 80'erne, hvor fiskeriet gik godt, og alle havde mange penge mellem hænderne, indtil kvoter blev indført og det lille samfund pludselig gik på røven.
Instruktøren siger om filmen: "Det er en kærlighedsfilm med udgangspunkt i nogle virkelige hændelser på Bornholm i '81. Den har en utrolig banal historie, som handler om hvad der sker med et ægtepar, når manden lige pludselig mister status, bliver arbejdsløs, og hun skal til at tage over. Men det interessante er, hvordan alle de her mennesker tackler den nye situation. Filmen handler om folk, der skal lære at tænke i nye baner. Så det er en kollektiv beskrivelse med en masse gode typer, der bliver udsat for en masse modstand, menneskeligt, økonomisk, væremæssigt."

Kærlighed ved 1. hik
Handling: En 1.g'er forelsker sig i en pige fra 3.g og må kæmpe en kamp for at vinde hendes hjerte og overkomme sin nervøsitetsbetingede hikke.
Instruktøren siger om filmen: "Vi vil gerne forsøge at lave en romantisk komedie, som handler om den første gang. Forhåbentlig med nogle skæve indslag, for vi vil jo gerne lave en film, som ikke er for socialrealistisk. Vi har virkelig forsøgt at beholde alle nøglescenerne fra bogen. De er skrevet meget, meget af, vil jeg sige."

Bleeder
Handling: Vesterbro anno 1999 - vi følger en håndfuld unge mennesker og deres livtag med venner, kærlighed og virkelighed.
Instruktøren siger om filmen: "Nogen siger, at de ser den som en generationsfilm, men det føler jeg i hvert fald ikke, den er. Måske er det derfor, at den alligevel er det. Det er yin og yang på en eller anden måde, den har lidt af det hele."
"Filmen er meget konsekvent lavet løst, for jeg begyndte først at finde på historien, da jeg havde fundet på alle scenerne. Jeg føler, at det er den eneste måde, jeg kan arbejde på, og det gjorde jeg også med Pusher. Så Bleeder er meget følsom, og alle menneskene i filmen er meget følsomme og handler ud fra deres egne instinkter. Filmen er meget enkel, og det, synes jeg, er enormt dejligt, for jeg vidste efter Pusher, at jeg ville lave en totalt stik modsat film, også visuelt. Hvilket har været meget naturligt for mig, på samme måde som, jeg med min tredie film vil prøve at lave noget helt tredie."

Fruen på Hamre
Handling: En kærlig og optimistisk kvinde tvinges til at gifte sig med en ubehagelig mand, så hendes fædrende gård kan blive på slægtens hænder.
Instruktøren siger: "Det var Morten Korchs egen yndlingsbog, som vi har forholdt os meget, meget frit til. Det er i hvert fald ikke noget, som lægger sig op ad de film, der er lavet eller tv-serien. Der er intet kitch eller folkekomedie i filmen."
"Der er noget meget eksotisk ved selve den måde, figurerne er sat sammen på inde i hovedet. De er så anderledes end moderne mennesker, og vi har taget det ved historien, som er enormt underholdende og spændende, og så har vi prøvet at fjerne det, som er alt for romanbladsagtigt og ikke holder for et moderne publikum."

Her i nærheden
Handling: Da en ung pige findes myrdet i et københavner-kvarter, bliver beboerne i nabolaget usikre på både sig selv og omgivelserne.
Instruktøren siger om filmen: "Vi lever i et kommunikationssamfund, hvor vi bliver bedre og bedre til at kommunikere med folk på den anden side af jorden. Men vi er blevet dårligere til den mellemmenneskelige kommunikation og dårligere til at aflæse signaler hos andre og hos os selv. Jeg fik lyst til at afsøge en enkelhed, og den fandt jeg i Marthas historie."
"Filmen er fyldt med humor, lune og spænding, men det er mere en sindsstemning, hvor vi forsøger at formulere det uudsigelige, end det er en spændingsfilm."

I Kina spiser de hunde
Handling: En venlig, grænsende til det kedelige, ung mand forlades af sin kæreste, tvinges til at tage sit indholdsløse liv op til revision og samtidig prøve at forandre det med hjælp fra sin mildest talt amoralske storebror.
Instruktøren siger om filmen: "Jeg synes, at film som Usual Suspects er fantastiske, men de handler jo ikke om noget. Det lykkedes Anders Thomas at få skruet noget morale ind i den, som er godt. Jeg synes, at det, der er galt i dag, fandeme er, at folk ikke har nogen moral. Det er lige fra at smide en tom pakke cigaretter på gaden i stedet for i en skraldespand til at sparke en eller anden i roen inde foran JazzHouse en lørdag aften. Folk overvejer simpelthen ikke konsekvenserne eller moralen. Men der må komme en eller anden efterregning på et tidspunkt. Man bliver nødt til at danne sig sin egen moral, og det er det filmen handler om."

Max
Handling: En ung kvinde løslades fra fængsel, hvor hun er havnet efter at have røvet et af sin fars supermarkeder, og prøver trods modstand at finde vej ind i sin familie igen.
Instruktøren siger: "Jeg har boet i London i mange år, så jeg vil ikke sige, at det er en typisk dansk film med udgangspunkt i dansk socialrealisme. Jeg har prøvet at strikke en thriller sammen, som ikke handler om gevinst, er båret af følelser og har rod i familien. For man kan sige, at vores familie i al almindelighed står for skud i øjeblikket. Og så har jeg prøvet at skabe en kvindelig helt, som ikke er på mænds præmisser."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her