Læsetid: 2 min.

Grønlands undergrund til salg

4. maj 1999

Den grønlandske landsstyreformand Jonathan Motzfeldt på oliefremstød i Paris

PARIS - Det grønlandske landsstyre har optaget kontakt med det franske olieselskab Total om olieudvinding ved Grønland, og spørgsmålet blev drøftet på topplan i Paris mandag, da landsstyreformand Jonathan Motzfeldt mødtes med Totals udviklingsdirektør, Charles Mattenet.
Både Total og det andet store franske olieselskab, Elf, har vist interesse for Grønland, og de bød i fællesskab på et grønlandsk oliefelt, der var udbudt for få måneder siden.
Landsstyret og Råstofforvaltningen har ønsket at stimulere den franske interesse, og landsstyreformanden benyttede lejligheden til et fremstød over for Total, da han i går og i dag var i Paris for at mødes med blandt andet udenrigsminister Hubert Védrine.

Rige muligheder
Der er rige muligheder for olieudvinding på Vestkysten og i farvandene ved Vestgrønland, selv om der er usikkerhed om rentabiliteten. Det grønlandske styre søger at henlede olieselskabernes opmærksomhed på de fordele, Grønland har at byde på med hensyn til stabilitet - ingen fare for nationalisering - enkle administrative forhold og direkte kontakt, efter at Råstofforvaltningen for halvandet år siden er flyttet til Grønland. Bestræbelserne fortsættes bl.a. med et seminar, der skal holdes i København i næste måned, og Total er et af de store olieselskaber, der har meldt sig som deltager.
Ved mandagens møde med Total-direktøren i det franske selskabs hovedkvarter var Motzfeldt ledsaget af direktøren for hjemmestyret, Kai Kleist, og direktøren for Råstofforvaltningen, Kristian Schønvandt. Der blev ikke ført konkrete forhandlinger, men det franske selskab viste interesse for de grønlandske oliefelter. Samtalerne drejede sig fortrinsvis om et ca. 400 km langt felt ud for kysten mellem Nuuk og Sisimiut (Holsteinsborg).
De grønlandske myndigheder søger at interessere olieselskaber flere steder i verden, men ifølge diplomatiske kilder er Frankrig det land, hvor selskaberne viser størst interesse for arktiske områder, heriblandt Grønland. Der er også etableret positive forbindelser mellem Frankrig og Grønland, og udenrigsminister Védrine aflagde et vellykket besøg på Grønland i august 1998.
Total har et godt kendskab til Grønland, og de grønlandske myndigheder betragter selskabet som en af de mest lovende kandidater til olieudvinding i Grønland.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu