Læsetid: 2 min.

Hafnia-sag retter atter søgelys mod Mølgaard

12. maj 1999

Det bliver i dag afgjort, om Finanstilsynets tidligere direktør, Eigil Mølgaard, atter skal indkaldes som vidne i Hafnia-sagen - Samtidig blander Folketinget sig nu i sagen

Vidneafhøringerne i Hafnia-sagen sluttede i går med Den Danske Banks topfolk i Sø- og Handelsrettens vidneskranke. Men nye afhøringer kan være på vej. Ved gårsdagens retsmøde blev søgelyset således endnu en gang rettet mod Finanstilsynets rolle i Hafnia-sagen.
Allerede i dag vil advokat Michael Bernhoft afgøre, om han vil begære den tidligere direktør for Finanstilsynet, Eigil Mølgaard, afhørt.
Michael Berntoft er advokat for Ole Steffensen, der sagsøger Den Danske Bank for at have givet utilstrækkelige oplysninger i forbindelse med salget af Hafnia-aktier i juli 1992.
Mølgaard undslap i sidste uge at blive afhørt med en henvisning til den kommende ekspertundersøgelse af Finanstilsynets rolle i Hafnia- og Baltica-sagerne.

Uenig med referat
Den tidligere direktør i Finanstilsynet sagde, at han risikerer at blive retsforfulgt på grundlag af ekspertundersøgelsen og derfor ikke vil udtale sig i retten.
Det fik Sø- og Handelsretten til at udskyde afhøringen af Mølgaard. Men helt aflyse afhøringen ville retten ikke. Skulle der dukke ting op, der ifølge advokaterne i sagen nødvendiggør, at Mølgaard vidner, kan advokaterne begære en afhøring.
Med gårsdagens vidneudsagn kan det meget vel blive tilfældet.
Knap tre timers afhøringer af topchefen i Den Danske Bank, Peter Straarup, afslørede nemlig, at han ikke er enig med det referat, som Finanstilsynet udarbejdede efter et helt centralt møde den 3. juli 1992.
I referatet fra Finanstilsynet er der et krav fra Eigil Mølgaard, om, at Hafnia Skade skal føre 165 mio. kr. tilbage til moderselskabet, Hafnia Holding. Et krav, der fik Peter Straarup til at erklære, at "hele konstruktionen brød sammen".
Mølgaard trak kravet tilbage, men ifølge referatet fra Finanstilsynet kun "indtil videre", mens det blev fastholdt på længere sigt.
Det afviste både Peter Straarup og andre vidner ved gårsdagens afhøringer.
Behovet for en afhøring af Eigil Mølgaard synes derfor at være rykket et skridt nærmere.
Og det er blandt andet derfor, at Enhedslisten nu vil have svar på, om det er muligt for en embedsmand at blive fritaget for at vidne i en civilretssag, hvis der samtidig foregår en ekspertundersøgelse i tilknytning til samme spørgsmål som i den civilretslige sag.
"Hvis det er tilfældet, må vi udsætte ekspertundersøgelsen, indtil Hafnia-sagen er færdig i Sø- og Handelsretten," siger Frank Aaen fra Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her