Læsetid: 2 min.

Den Hemmelige Tjeneste - nu også som bog

12. maj 1999

Journalisterne bag TV 2's PET-udsendelser opsummerer deres afsløringer

NY BOG
"Journalister er forfængelige," fastslår Søren Steen Jespersen og Miki Mistrati i et af de indledende kapitler i bogen Den Hemmelige Tjeneste - da PET blev afsløret. Og denne forfængelighed - samt det journalistiske (ikke det politiske eller det demokratiske) engagement - har tilsyneladende været bærende for de to journalisters arbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Det var Søren Steen Jespersen (født 1962) og Miki Mistrati (født 1968), der på Nordisk Film for TV 2 producerede de tre udsendelser under fællestitlen Den Hemmelige Tjeneste (sendt 1. og 3. marts og 17. maj 1998).
Her er ikke tale om en mangeårig og dybt engageret aktør og iagttager, der - som Preben Wilhjelm (født 1935) gjorde med bogen Demokratiets vogtere - sætter tingene ind i det lange perspektiv.
Når det er sagt, er det ganske artige sager, de to tv-journalister har fået på skærmen. De centrerer sig omkring oplysninger fra hovedkilderne Anders Nørgaard og Frede Farmand, der ud fra mere eller mindre gennemskuelige motiver og på mere eller mindre klarlagte betingelser har arbejdet for PET, samt historien om den unge "Morten", der så sent som i marts 1998 blev forsøgt hvervet af PET til at infiltrere Solidaritetshuset i Griffenfeldsgade i København.

Se filmen! Læs bogen!
Bortset fra enkelte historier - som den om overvågningen af Folkebevægelsen mod Nazisme, der blev brugt til at markedsføre bogen i sidste uges TV 2-Nyhederne - har bogens afsløringer været sendt i tv i foråret 1998. Det, køberen får ekstra ved at købe Den Hemmelige Tjeneste som bog (Se filmen! Læs bogen!), er de to journalisters skildringer af, hvordan Miki Mistrati havde det, da han - udstyret med en skjult mikrofon - første gang bankede på døren hjemme hos hos Anders Nørgaard i december 1997, eller Søren Steen Jespersens tanker ved mødet med PET-chefen Birgitte Stampe i januar 1998. Umiddelbart er disse afsnit med til at skabe lidt kriminalromanagtig spænding - i hvert fald for en læser, der som denne anmelder selv er journalist.
Bogen rummer skitser til portrætter af Anders Nørgaard og Frede Farmand, hvor man nok er tættest på at forstå den førstnævnte, der fremstår som en naiv og forvirret borgerlig idealist, som indvilger i at samarbejde med PET, fordi han i jyske venstrefløjsmiljøer sidst i 1970'erne har mødt terroristsympatisører.

Båndoptager Farmand
Langt mere gådefuldt fremstår den omvandrende spolebåndoptager Frede Farmand, hvis motiver til at udspionere henholdsvis højre- og venstrefløj samt til henholdsvis at samarbejde med og forråde PET - stadig - ikke er klarlagt med denne bog.
Bogen er anvendelig, når man vil arbejde journalistisk, juridisk eller historisk med nogle af de senere års PET-skandaler. Synd at den mangler så elementære redskaber som indholdsfortegnelse og stikords- og navneregister.
En stor del af bogen bliver i øvrigt dybt irrelevant for den kommende PET-undersøgelse, hvis statsministeren og justitsministeren får held til at begrænse undersøgelsen til tiden før 1989. Det vil være et paradoks, hvis Folketinget ender med at vedtage, at en PET-undersøgelse ikke må interessere sig for væsentlige dele af de tre tv-udsendelser, som satte hele PET-debatten i gang i 1998.

*Søren Steen Jespersen og Miki Mistrati: Den Hemmelige Tjeneste - da PET blev afsløret. 284 s. Ill. 249 kr. Aschehoug

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her