Læsetid: 2 min.

Henrik Dam klapper hormonhesten

7. maj 1999

Vi skal ikke drage forhastede slutninger af EU-undersøgelse, siger fødevareministeren

BOSTON - Den danske regering finder ingen grund til at drage forhastede konklusioner på basis af en nylig EU-undersøgelse, der peger på, at et hormon anvendt til opdrætning af kvæg i USA kan være kræftfremkaldende.
"Dette er den første rapport. Vi har 17 projekter i gang, så jeg synes, det ville være urimeligt at drage konklusioner, førend vi har alt i hus," siger fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S), som er på rundrejse i USA, til Information.
"I EU har vi besluttet at gennemføre en procedure omkring fødevaresikkerhed, og den skal vi nu følge til dørs."
Dam Kristensen finder det beklageligt, at EU ikke har været i stand til at overholde Verdenshandelsorganisationens tidsfrist i midten af maj for fremlæggelse af videnskabelige undersøgelser.
"Vi havde fået 15 måneder til at præstere nyt forskningsmateriale. Det kunne vi ikke nå. Nu må vi så respektere WTO-proceduren, og se hvordan vi kan håndtere situationen frem til årsskiftet," mener fødevareministeren.
EU agter i den periode at håndhæve sit importforbud mod det hormonbehandlede amerikansk oksekød og det har vakt vrede i USA, hvor man fremhæver, at WTO fornylig kendte forbudet i strid med internationale handelsregler.
"Ingen er interesseret i en handelskrig mellem USA og EU, så jeg mener, at vi har en skyldig hensyntagen til amerikanerne og må finde en måde at kompensere deres landbrugere på," siger Dam Kristensen.

Større markedsadgang
Fødevareministeren foreslår at give større markedsadgang i EU til amerikanske landbrugsprodukter, indtil man har bilagt striden om import af hormonbehandlet oksekød. Han ser også gerne, at man bliver enig med amerikanske kødeksportører om en mærkning af deres hormonbehandlede oksekød.
"Mærkningen bør vi nu diskutere sideløbende. Jeg mener, at der bør være tale om reel forbrugerinformation. Forbrugerne skal vide, hvad de køber. Resten kan fagfolk tage sig af," siger ministeren.
Højdepunktet for Henrik Dam Kristensens USA-besøg faldt onsdag, da han mødte sin modpart - den amerikanske landbrugsminister Dan Glickman.
"Jeg kunne godt mærke på Glickman, at amerikanerne er godt trætte af EU. Hormonsagen står højt på dagsordnen herovre. Jeg kan godt forstå et stykke henad vejen, at amerikanerne er sure over, at de ikke blev forhåndsorienteret om den ny EU-undersøgelse," siger han.
Fødevareministeren er ikke synderligt bekymret over, at især dansk svineeksport til USA vil blive ramt af en straftold, der vil træde i kraft i næste måned. EU-landenes samlede tab kan løbe op i 920 mio. dollar og heraf tegner dansk svineeksport sig for 197 mio. dollar.
"Vi vil ikke blive ramt så hårdt, fordi WTO aldrig vil kunne acceptere et så højt beløb. Der vil højst blive tale om et samlet tab i EU-eksport på mellem 100 og 200 mio. dollar," mener ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her