Læsetid: 2 min.

Hormon- kød giver kræft

4. maj 1999

Overraskende klar rapport fra videnskabelig EU-komité stempler seks amerikanske væksthormoner som skadelige for mennesker

Det er ikke uden risiko at spise amerikanske hormonbøffer, som hævdet af amerikanerne. De seks væksthormoner, der i dag bruges i USA i hormonbehandlet oksekød er alle skadelige for forbrugerne. Især for unge. Et enkelt af hormonerne er endda kræftfremkaldende.
Det er hovedkonklusionen i en overraskende klar rapport fra EU's videnskabelige komité for veterinære forhold, som blev fremlagt i Bruxelles i går.
Dermed har handelskrigen mellem USA og EU om amerikanske hormonbøffers adgang til EU's indre marked taget en overraskende vending. Det har været ventet, at EU allerede den 13. maj ville være nødt til at betale amerikanerne kompensation for det WTO-stridige importforbud, fordi EU ikke har kunnet dokumentere, at de amerikanske hormonbøffer udgør en sundhedsrisiko for europæiske forbrugere. EU importerer hvert år 5.000 tons oksekød fra USA.
Men så tog tingene en drejning:
Først med sidste uges fund af forbudte væksthormoner i 12 procent af 258 stykker ikke-hormonbehandlet oksekød fra USA. Fundet førte til et total stop for import af amerikansk oksekød, hvis ikke USA indenfor de næste seks uger forbedrer kontrollen af sit oksekød.
Og nu med rapporten fra EU's videnskabelige komité, som mener, at de seks væksthormoner skaber en betydeligt forøget risiko for de europæiske forbrugere. Især hormonet 17-betaøstradiol er under anklage. Ifølge rapporten er hormonet kræftfremkaldende:
"Der er substantielle beviser for, at det naturlige hormon 17-betaøstradiol skal betragtes som kræftfremkaldende. Det har både kræftsvulststartende og kræftsvulstfremmende effekter," skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om rapporten.
EU havde mandag endnu ingen officiel reaktion på rapporten, men en højt placeret kilde i landbrugskommissær Franz Fischlers kabinet, siger til Information, at der er tale om overraskende klare konklusioner. Og at det er tænkeligt, at Kommissionen allerede i dag tirsdag vil bekræfte sit forbud mod amerikansk oksekød:
"Synspunktet er, at dokumentationen er ret stærk. En stor del af dokumentationen er amerikansk. Så på den måde er dokumentationen mere uafhængigt, end hvis det alene var vores egen."
Der var mandag sent heller ingen officiel amerikansk reaktion på rapporten. Men en højt placeret kilde på den amerikanske EU-repræsentation i Bruxelles er dog ikke imponeret over den fremlagte dokumentation:
"Den første rapport præsenterer åbenlyst ingen ny dokumentation. Det ligner bare en reorganisering af argumenter, de har haft mulighed for at fremlægge i ti år. Men det kan være, der er ny dokumentation i den anden rapport, som vi endnu ikke har læst," indrømmer kilden.
Den højtplacerede EU-kilde afviser, at EU-rapporterne er skrevet på grundlag af gammelkendt viden:
"De fleste af konklusionerne er baseret på ret nye undersøgelser, som er foretaget indenfor de sidste fire år. Og en del af dokumentationen har ikke været offentliggjort tidligere og er først blevet tilgængelig inden for de sidste uger. Nej, det her er nyt."
EU's forbud mod amerikansk hormonkød er tidligere blevet dømt i strid med Verdenshandelsorganisationen, WTO's regler. WTO har givet EU indtil den 13. maj til at bringe sine importregler i overensstemmelse med dommen. Hvis ikke det sker, kan USA iværksætte en lang række handelssanktioner overfor EU, sanktioner som først og fremmest vil ramme Danmark hårdt.
Den danske fødevareminister, Henrik Dam Kristensen, mødes i morgen i Washington med USA's landbrugsminister for at diskutere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her