Læsetid: 3 min.

Indgreb ventes i konflikt

20. maj 1999

Sygeplejerskekonfliktender efter al sandsynlighed med et regeringsindgreb. Måske allerede i dag. Imens er lærerkonflikten afblæst - indtil videre

Sygeplejerskenes konflikt bliver efter alt at dømme afsluttet med et regeringsindgreb. Måske allerede i dag.
I går aftes mødtes arbejdsminister Ove Hygum med repræsentanter for Dansk Sygeplejeråd og Amtsrådsforeningen, men mødet gav ikke nogen afklaring på konflikten.
Sygeplejerskerne ønsker flere penge, mere konkret 40 millioner i forhold til det, de vil få gennem det forlig i kartellet af Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) ville give dem. Derfor forkastede de KTO-forliget og omkring 5.000 sygeplejersker gik i strejke.
Men efter knap syv dages konflikt er det for meget for regeringen. 18.000 mennesker er berørt alene på hjemmeplejeområdet, oplyser sundhedsminister Carsten Koch.

Ikke optimist
Og Ove Hygum er ikke mere optimistisk.
"Jeg har i den orientering som jeg har fået af parterne ikke fået den opfattelse, at der er nye elementer eller idéer på bordet. Det forligsmanden konkluderede, er stadig gældende: Der er ikke et synligt grundlag for nye forhandlinger," siger Ove Hygum.
Han vil dog ikke tage ordet indgreb i sin mund, men understreger at regeringen "følger situationen time for time, og den er alvorlig."
"Derfor vil jeg ved førstgivne lejlighed diskutere det med regeringen," siger Ove Hygum. Den lejlighed får han i dag, og det ventes, at et indgreb kan være på plads ganske hurtigt.

Ekstra fridage
Et indgreb vil efter alt at dømme give sygeplejerskerne det samme resultat som KTO-forliget. Det vil sige en lønstigning på 7,5 procent og tre ekstra fridage over tre år.
Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Jette Søe, er dog ikke enig i, at alle muligheder for forhandlinger er udtømt. Hun foretrækker, at konflikten kan få lov at fortsætte.
"Konflikten har ikke varet særligt længe. De færste fire dage var helligdage. Vi tror på, at hvis konflikten får lov til at være lidt længere, vil der vise sig muligheder for forhandlinger med arbejdsgiverne," sagde Jette Søe.
Kristian Ebbensgaard, amtsborgmester i Roskilde Amt (V), har ledet forhandlingerne for Amtsrådsforeningen. Han ser som ingen arbejdsministeren ingen muligheder for at imødekomme sygeplejerskernes krav.
"Vi har jo ikke en selvstændig pemgekasse til dem. Vi må jo også vise respekt for KTO-forliget, og dem, der har accepteret det," siger Ebbensgaard.
På lærer-området tyder alt tværtimod, at parterne er ved at forhandle sig frem til et forlig. Forligsmand Mette Christensen udsatte i går de varslede strejker, som skulle have været trådt i kraft i går midnat.
"I øjebliket er der så godt gang i forhandlingerne på lærerområdet, at vi formentlig i løbet af aftenen fremsætter et mæglingsforslag. Hvis ikke vi når et forlig, udsætter jeg under alle omstændigheder de varslede strejker på området i 14 dage," sagde forligsmand Mette Christensen i går.
Og både Både Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening udtrykte forsigtig optimisme, da de i går mødte op i Forligsinstitutionen
"Nu skal vi op og arbejde. Jeg er optimist og af samme grund enig med Mette Christensen i, at muligheden for et forlig er til stede," sagde formanden for Danmarks Lærerforening, Anni Herfort Andersen.
Samme melding kom fra KL's ledende forhandler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, Ole Andersen, der også er socialdemokratisk borgmester i Gladsaxe.
"Som det tegner sig nu, er der grund til at forvente, at vi kan få lavet en mæglingsskite, og det er vi da godt tilfredse med," sagde Ole Andersen.
Forhandlingerne drejer sig om at få lærernes krav om flere centralt fastsatte forberedelsestimer til at gå hånd i hånd med kommunernes modkrav om, at de ekstra forberedelsestimer skal lægges ud til lokal forhandling.
Ved redaktionens afslutning forhandlede parterne fortsat bag lukkede døre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her