Læsetid: 2 min.

K'NYT

8. maj 1999

Operasplid blusser op
*For fjorten dage siden kunne operasangerne tro, de havde grund til at bryde ud i sang af bar glæde over udsigten til et nyt operahus. Men nu viser det sig, at operahuset slet ikke er sikret. Ifølge Berlingske Tidende er der uenighed mellem de forligsparter, der den 22. april indgik en aftale om først at bygge et nyt skuespilhus og bagefter et opera- og musikhus. "Vi mener, at Den Kgl. Opera skal have størstedelen af sin aktivitet i det nye operahus, mens regeringen mener, at Det Kgl. Teater skal gæstespille 70-80 aftner pr. sæson i huset," siger de konservatives kulturpolitiske ordfører, Brian Mikkelsen, til Berlingske Tidende. I kulturministerens redegørelse om Det Kgl. Teater er opera- og musikhusets rolle ikke specificeret, og det har skabt uro på teatret, hvor operasangerne frygter, at det kommende 'operahus' blot bliver en gæstespilscene for Den Kgl. Opera og Ballet.

Bog om tvungen minerydning
*I morgen for 54 år siden, den 9. maj 1945, udlånte briterne de tyske ingeniørtropper til den danske stat. Krigsfangerne blev brugt til rydde miner ved den jyske vestkyst. Gjorde de ikke arbejdet ordentligt, sprang minerne, når tyskerne efter rydningen blev tvunget til at gå området igennem. På den måde blev omkring 500 dræbt eller hårdt kvæstede. Det kan man læse mere om i bogen Under tvang - minerydning ved den jyske vestkyst 1945, der er skrevet af Helge Hagemann.

Rejselegat til Bo Hr. Hansen
*Forfatteren og dramatikeren Bo Hr. Hansen har modtaget teaterchef Preben Harris Rejselegat på 12.000 kroner. Bo Hr. Hansen har været forfatter og medforfatter til manuskripterne til blandt andet Søren Faulis kultfilm De skrigende halse og Thomas Vinterbergs kortfilm Sidste omgang og Drengen der gik baglæns samt Vinterbergs første spillefilm De største helte. Legatmodtageren udpeges af en komite bestående af blandt andre teaterkritikkerne Bettina Heltberg og Jens Kistrup.

Støttebog for flygtninge
*Man behøver ikke være noget ved musikken for at lave en støtteudgivelse for flygtninge. I lighed med støttepladen Grænseløs Greatest, kommer der nu en bog med hits fra danske forfattere. Det er blandt andet Klaus Rifbjerg, Leif Davidsen, Pia Tafdrup, Bo Green Jensen, Dorrit Willumsen og Jørn Riel, der bidrager til en bog med nye og gamle tekster om flygtningeproblematikken. Bogen udkommer senest den 31. maj og koster 99 kroner. Overskuddet går ubeskåret til Dansk Flygtningehjælp.

Jerusalem-prisen til Don DeLillo
*For første gang nogensinde går Jerusalem-prisen til en amerikansk forfatter, nemlig Don DeLillo, hvis seneste roman, Underverdenen, er oversat til dansk. Prisen gives til en forfatter, hvis forfatterskab behandler individets frihed i samfundet.

Poesi i Malmö
*Rejser man hinsidan den 12., 13. eller 14. maj, kan man i Malmö opleve poesi fra hele verden. Forskellige steder i den svenske by, bliver der læst digte op af poeter som Les Murray (Australien), Casimiro de Brito (Portugal), Grete Tartler (Rumænien) og Pia Tafdrup.

Nyt fra Paul Anka
*Paul Anka, manden der skrev teksten til Sinatras "My Way" udsender 26. maj sin første plade i mange år, A Body Of Work, hvor man blandt andet kan høre hitmageren i duet med Tom Jones i nummeret "She's A Lady".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her