Læsetid: 2 min.

K'NYT

7. maj 1999

Forsoningsmøde aflyst
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) aflyste torsdag et møde med de nu forligte parter i det danske filmmiljø. Hun havde ellers tilbudt at optræde som mægler i striden mellem på den ene side producenter og filminstruktører og på den anden side Filminstituttets ledelse. Det sker efter stormødet onsdag, hvor begge parter tilkendegav, at der ikke længere var behov for ministeriel mægling i striden. "Jeg er meget tilfreds med, at bestyrelsen selv har håndteret problemerne," siger Elsebeth Gerner Nielsen til Ritzau.

Teaternomineringer
*Når sommerrevyerne begynder at line op, går Foreningen af Danske Teaterjournalister sæsonen igennem for kandidater til årets priser: Teaterkatten, Initiativprisen og Teaterpokalen. Modtagerne af de to første priser, der ledsages af en check på 15.000 kr., er foreningens hemmelighed indtil overrækkelsesdagen; men seks skuespillere kan fra nu af gå i spænding om, hvorvidt det bliver netop ham/hende, der foruden æren lander en check på 50.000 kr. Følgende er nomineret: Søren Sætter Lassen (for Astma 5 & Don Carlos på Det Kgl. Teater), Mads Mikkelsen (for Romeo og Julie på Østre Gasværk og Fiaskospiralen på Dr. Dantes Aveny), Henning Jensen ( for Personkreds 3 på Edison - en præstation, der tidligere på året indbragte ham Reumert-prisen), Sofie Gråbøl (for Snart kommer tiden og Fiaskospiralen på Dr. Dante), Jess Ingerslev (for Personkreds 3 og Trold kan tæmmes på Gladsaxe Teater) samt Søren Spanning (for prof. Higgins i Det Ny Teaters opsætning af My fair lady).

Fosnes Hansen til Danmark
*Alle er velkomne, og der er fri entré, når en af Norges største nulevende forfattere, Erik Fosnes Hansen (romanen Salme ved rejsens afslutning) besøger Schæffergaarden i Gentofte på tirsdag kl. 19.30. Snart udkommer hans nye bog, Beretninger om beskyttelse. I. Natten, i Danmark.

Folkekirken skal 'synliggøres'
*"Der er brug for både at synliggøre og tydeliggøre Folkekirken," mener Mette Geil, valgmenighedspræst og nyansat mediekonsulent i Roskilde Stift. Biskop Jan Lindhardt begrunder ansættelsen med, at "der er brug for fra kirkens side at gøre det kirkelige og eksistentielle stof journalistisk grydeklart og få det sat ind i en sammenhæng.

Dansk skuespiller i filmeventyr
*Den prisbelønnede danske skuespiller Iben Hjejle, som spillede en af hovedrollerne i Mifunes sidste sang, får nu muligheden for et internationalt gennembrud. Iben Hjejle har fået den kvindelige hovedrolle i den Oscar-belønnede filminstruktør Stephen Frears nye film, der skal optages i USA. I filmen, der bygger på en bestsellerroman af den britiske forfatter Nick Hornby, skal Iben Hjejle bl.a. spille over for den amerikanske skuespiller John Cusack, kendt fra film som The Thin Red Line, Con Air og The Player.

Drop dogmerne, von Trier!
*I det ansete britiske dagblad, The Independent, skriver Adam Mars-Jones et halvsidestort, åbent brev til den danske instruktør, Lars von Trier. Budskabet er: Drop dogme-ideen! Ikke fordi filmene er direkte frygtelige, skriver Mars-Jones, men de er heller ikke specielt sjovt at se på. Især de rystede billeder er slemme, og kyskhedsideen holder ikke, mener han og minder om Godard, der også opstillede æstetisk-politiske dogmer, men nu er helt forsvundet fra filmscenen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her