Læsetid: 1 min.

Kraftværker til salg

10. maj 1999

De store kraftværker vil kunne handles frit og dermed købes af udenlandske selskaber

I dag ejer forbrugerne landets kraftværker gennem deres lokale el-selskab, og det vil de også gøre fremover. Men med el-reformen bliver det muligt at sælge kraftværkerne.
Hvert lokale el-selskab får en andel/aktie i kraftværkerne. De kan vælge at sælge deres aktie til eksempelvis et udenlandsk el-selskab og hente værdien hjem - som kun må bruges til at sænke el-prisen.
Kraftværker skal konkurrere med hinanden om at sælge el, og de lokale el-selskaber har ingen pligt til at købe strømmen hos deres "eget" kraftværk. Derfor kan de være ansporet til at sælge deres aktie i kraftværket.
De seks kraftværker i Jylland/Fyn har planer om at slutte sig sammen til ét selskab, og det samme arbejder alle de sjællandske og københavnske kraftværker på i øjeblikket.
De ser stordrift som en fordel, når de skal konkurrere mod store udenlandske kraftværksselskaber - for eksempel tyske Preussen Elektra. Desuden slipper de for at udkonkurrere hinanden.

Skeptikere: ser for sig, at de store kraftværksselskaber opkøber hinanden eller indgår alliancer på kryds og tværs. Dermed eliminerer de konkurrencen, ligesom de eventuelt kan modarbejde en national miljø- og energipolitik. Skeptikere peger på atomkraftværket Barsebäck som skrækeksempel, som norske Stattkraft og tyske Preussen Elektra har overtaget og derefter har nægtet at lukke værket trods en beslutning i den svenske Rigsdag.

Tilhængere: tror på, at den frie konkurrence vil vise sig stærkere end eventuelle alliancer, og at EU's konkurrencemyndigheder vil slå ned på monopol-tendenser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her