Læsetid: 3 min.

Krav om ny Hafnia-gruppe

22. maj 1999

Fra alle sider af Folketinget hagler kritikken ned over ekspertgruppe, som skal undersøge Hafnia- og Baltica-sagen. Krav om ny gruppe

Om igen. Sådan lyder den klare besked til økonomiminister Marianne Jelved, som i går satte navn på de tre eksperter, der skal undersøge Hafnia- og Baltica-sagerne.
Et bredt flertal uden om regeringen kritiserer Jelved for, at to af de tre eksperter har åbenlyse problemer med habiliteten. Og allerede nu ser det ud til, at regeringen kan blive tvunget til at udskifte medlemmerne i gruppen.
Det er kravet fra en række af de partier, som har presset på for at få undersøgelsen, som regeringen helst havde været fri for.
"Vi kræver en ny ekspertgruppe, og jeg håber, at regeringen kan finde ud af at tale sig til enighed med de partier, som har ønsket undersøgelsen," siger SF's erhvervsordfører, Ole Sohn, til Information.
Erhvervsordfører Pernille Sams fra Det Konservative Folkeparti opfordrer Jelved til at gå ind i diskussionen om en ændring af ekspertgruppen allerede på onsdag, når ministeren skal forklare sig i Folketingets erhvervsudvalg.
"Det kan ikke undgå at blive konsekvensen, at vi diskuterer sammensætningen af gruppen," siger Sams.

Tvivl om Revsbech
Som de øvrige erhvervsordførere uden for regeringen er hun især betænkelig ved valget af professor Karsten Revsbech fra Aarhus Universitet. Han stod sidste år bag en redegørelse om den færøske banksag, hvor han vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse en disciplinærsag mod embedsmænd i Finanstilsynet for deres behandling af Færøbank-sagen.
Ifølge Venstres erhvervsordfører, Pia Larsen, er problemet, at den færøske banksag hænger sammen med både Hafnia- og Baltica-sagen, fordi den involverede samme aktører: Regeringen, Finanstilsynet og Den Danske Bank.
"Jeg er meget betænkelig ved valget af Karsten Revsbech, fordi han før har været inde og konkludere ret specifikt på noget, der er i familie med det her," siger Pia Larsen, der vil afvente samrådet med Jelved, før hun tager stilling til behovet for en gruppe.
Så tålmodig er Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, ikke.
"Vi vil sige fra på samrådet. Det er uforståeligt, at regeringen vælger sådan nogle folk. Jeg synes, at man skulle gå uden om dem og tage andre med ind."
Frank Aaen fra Enhedslisten er enig. Han kalder valget af Revsbech "fuldstændig uantageligt."
"Det svarer til, at en dommer, der i byretten har dømt i en sag, tager den samme sag, når den bliver anket."
Derfor er konklusionen af ekspertgruppens arbejde givet på forhånd, mener SF's Ole Sohn.
"I Færøbank-sagen frifandt Revsbech embedsmændene. Hvis han ikke kommer til samme konklusion denne gang, vil han underminere sig selv."

Den tredje går fri
Der er også hård kritik af, at den tidligere socialdemokratiske finansminister, Svend Jakobsen, har fået plads i gruppen. Kun gruppens tredje medlem, advokat Steen Lassen, er indtil videre gået fri af kritikken.
Svend Jakobsen har siden 1993 været medlem af bestyrelsen i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), som tabte 430 millioner kroner på Hafnias fejlslagne aktieemission i sommeren 1992. I dag er han tilmed medlem af LD's forretningsudvalg.
Valget af Karsten Revsbech og Svend Jakobsen illustrerer ifølge Peter Skaarup, at regeringen ønsker en bestemt konklusion af Hafnia-og Baltica-undersøgelsen.
"Når man så helt åbenlyst vælger nogle personer, der har problemer med habiliteten, kan man ikke tolke det på andre måder end, at det er personer, som regeringen vurderer vil nå til konklusioner, som den gerne vil have."
Mens det ikke har været muligt at få en kommentar fra Karsten Revsbech, afviser Svend Jakobsen kritikken af hans bestyrelsespost i LD.
Økonomiminister Marianne Jelved vil ikke kommentere sagen før samrådet på onsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her