Læsetid: 2 min.

'Kvote to-ansøgere røvrendt'

31. maj 1999

Fald i kvote to-optaget går hårdt ud over kommende fysioterapeuter

Tre dage før fysioterapeutskolen i København skulle vælge langt de fleste af sine nye studerende mellem ansøgerne i kvote to, kom der besked fra Undervisningsministeriet, at kun godt halvdelen af pladserne skulle besættes af kvote to-ansøgere.
"Dem, der har ansøgt i kvote to, er blevet røvrendt. De informationer, vi har givet ansøgerne, var, at vi optog 80 pct. i kvote to. Det er nu blevet lavet om til 60pct., og det vil sige, at der er nogen, der har arbejdet på at kvalificere sig, som bliver snydt," siger Agi Riising, studievejleder på Fysioterapeutskolen i København.
Skolen optager normalt 80 pct. fra kvote to, hvor ansøgerne ud over deres studentereksamen får point for erhvervsarbejde, højskoleophold og rejser.
"Det er vigtig for at arbejde som fysioterapeut, at man har en større menneskelig ballast og modenhed," siger Agi Riising.

Stræberi og fedteri
Uddannelsesordfører Søren Kolstrup (EL) havde torsdag undervisningsminister Margrethe Vestager (R) i samråd om kvote to. Han ser ministerens forslag om en halvering af kvote to-optaget inden år 2001 som en måde at skræmme de unge på, der vil øge graden af stræberi, fedteri og karakterræs på ungdomsuddannelserne.
Kritikken af kvote to-nedskæringen, som blev vedtaget i Folketinget i december 1998, er også gået på social skævvriding, med henvisning til, at bedre folks børn får de bedste karakterer.
Tilhængere af nedskæringen afviser imidlertid, at der bliver tale om social skævvridning.
Jakob Lange, chef for studievejledningen på Københavns Universitet, har således udtalt, at "bedre folks dumme børn får ikke bedre karakterer end andre."
Opprioriteringen af kvote et, hvor ansøgere udelukkende vurderes på karatergennemsnit, betyder, at adgangskvotienterne falder og på nogle uddannelser falder helt væk.
Men på de populære uddannelser, hvor adgangskvotienten er meget høj, vil faldet knap nok blive synligt. Det gælder f.eks. for Fysioterapeutuddannelsen, der sidste år havde en adgangskvotient på 9,8.
"Det vi skal holde os for øje er, at vi har ikke lavet nogen forhindringer med reglerne, der er ikke lavet nogen forældelse (f.eks. af studentereksamen, red.). Man vil bare gerne flytte et par pladser til kvote et, så man kan komme lidt før i gang," siger Bodil Horn fra Undervisningsministeriet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu