Læsetid: 5 min.

Manden de kaldte geni

26. maj 1999

Todd Rundgren er herhjemme primært kendt som producer af bl.a. Meat Loafs 'Bat Out Of Hell', men siden 1970 har han udgivet over 30 fine og oversete plader, hvoraf de første 11 nu er genudgivet på cd

NY CD'ER
I 70'erne var amerikaneren Todd Rundgren verdens højst betalte pladeproducer og alle anmelderes yndling. Vejen dertil havde været rimelig nem. I slutningen af 60'erne var han guitarist, sanger og sangskriver i bandet Nazz, som lavede tre meget engelske og fantasifulde plader. Han forlod gruppen i '70 og blev ansat af legendariske Albert Grossman, der var manager for bl.a. Bob Dylan og som ejede pladeselskabet Bearsville.
Han blev sat til at producere plader med bl.a. The Band og Janis Joplin og som tak gav Grossman ham penge til at lave det første soloalbum. Rundgren var på det tidspunkt primært guitarist, men han brugte alle pengene på at købe alskens instrumenter fra tangentinstrumenter og harper til både træ- og messingblæsere. I løbet af tre måneder lærte han sig at spille på det hele og med lidt hjælp fra brødrene Tony og Hunt Sales (som i slutningen af 80'erne blev halvdelen af Bowies husorkester Tin Machine) indspille-de han Runt - en fin lille plade som blev et mindre hit i USA.
Et halvt år senere i '71 kom The Ballad of Todd Rundgren stadig med brødrene Sales som rytmegruppe. Pladen er et lille mesterværk og meget mere fokuseret end Runt. Den handler om kærlighedens mange både sure og søde aspekter, og musikken er med et par undtagelser holdt i ukompliceret singer/songwriter-stil. Næste plade var dobbeltalbummet Something/Anything, som indeholder flere af hans bedste popsange, bla. hittet "I Saw The Light" - som helhed er pladen dog for lang og unuanceret.

Troldmanden Rundgren
De næste 10 år arbejdede Todd Rundgren som besat. Udover sine soloplader udsendte han også plader med den progressive rockgruppe Utopia, og samtidig producerede han succesfulde plader med bla. Grand Funk Railroad (We're An American Band og Shinin' On), Hall & Oates (War Babies) og New York Dolls (debutpladen).
I '73 og '74 udkom Todd Rundgrens to mesterværker, A Wizard, A True Star og Todd. Begge er lange suiter af sange, instrumentale numre og mellemstykker, samplede lyde og stemmer.
Rundgren var en troldmand i studiet. Han skrev, spillede, producerede, indspillede og miksede selv alt på pladerne. Hans sange blev bedre og lysten til at eksperimentere steg i samme grad som hans indtagelse af stoffer.
Begge plader er som altid når det gælder Rundgren fyldt med gode popsange, men samtidig foregår der så mange ting mellem disse popnumre, at det aldrig bliver for sødt, aldrig for ensformigt. Det er også derfor alle hidtidige opsamlingsplader med Todd Rundgren ikke fungerer. De medtager kun hans i sandhed melodiske numre, aldrig de underlige fragmenter og eksperimenterende lydlandskaber, aldrig de også grimme aspekter i Rundgrens musik - undertiden er der næsten ulidelige computerforvrængede forløb på både A Wizard og Todd, men de bliver hele tiden afløst af alt fra Gilbert og Sullivan-parodier og cabaret-sange over heavyrock, soul og country til hymner og smukke kærlighedssange.
Popnumre som "Sometimes I Don't Know What To Feel" og "Just One Victory" på A Wizard eller "I Think You Know" og "A Dream Goes On Forever" på Todd er kun et af aspekterne ved Rundgren, som efter disse plader måtte finde sig i at blive kaldt et geni af stort set den samlede musikpresse.

Et sted at starte
Ingen af pladerne var dog kommercielle succeser, og det betød at Todd Rundgren siden forsøgte at holde tingene adskilt.
På Initiation var én side fyldt med flotte rocknumre og den anden med et over halv times langt instrumentalnummer, som næsten 25 år efter godt kan være noget af en prøvelse at komme igennem. Da pladen blev udsendt i '75 var de sammenlagt 68 minutter det længste der nogensinde havde været presset ned på to pladesider. Endnu et udtryk for Rundgrens tekniske snilde - om end en smule omsonst.
På Faithful fra '76 er den ene side helt minutiøse kopier af bl.a. "Good Vibrations" og "Strawberry Fields Forever" mens side to er seks Rundgren-kompositioner, hvoraf "Love of the Common Man", "Cliché" og "The Verb 'To Love'" hører til hans bedste. Også Hermit of Mink Hollow fra '78 med hittet "Can we still be friends" og vignetsangene "Bag Lady" og "Lucky Guy" er anbefalelsesværdig, hvis man gerne vil finde et sted at starte.

Succes
I '77 kom hans største kommercielle succes som producer, Meat Loafs Bat Out Of Hell, som har så distinkt en Todd Rundgren-lyd, at da opfølgeren skulle laves 16 år senere, måtte sangskriveren Jim Steinman (der denne gang selv ville producere) indkalde Rundgren som arrangør af baggrundvokalerne for at få pladen til at lyde som den første.
Op gennem 80'erne producerede Rundgren succesfulde men også udskældte plader med bl.a. Tubes (Remote Control og Love Bomb), XTC (Skylarking) og Patti Smith (Wave), men han brugte også tid på mere overraskende projekter som new age kollektiv-pladen Will Powers (kan nogen huske hittet "Kissing With Confidence" som Carly Simon sang?) og det tidligere teenage-idol Shaun Cassidys fremragende Wasp.
Han fortsatte med at indspille fine men sjældent helstøbte soloplader - der er dog mindst tre-fire numre på hver, som de fleste vil give lemmer for at have skrevet. Om hvor mange kan man sige det?

På Internettet
I 90'erne har Rundgren stort set trukket sig tilbage som producer og pladekunstner.
Han har kun udgivet et par plader, bl.a. en underholdende bossa nova-plade med nye versioner af hans gamle hits (With A Twist), og har i stedet koncentreret sig om sit store internetprojekt TRTV, hvor hardcore fans abonnerer på alt fra dagbogs- og erindringsnotater til aldrig udgivne numre og works-in-progress.
Pengene tjener han bl.a. ved at være guitarist og sanger i Ringo Starrs All Starr Band sammen med folk som Nils Lofgren, Joe Walsh og Dave Edmunds. Det var sådan han sidst gæstede Danmark, og der er næppe stor sandsynlighed for, at vi nogensinde kommer til at se geniet folde sig ud med egne numre.
Det er en skam, men nu har pladeselskabet Castle heldigvis genudgivet hans første 11 soloplader på cd i remaster-udgaver med hæfter med tekster, interviews etc. Der er nok at gå i gang med.

*Todd Rundgren-cd'erne er udgivet af Castle/MNW

*Todd Rundgrens hjemmeside: www.tr-i.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

kitch metal?

og noget mere muntert end:
http://www.information.dk/276399

j.w. goethe:

ohne wein, gesang,
und weiber, holt’ der teuffel unser leiber;

eller i moderne udgave:

uden sex, drugs and rocn’-roll
tager fanden control over vore liv.

--------

det goethe citatet hævder, i moderne udgave, er altså:

at hvis man ikke får noget sex, drugs and rocn-roll, så falder man i kløerne på djævlen.

den genre
er vel egentlig langhårede udgaver af

den klassiske tyske filosofi
og
http://marxister.dk/bog.php?id=42&forf=2
den klassiske tyske filosofi's udgang