Læsetid: 4 min.

Markant sejr til Barak

19. maj 1999

Stemmeskred blandt de russiske vælgere sikrede Ehud Barak en overvældende sejr i det isralske premierministervalg

VALG I ISRAEL
JERUSALEM - Der var jubelstemning på Jaffa-street i Jerusalem i nat. Unge Barak-tilhængere hoppede og sang fredssange, og de forbikørende biler trykkede hornet i bund - bortset fra den med store plakater af Netanyahu på siderne, hvis chauffør blev provokeret af folkemængdens tilråb:
"De er bange, de er bange" - samme hånende slagråb, som Netanyahu for et par dage siden fik en folkemængde til at råbe, da han retorisk spurgte dem om, hvorfor medierne var sådan på nakken af ham.
Nej, chaufføren var ikke bange, han stoppede bilen og sprang ud, og for en gang skyld var det rart, at der var en håndfuld af de kaki-grønklædte med kalashnikover tilstede, som kunne proppe ham ind i bilen igen og få ham til at køre videre.

Overvældende sejr
Ehud Baraks sejr er overvældende - de stensikre, officielle optællinger foreligger ikke i skrivende stund, men resultaterne fra tv-stationernes exit-polls (meningsmålinger foretaget på et repræsentativt udsnit af valgstederne), som blev offentliggjort klokken 22.00 mandag aften viste noget nær en jordskredssejr: Barak slog Netanyahu med 58,5 procent af stemmerne mod 41,5 procent ifølge Kanal 1's målinger og med 57 procent mod 43 procent i følge Kanal 2's målinger.
Godt og vel en halv time senere tog Netanyahu konsekvensen. Med en værdighed, som fuldstændigt har manglet i hans aggressive valgkampsstil, gratulerede han først Barak, og efter en energiladet pause sagde han:
"Tiden er inde til at jeg bruger tid på min familie, min kone og børn, og beslutter mig for de næste skridt ... derfor fortæller jeg i dag, at jeg har tænkt mig at trække mig fra Likud's lederskab."
Hans tilhængere reagerede overraskede og råbte: "Bibi, vil elsker dig - fortsæt!", men Netanyahu havde intet alternativ, understreger Emanuel Gutman, Hebrew Universitet:
"Hvis han ikke havde trukket sig, havde de sparket ham ud af partiet i morgen. Netanyahu har ikke bare tabt premierministervalget, han har også reduceret Likud-partiet til noget nær det halve."

Russisk bevægelse
Det var især de russiske vælgeres flugt fra Netanyahu, der sikrede Barak sejren.
"Ved sidste valg stemte 60 procent af de russisk-talende israelere på Netanyahu, denne gang ser det ud til at 60 procent af dem har stemt Barak," siger dr. Larissa Remnick, Bar-Ilan Universitetet.
Hendes forklaring på den russiske bevægelse er dobbelt.
"For det første er Netanyahu løbet fra sine løfter til russerne, arbejdsløsheden blandt dem er vokset, de har store problemer med at få et sted at bo, fordi der stort set ikke findes andet end ejerboliger i landet."
"For det andet har Netanyahu ikke formået at slå bro over konflikten mellem de russiske immigranter og de ultraortodokse. Tværtimod blussede konflikten op i valgkampen, hvor handels- og industriminiter Sharansky (lederen af russerpartiet Israel B'alyah, red.) krævede det ultraortodokse Shas væk fra Indenrigsministeriet, som blandt andet administrerer indvandringen og ansøgninger om opholdstilladelse og statsborgerskab"
Ehud Baraks jordsskredssejr i premierministervalget fulgtes imidlertid ikke med en tilsvarende sejr for valgkoalitionen One Israel i Knesset-valget - og det bliver ikke en let opgave for Ehud Barak at sammensætte en arbejdsdygtig regering.

Et valg er nok
Ifølge den israelske valglov, har premierministeren, som vælges direkte af folket, 45 dage til at sammensætte en regering og præsentere den for parlamentet, som skal godkende den.
Dr. Reuven Hazan, Hebrew Universitet, anser det for usandsynligt, at Knesset ikke godkender regeringen:
"I så fald skal både premierministeren og Knesset til valg igen, og det ville den israelske befolkning ikke tilgive dem efter fem måneders valgkamp."
Reuven Hazan spår, at den kommende regering bliver meget bred:
"Barak har brug for opbakning til de kommende forhandlinger med palæstinenserne. Derfor er det slet ikke usandsynligt, at vi får en regering med ministre fra Likud og fra de religiøse partier."
Det ultraortodokse parti Shas, som er vokset med 70 procent fra 10 til 17 sæder i Knesset udgør et særligt problem. Partiets leder Arieh Deri, blev i sidste måned dømt for bedrageri og bestikkelse - kriminelle handlinger, han begik mens han var indenrigsminister. Shas valgkampagne har stort set udelukkende kørt på hans uskyld - og det har givet pote.
"Nok tror mange af hans vælgere, at han har begået de kriminelle handlinger, som retten har dømt ham for. De tror imidlertid også, at mange andre israelske politikere har gjort det samme - men, at kun Deri bliver forfulgt, fordi han har succes med at tale de religiøse og fattige sefardiske jøder fra Tunesien og Marokko's sag," siger Shahar Ilan, politisk kommentator på Ha'aretz.
Han understreger Baraks dilemma.
"I løbet af valgkampen har Barak sagt, at han ikke ville have Deri i sin regering - men på den anden side har han brug for den folkelige opbakning fra Israels virkelige proletarer, som partiet repræsenterer," siger Shahar Ilan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her