Læsetid: 2 min.

NATO's træffere i Jugoslavien

12. maj 1999

På de første 50 dage har NATO truffet en lang række militære, politiske, civile og infrastrukturelle mål

Bombemål
Mens NATO optrapper sine angreb på Jugoslavien, indtil det står klart, om præsident Slobodan Milosevic virkelig er ved at trække sine styrker ud af Kosovo, kan den 19 lande store forsvarsalliance se tilbage på 50 dage, hvor det har bombet Jugoslavien langt tilbage i tiden, når det gælder infrastrukturelle mål som broer, jernbanestationer, veje og lufthavne. Ud over fejlbombninger som eksempelvis den kinesiske ambassade er de natlige bombetogter også gået ud over militære mål og tv-sendere, politiske hovedkvarterer, fabrikker, industrier, olieraffinaderier og - indrømmer NATO - civile mål i et endnu ubekræftet omfang.
I krigens første dage holdt man sig fra at bombe i Beograd og koncentrerede sig om militære mål. Men den 3. april faldt de første bomber i Beograd, hvor både det jugoslaviske og det serbiske indenrigsministerium blev ødelagt.
Tre dage senere ramte man beboelsesområdet Aleksinac, 150 kilometer syd for Beograd, hvor mindst fem blev dræbt. Den 12. april ramtes et passagertog, hvor 30 personer ifølge de jugoslaviske myndigheder blev dræbt. To dage senere skulle en konvoj med Kosovo-albanske flygtninge være blevet ramt. Ifølge Jugoslavien med 64 dræbte til følge. NATO indrømmer, at man muligvis har ramt flygtningene ved en fejl.
Den 21. april gik det ud over hovedkvarteret for Milosevic' Serbiske Socialist Parti og hans private bolig. Begge bygninger ligger i Beograd, hvor også serbisk stats tv's bygning blev ødelagt - og 10 mennesker dræbt - to dage senere.
Også den jugoslaviske hærs hovedkvarter og forsvarsministeriet er blevet ramt. Den 1. maj ramte et missil en bus, der var på vej over en bro ved Luzane nord for Pristina i Kosovo. NATO påtog sig ansvaret, efter at serbisk tv rapporterede, at 39 var blevet ramt.
Flere jugoslaviske kraftværker er siden blevet ramt, og det har medført strømafbrydelser både i Jugoslavien og i den serbiske del af Bosnien. Målene har været valgt over hele Jugoslavien, især er Novi Sad blevet hårdt ramt på grund af olieraffinaderierne, og fordi samtlige broer over Donau er blevet ødelagt for at forhindre den jugoslaviske hærs reservetropper i den nordlige Vojvodina-provins i at blive flyttet mod syd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her