Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

28. maj 1999

NATO-angreb dræber tre civile
*Tre civile blev dræbt og tre andre alvorligt kvæstet, da NATO's raketter faldt over byen Ralja, omkring 40 kilometer syd for den jugoslaviske hovedstad Beograd sent onsdag, rapporterede Jugoslaviens officielle nyhedsbureau Tanjug.
Også Beograd fik NATO's bomber at føle. Her berettede indbyggere om voldsomme eksplosioner og intens anti-luftskytsild.
Luftsirenerne lød over hele byen ved 22.30-tiden og snart efter kunne man høre fly og efterfølgende eksplosioner, rapporterede en britisk Reuter-korrespondent.
Leder og artikler på
forsiden, tema side 4, 5 og 6

Danske F-16 fly i kamp
*Forsvarsminister Hans Hækkerup kunne i går bekræfte, at danske fly for første gang har deltaget i direkte angreb i NATO's luftkrig mod Jugoslavien.
Forsvarsministeren ønsker dog ikke at oplyse, hvor mange danske fly, der har deltaget, eller hvilke opgaver de har løst.
Ifølge presseofficer for Flyvertaktisk Kommando F.V. Hansen, drejer det sig om to danske F-16, der har deltaget i direkte luftangreb.
Indtil nu har danske fly udelukkende deltaget i defensive missioner, det vil sige beskyttet andre angribende fly eller skibe mod angreb.

Ingen EU-kvoter på flygtninge
*Som ventet lykkedes det ikke for EU's 15 indenrigsmnistre, der mødtes i Bruxelles i går, at nå til enighed om en byrdefordeling af flygtninge fra Kosovo.
Holland havde foreslået at skabe en retyfærdig fordeling, fordi få lande ellers kommer til at tage langt de fleste flygtninge. Men en række lande med Frankrig og Storbritannien i spidsen afviser tanken om at forpligte sig til et bestemt antal flygtninge.
Alligevel mente indenrigsminister Thorkild Simonsen, at mødet havde været en succes.
"Alle lande - måske med undtagelse af Grækenland - erkender et fælles ansvar for situationen i Kosovo. Både nu, og når kribe slutter," sagde Simonsen.
Danmark talte på mødet for, at EU allerede nu skal forberede sig på at hjælpe flygtninge gennem vinteren.
"Det er urealistisk, at der står huse parat til dem, som de kan flytte ind i i Kosovo," sagde ministeren. Det emne vil Poul Nyrup Rasmussen rejse igen på næste uges EU-topmøde i Køln.
Artikel side 3

Million-fejlskøn rammer AMU
*Et fejlskøn i Arbejdsministeriet kan betyde, at mere end 15.000 beskæftigede senere på året bliver forhindret i at efteruddanne sig på AMU-kurser, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings tidsskrift Agenda torsdag.
Ifølge ministeriets eget skøn kommer staten til at mangle cirka 100 mio. kr. til den godtgørelse, kursisterne normalt får i stedet for løn, mens de er på kursus.

Bork Hansen undlader anke
*Lyngby-præsten Leif Bork Hansen accepterer sin straf på 20 dages betinget hæfte for at have skjult 30 udviste serbere for de danske myndigheder i fem måneder.
Leif Bork Hansen blev idømt straffen tirsdag ved retten i Lyndby, men vil ikke anke dommen, oplyser hans forsvarsadvokat, Thomas Rørdam.
Leif Bork Hansen blev dømt skyldig i at have overtrådt udlændingeloven ved at holde 30 udviste serbere skjult rundt omkring i Danmark. Lyngby-præsten har under hele sagen erkendt lovbruddet, men har forsvaret sig med, at det var hans pligt som præst at hjælpe mennesker i nød.

Netanyahu forlader politik
*Israels afgående ministerpræsident, Benajmin Netanyahu, meddelte torsdag, at han forlader det politiske liv og træder ud af parlamentet.
Det sker kun ti dage efter, at han led et ydmygende nederlag ved valget i Israel.
"I aften offentliggør jeg hermed min beslutning om at træde tilbage fra Knesset (Israels parlament, red.)," sagde Netanyhau efter et møde i det højreorienterede Likudpartis hovedbestyrelse.

Flere patienter taber klagesager
*Stadig færre patienter får medhold i klager over fejlbehandling, fremgår det af nye tal fra Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.
Det samlede antal klager over behandlingerne i sundhedsvæsenet er stadig stigende og nåede en foreløbig rekord på 2.500 sager sidste år.
Men samtidig bliver stadig flere læger frikendt for at have begået fejl, skriver Kristeligt
Dagblad torsdag.

FN bekymret over flygtninge i Angola
*FNs sikkerhedsråd udtrykte sent onsdag bekymring over det stigende antal flygtninge i den vestafrikanske stat Angola
Ifølge FN-talsmanden Manoel Almeida da Silva er 950.000 angolanere på flugt fra borgerkrigen i landet.
Sikkerhedsrådets præsident, Denis Dangue Rewaka, fra Gabon, sagde, at Sikkerhedsrådet udtrykte forfærdelse over oprørsbevægelsen UNITA's angreb på civile mål. En FN-talsmand i Angola sagde tirsdag, at landet inden for kort tid står foran omfattende fødevaremangel.
Angolas borgerkrig blussede atter op i november sidste år, da ekstremistiske UNITA-grupperinger ikke længere ville leve op til fredsplanen fra 1994, der afsluttede to årtiers borgerkrig.

Domstol afviser Pinochet-appel
*Endnu et slag blev torsdag tabt for den chilenske eksdiktator Augusto Pinochet, der kæmper med næb og kløer for ikke at blive udvist til retsforfølgelse i Spanien.
Nederlaget bestod i, at en britisk domstol afviste Pinochets appel mod Storbritanniens beslutning om at lade udleveringsproceduren mod generalen gå i gang. Dommeren mente, at det unødigt vil forsinke sagens gang.
Afgørelsen betyder, at der allerede i næste uge vil kunne sættes en dato for selve retsmødet for hans udlevering.
Men antallet af appelmuligheder er stadig mange, og Pinochets advokater kan kræve, at et dommerpanel reviderer beslutningen.

Brug for lønnedgang
*Den største udfordring for dansk økonomi i de kommende år er at genvinde den tabte konkurrenceevne over for udlandet, og der er kun den seje vej at gå med at holde lønstigningerne i ro og øge produktiviteten gennem en længere periode med lav vækst.
Det mener BG Bank, der i sin seneste prognose, der offentliggøres fredag, går den stik modsatte vej end alle andre økonomiske analyser.
Mens både regeringen, vismændene og Den Danske Bank i sine prognoser regner med lønstigninger de kommende år på over fire procent, så mener BG Bank, at lønstigningerne i en meget lang periode med lav vækst må holdes under de tre procent - under niveauet i udlandet for at rette op på konkurrenceevnen og dermed også betalingsbalancen.
Industrien har ikke taget konsekvensen af nedgangen i eksporten og afskediget medarbejdere, men har i stedet produceret varer til lager, og den manglende tilpasning skal nu betales. Det vil betyde, at resten af 1999 vil være præget af fyringer, tømning af lagre og faldende erhvervsinvesteringer, mener BG Bank.

Gade: Stem ikke på bevægelserne
*Nyt Europa, der er stiftet af den afgående SF'er Steen Gade, advarer danskerne imod at sætte kryds til EU-valget ved Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU.
"Jeg vil advare imod at stemme på bevægelserne. Man spilder sin stemme, for de har ingen reel indflydelse - heller ikke i Folketinget," sagde Steen Gade torsdag på et pressemøde på Christiansborg i går.

Debat uden børnefamilie-håb
*Folketingets afslutningsdebat gav ikke børnefamilier noget håb om lettelser i dagligdagen. Tværtimod viste debatten, at politikerne - halvandet år efter at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) gjorde børnefamiliernes sag til tema for sin nytårstale - stadig ikke kan finde brugbare løsninger.
"Det er en kendsgerning, når det gælder børnefamilierne, at så er der faktisk ikke skabt nogen resultater fra regeringens side i denne folketingssamling, sagde Kristeligt Folkepartis formand, Jann Sjursen.
Artikel side 3

Danske varer gen-undersøges
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) vil have et overblik over, hvor meget gensplejset mad der står rundt om i butikkerne, skriver Politiken fredag.
Initiativet kommer, efter at en norsk undersøgelse har vist, at gensplejset soja har sneget sig ind i en række madvarer. Og ifølge detailhandlen selv er der ikke grund til at tro, at der er større forskel på de danske og de norske varer.

Ny sigtelse i Nivaagaard-tyveri
*Politiet har anholdt endnu en person, der sigtes for at stå bag million-røveriet fra Nivaagaards Malerisamling i januar. Under røveriet forsvandt to kostbare malerier af Rembrandt og Giovanni Bellini.
Ifølge B.T. blev en 28-årig dansker tidligt onsdag morgen anholdt i Århus og varetægtsfængslet for tre uger.
I alt fem personer er sigtet i sagen.
Den 28-årige sigtes for at være den ene af de to røvere, der overfaldt en 70-årig receptionist på museet og stak af med malerierne.
På trods af anholdelserne har politiet endnu ikke fundet de forsvunde malerier.

Større bøder for gadeuorden
*Justitsminister Frank Jensen (S) vil hæve bøderne for mindre lovovertrædelser som butikstyveri, gadeuorden og hærværk.
Frank Jensen reagerer på et forslag fra formanden for Foreningen af Politimestre i Danmark, Jørgen Ilum, der mener, at det danske bødesystem er forældet.
Jørgen Illum mener, at beskedne bødtakster på 200-600 kroner skal hæves til 2.000-3.000 kroner.
Jørgen Illum er overbevist om, at større bøder ville betyde mere ro i gadebilledet og færre lovovertrædelser.

Solana på vej til EU
*NATO's generalsekretær Javier Solana er efter alt at dømme på vej til at skifte sit nuværende topjob ud med en nyt i EU.
En centralt placeret EU-kilde oplyser, at den 56-årige spanier er favorit til at blive udpeget til posten som repræsentant for EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik og dermed blive den såkaldte "hr. FUSP".
Tidligere på ugen meddelte Solana overraskende, at han ikke er interesseret i at blive genudnævnt, når hans nuværende periode som generalsekretær i NATO udløber til nytår.
Han vil højst fortsætte et par måneder for at gøre "vigtige opgaver" færdig. Hvis Solana skal have den vigtige EU-post, vil stillingen formentlig stå ubesat frem til nytår, men en EU-diplomat vurderer, at det er en ulempe, stats- og regeringscheferne er parate til at leve med, hvis de kan få en mand af Solanas kaliber.jbn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her