Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

10. maj 1999

100.000 kinesere i protest mod NATO
*Hundredtusinder af kinesere sluttede sig søndag til de tusinder, der allerede lørdag havde været ude i gaderne for at protestere mod NATOs bombning af Kinas ambassade i Beograd.
Undskyldninger og beklagelser fra vestlige ledere som USAs præsident, Bill Clinton, blev ignoreret, da op imod 100.000 demonstranter belejrede USAs ambassade i Beijing. Det er den største protestdemonstration i Kina siden de blodige begivenheder på Den Himmelske Freds Plads for 10 år siden.
USAs ambassadør i Kina, James Sasser, sagde søndag til den amerikanske tv-station CBS, at personalet på ambassaden reelt har været gidsler i de seneste 48 timer.
- Vi er gidsler her på ambassaden, sagde Sasser.
Sasser sagde videre, at han er bekymret for, at de kinesiske myndigheder mister kontrollen med situationen.
forsideleder, artikel side 5

Israel truer med at lukke PLO-kontor
*Israel truede søndag med at lukke Den Palæstinensiske Befrielsesfronts (PLO) kontorer i Jerusalem på trods af palæstinensiske advarsler om, at en lukning kan udløse uroligheder.
Palæstinenserne beskylder ministerpræsident Benjamin Netanyahu for at have givet ordre til lukningen for at opnå politisk vinding inden det israelske parlamentsvalg den 17. maj.
Ifølge Faisal al-Husseini, den PLO-udnævnte leder af palæstinenserne i Jerusalem, kan der udvikle sig en "meget, meget farlig sikkerhedssituation", hvis kontorerne bliver lukket.

Øget spænding i Guinea-Bissau
*Spændingen var stor søndag uden for den portugisiske ambassade i Guinea-Bissau, hvor den styrtede præsident for den vestafrikanske stat - Joao "Nino" Bernardo Vieira - har søgt tilflugt.
Lørdag aften affyrede en oprørssoldat skud mod en ambassadevagt, men den portugisiske soldat kom ikke noget til, rapporterede det portugisiske nyhedsbureau Lusa fra hovedstaden Bissau. Bureauet skrev, at oprørere også hindrede en lastbil med fødevarer og medicin fra at komme ind på ambassadens område.
Ellers syntes Bissau rolig, efter at der var hørt skyderi lørdag fra oprørssoldater, der søgte at rydde de tilbageblevne modstandslommer. Oprørerne udsendte en advarsel til befolkningen om ikke at gentage hærværket og røveriet fra offentlige og udenlandsk-ejede bygninge.

Juni-Bevægelsen og K står til tab
*JuniBevægelsen og de konservative står til en halvering ved det kommende valg til Europa-Parlamentet, viser et prøvevalg foretaget af Sonar for Jyllands-Posten.
JuniBevægelsen fik 15,2 pct. af stemmerne ved valget i juni 1994, men har ifølge Sonar i dag kun en vælgertilslutning på 7 pct.
Den 10. juni i år er der igen valg til Europa-Parlamentet, og her står også Det Konservative Folkeparti til en halvering fra 17,7 pct. i 1994 til nu 8 pct.
Ved valget den 11. juni skal der fordeles 16 danske mandater.
Venstre står ifølge Sonars prøvevalg til at tage de fem, hvilket vil være en fremgang på et mandat i forhold til 1994. Socialdemokratiet står til uændret tre mandater, Folkebevægelsen mod EF-Unionen til uændret to, mens der skulle blive et enkelt mandat til Det Radikale Venstre (uændret), Det Konservative Folkeparti (minus to), Centrum-Demokraterne (plus et), Socialistisk Folkeparti (uændret), JuniBevægelsen (minus et) og Dansk Folkeparti (plus et), mens Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet står til uændret nul.

Islands statsminister gik frem
*Islands største parti, det konservative Selvstændighetspartiet, syntes at få en stemmeandel på 40,8 pct. ved lørdagens parlamentsvalg, svarende til en fremgang på 3,7 pct. i forhold til valget for fire år siden.
Da næsten samtlige stemmer var gjort op, så det samtidig ud til, at Selvstændighedspartiets regeringspartner, Fremskridtspartiet, må notere en tilbagegang på 5,5 pct. til 17,8 pct.
Men med en samlet stemmeandel på omkring 58 pct. til de to regeringspartier vil statsminister Davíd Oddson fra Selvstændighetspartiet have alle muligheder for at fortsætte det nuværende regeringssamarbejde.

Ny tysk skattelov møder hård kritik
*En omstridt ny skattelov, der måske vil få op mod 700.000 tyskere til at opgive deres småjobs og deltidsarbejde, har skabt problemer for forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering.
Stik imod regeringens hensigter om at skabe øget beskæftigelse vil planerne om at ændre beskatninger af lavtlønnede ekstra-jobs betyde, at mange ansatte i navnligt service-sektoren opgiver at supplere deres indtægter.
Dermed vil flere brancher komme til at stå i en paradoksal situation, hvor der i et land med over fire millioner arbejdsløse ikke kan skaffes tjenere, piccoloer, rengøringsassistenter, bartendere og avisbude.
Alene i hotelbranchen ventes der at komme til at mangle 200.000 personer til sæsonbetonede job i sommerhalvåret som følge af loven.

Færre taget for spritkørsel
*Færdselspolitiet fik færre bilister i nettet end sidste år, da det fra den 3. maj til den 8. maj lavede hastigheds- og spirituskontrol på vejene.
Da politiet gjorde indsatsen op, var 65 spritbilister og 2800 fartoverskridere blevet stoppet. I alt har 100 fået frataget kørekortet betinget eller ubetinget, oplyser Færdselspolitiet.
De 65 bilister, der blev taget i spritkørsel - med en promille på over 0,8 - udgør 0,41 procent af det samlede antal bilister, der blev stoppet under maj-kontrollen. Dermed er der sket et løbende fald siden 1994, 1995 og 1998, hvor tallet for lignende kontroller var henholdsvis på 0,64 procent, 0,61 procent og 0,52 procent.

Simonsen møder ny kritik
*Indenrigsmister Thorkild Simonsen (S) møder kritik af sin trussel om at tvinge Hvidovre Kommune til at huse Kosovo-flygtninge i den nedlagte kaserne, Avedøre-lejren.
Hvidovre Kommune købte for kort tid siden kasernen for at forhindre, at den bruges til flygtninge-indkvartering, men indenrigsministeren tilkendegiver nu, at regeringen ønsker at leje en del af området til midltertidig indkvartering af nogle af de 3000 Kosovo-flygtninge, som Danmark har sagt ja til at tage imod.
Indenrigsministeren vil heller ikke helt udelukke en ekspropriation, hvis Hvidovre Kommune stiller sig på bagbenene.
artikel på forsiden

Dæmpet lønstigning i industrien
*Industrivirksomhederne og deres ansatte spænder livremmen ind. Foreløbige undersøgelser fra de lokale lønforhandlinger viser, at lønstigningerne i år bliver væsentligt lavere end sidste års, skriver Berlingske Tidende.
Foreløbige undersøgelser fra Dansk Industri (DI) viser, at lønstigningerne i år har ligget på mellem 1,5 og 1,75 pct. - og det er klart lavere end forventet i de økonomiske prognoser generelt. Sidste år var lønstigningerne et helt procentpoint højere.
"Holder tendensen året ud, er det en glædelig udvikling til gavn for dansk økonomi. Det er samtidig første tegn på, at presset på arbejdsmarkedet begynder at lette", siger økonomiminister Marianne Jelved (R).

Solana til Albanien og Makedonien
*NATOs generalsekretær Javier Solana rejser senere på ugen til Albanien og Makedonien for at besøge militæralliancens tropper i de to lande. Desuden ønsker NATO-chefen at danne sig et førstehåndsindtryk af de mange tusind Kosovo-albanske flygtninges tilstand, oplyste NATO-talsmanden Jamie Shea søndag.
Solana skal ifølge Shea endvidere have drøftelser med politiske ledere i Albanien og Makedonien med henblik på at "forsikre dem om NATOs solidaritet."

Ombudsmand for nødhjælp
*Folkekirkens Nødhjælp bakker op om udviklingsminister Poul Nielsons (S) idé om en kontrolfunktion af nødhjælpsarbejde. Faktisk foreslog organisationen det allerede i august 1997 ved en international konference om nødhjælp i København.
"Vi vil hilse det velkomment, hvis vi i Danmark får en nødhjælpsombudsmand. Et neutralt organ der kan holde os (de humanitære nødhjælps organisationer, red.) i ørene og holde øje med, at nødhjælpsarbejdet bliver gjort ordentligt", siger Thomas Ravn-Pedersen, der er informationschef i Folkekirkens Nødhjælp, til Ritzau.
Allerede nu har nødhjælpsorganisationerne internationale regler, "code of conduct" de følger, når der blandt andet sker katastrofer som i Kosovo. Reglerne er meget omfattende, og undertiden bliver de ikke fulgt helt til punkt og prikke.

S-ønske om EU-flygtningepolitik
*EU har brug for en fælles flygtningepolitik. Det fremførte den socialdemokratiske EU-kandidat Charlotte Fuglsang søndag på konferencen European Visions i København.
Charlotte Fuglsang deltog i en paneldebat sammen med andre EU-kandidater.
"Det er både pinligt og talentløst og vidner om manglende politisk lederskab, når EU's indenrigsministre først skal holde ministermøder og koordineringsmøder, inden man kan koordinere en EU-politik for fordeling og modtagelse af flygtninge", siger Charlotte Fuglsang. Hun mener, at EU har brug for en koordineret flygtningepolitik, og at EU intet har lært af krigen i det tidligere Jugoslavien.

Skuespilleren Ole Søltoft død
*Skuespilleren Ole Søltoft døde lørdag efter en blodprop. Han blev 58 år.
Ole Søltoft medvirkede i 1970erne i et væld af film, fortrinsvis sex-komedier og erotiske lystspil.
Han blev dansk films første-elsker med sine mandlige hovedroller i en række af årtiets mange sengekantsfilm - herunder "Mazurka på sengekanten" og "Tandlæge på sengekanten".

Kosovo-hjælp bankerot
*FN's flygtningeorganisation (UNHCR) er gået bankerot i Albanien, fordi EU ikke har betalt de penge, som tidligere er lovet for at hjælpe flygtningene fra Kosovo.
Den danske udviklingsminister, Poul Nielson (S), kalder under et besøg i Albanien EU's opførsel for "utroværdig".
Den hovedskyldige er EU, der gennem sin humanitære organisation ECHO har lovet 20 millioner euro (150 mio kr.).
Men EU har stillet så bureaukratiske krav til budgetkontrol og revision, at beløbet aldrig er kommet til udbetaling.
Det har nu tvunget UNHCR i knæ. Organisationen mangler 300 millioner kroner til at klare sig igennem maj måned.
"De har et desperat behov for, at der sker noget" siger Poul Nielson til Ritzau. Han er fortørnet over, at EU stiller skrappere og mere bureaukratiske krav til UNHCR end medlemslandene gør enkeltvis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her