Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

8. maj 1999

UCK afviser fredsudspil
*Kosovos Befrielseshær, UCK, afviste fredag fredsplanen fra G-8-landene - de syv største vestlige industri-lande samt Rusland.
Planen "garanterer ikke en stabil løsning på problemet og en afslutning på Kosovo-tragedien", sagde UCK's talsmand, Bilal Sherifi. Han mente, at mange af planens punkter er "komplet uacceptable".
Samtidig viser en meningsmåling, at mere end 40 procent af jugoslaverne vil støtte en eller anden form for serbisk militær tilbagetrækning fra Kosovo.
Meningsmålingen blev offentliggjort i den regeringsvenlige avis Politika.
Målingen viste, at 43,1 procent ville acceptere en tilbagetrækning, mens 44,2 procent mente, at jugoslaviske hærenheder fortsat skal blive i Kosovo.
På spørgsmålet om en ubevæbnet international fredsstyrke i Kosovo, svarede 75,1 procent, at det var acceptabelt. 14,2 ønskede en FN-ledet styrke, mens 5,4 procent støttede en international NATO-ledet eller USA-ledet styrke.
Artikler side 6 og leder på forsiden

Ungeren lukker
*Københavns Borgerrepræsentation underskrev sent torsdag det forkætrede Ungdomshus' skæbne, da lokalpolitikerne besluttede, at bygningen skal rives ned.
Bygningen blev oprindeligt anvendt af den vilde del af den københavnske ungdom, hvor den i begyndelsen af 1980'erne husede dele af datidens BZ-bevægelse. Gennem de seneste år har huset været brugt som samlingssted for unge uden de rabiate synspunkter, som bz-bevægelsen knyttede til bygningen på Jagtvej.
Men en alvorlig svampeskade, en brandskade og alvorlige problemer med en særdeles mangelfuld vedligeholdelse har gjort det nødvendigt at ofre mange penge på at bringe bygningen i en forsvarlig stand. Beløbet og bygningens historie har gjort det uacceptabelt for borgerrepræsentationen at bevare bygningen, der derfor skal nedrives.
Borgerrepræsentation kom ikke med noget bud på om man vil etablere et hus et andet sted i byen, som kompensation for lukningen af Ungdomshuset på Jagtvej.

Fransk politi slår til igen
*Fransk politis doping-specialenhed slog fredag til igen, da politiet hentede 14 personer ind til afhøring - i håbet om at afsløre handel med ulovlige doping-midler.
Blandt de 14 var øjeblikkets førende cykelrytter i World Cup'en, belgiske Franck Vandenbroucke, samt broderen til den franske cykelstjerne Richard Virenque og en fransk advokat ved navn Bertrand Lavelot.
Ifølge de franske myndigheder har advokat Lavelot, hvis hustru er farmaceut, distribueret dopingmidler fra sit kontor.

Kurt Thorsen har ikke tid til politiet
*Kurt Thorsen har ikke tid til at komme til afhøring hos politiet. Det har han meddelt politiet gennem sin forsvarer, Ebbe Mogensen.
Afslaget begrundes med travlhed med forretninger. Fredag vendte Kurt Thorsen hjem fra en længere forretningsrejse i USA, dagen igennem stod den på møder i Danmark, og lørdag drager han efter planen atter afsted på en ny forretningsrejse.
Derfor kan Thorsen ikke afse tid til at mødes med Københavns Politis bedrageriafdeling, der gerne vil afhøre ham om en forfalsket PFA-garanti i forbindelse med Kurt Thorsens forsøg på at låne penge i den hollandske storbank ABN-Amro Bank.

Vandet har for meget nitrat
*Hvert tiende danske vandværk overskred i 1997 den vejledende grænseværdi på 25 mg nitrat pr. liter drikkevand. Den højst tilladelige grænseværdi på 50 mg. pr. liter blev overskredet på tre procent af vandværkerne.
Nitratproblemerne er størst på små vandværker med overfladenære indvindingsboringer, mens de store vandværker med vandindvinding fra dybereliggende boringer sædvanligvis har mindre nitrat i vandet. Statistikken over nitratbelastede vandværker kommer fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelsers (GEUS) drikkevandsdatabase.

Sygehuse er klar til konflikt
*Nødberedskabet i forbindelse med en eventuel sygeplejerskekonflikt på landets sygehuse er nu på plads.
Det betyder, at samtlige amter har indgået aftaler med Dansk Sygeplejeråd om, hvor mange ansatte der mindst skal være til stede for at sikre, at livsvigtige og uopsættelige operationer kan varetages i tilfælde af, at en sygeplejerskestrejke træder i kraft.
Parterne på sygeplejerskeområdet mødtes fredag eftermiddag for at tage hul på endnu en runde forhandlinger om en ny overenskomst for knap 60.000 sygeplejersker.
Og ifølge formand Jette Søe for de ansattes forbund, Dansk Sygeplejeråd, var der udsigt til lange forhandlinger.
En strejke blandt 5.000 sygeplejersker og radiografer i amter og kommuner kan træde i kraft per 13. maj, hvis ikke parterne i Amtsrådsforeningen og sygeplejerådet får forhandlet sig frem til en ny overenskomst på området.
Dog har forligsmand Mette Christensen mulighed for at udsætte en eventuel konflikt i to gange fjorten dage.

Undersøgelse trækker ud
*Den igangværende auditørundersøgelse af den militære efterretningschefs udlevering af personoplysninger om militærnægtere til et konservativt folketingsmedlem i 1971 bliver tidligst afsluttet midt i august.
Det oplyser den militære anklager, vicegeneralauditør Niels Christiansen, der står for undersøgelsen, til Information.
Dermed er det klart, at undersøgelsens resultat ikke foreligger, inden Folketinget vedtager loven om en undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET) inden sommerferien. Lige så klart er det, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) dermed ikke bliver omfattet af PET-undersøgelsen.
Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) bebudede auditørundersøgelsen af FE-chef Erik Fournais' udlevering af efterretningsoplysninger til sin personlige ven, tidligere forsvarsminister Knud Østergaard (K), i oktober 1998. Tidligere VS-folketingsmedlem Preben Wilhjelm anslog dengang, at undersøgelsen kunne klares på 24 timer.

Problematisk lov vedtaget i Tyskland
*Den tyske forbundsdag vedtog fredag med stort flertal en ny lov om statsborgerskab, som betyder, at børn af udenlandske forældre lettere får tysk statsborgerskab.
Loven, der tidligere i år førte til en opsigtsvækkende strid mellem regering og opposition, er stærkt modereret i forhold til regeringens oprindelige udspil og blev vedtaget med 365 stemmer for og 184 imod. 39 parlamentarikere undlod at stemme - deraf 22 fra de kristelige demokratiske partier.
Den nye lov medfører, at der kommer en tidsfrist for dobbelt statsborgerskab, og at der ikke kan blive tale om at få dobbelt pas, hvilket navnligt havde skabt harme i de store oppositionspartier.
Reformen betyder, at børn på særlige betingelser kan have dobbelt statsborgerskab - men kun indtil de er fyldt 23 år, hvor de må beslutte sig for, om de vil have et tysk pas - eller et fra deres forældres hjemland.

Militærkup i Guinea-Bissau
*Knap 100 mennesker blev dræbt ved fredagens militærkup i den vestafrikanske stat, Guinea-Bissau, oplyste det portugiske nyhedsbureau Lusa.
Militære oprørere satte fredag ild på præsidentpaladset i hovedstaden Bissau. Præsident Joao Bernardo "Nino" Vieira søgte asyl på den portugisiske ambassade, da hans loyale styrker overgav sig til oprørerne.
Omkring 50 mennesker blev dræbt, da en granat ramte en kirkelig missions-bygning, hvor de havde søgt tilflugt for kampene.

PET-undersøgelse uden Venstre
*Regeringens forslag om en kommissionsundersøgelse af PET får ikke Venstres støtte. Den besked gav Anders Fogh Rasmussen (V) til statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), efter at Venstres formand havde tænkt over sagen i løbet af fredag eftermiddag.
Det betyder, at statsministeren, som er under pres fra de radikale for at få en afklaring før sommerferien, i stedet må vedtage en undersøgelse med Enhedslisten, SF og Kristeligt Folkepartis hjælp.
Statsministeren ville efter mødet med Anders Fogh Rasmussen ikke endeligt fastlå, at undersøgelsen skal vedtages med det alternative flertal, SF, Enhedslisten og Kristeligt Folkeparti, men han understreger, at der skal findes en løsningsmodel hurtigst muligt - inden Folketinget går på sommerferie.
Artikel side 4

Kommuner får medindflydelse
*Hovedstadens Udviklingsråd kommer til at give kommunerne medindflydelse på områdets landzone-planlægning via et særligt underudvalg.
Det blev resultatet af et lovkompromis om Udviklingsrådet, som indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) fredag indgik med de konservative og CD. Hermed har regeringen folketingsflertal for den omstridte, administrative nyskabelse, der omfatter København og Frederiksberg kommuner samt Københavns, Frederiksborg og Roskilde amter.
Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen (S), erklærer sig tilfreds med forliget om et hovedstadsråd.
Han vurderer, at udviklingsrådet kan komme i gang med sit arbejde i år 2000.

Guldprisen rasler ned
*Guldprisen styrtdykkede fredag, efter at Storbritannien meddelte, at landets finansministerium i finansåret 1999/2000 vil smide 125 ton af sin beholdning af det ædle metal på markedet.
Samtidig oplyste det britiske finansministerium, at det på længere sigt agter at nedbringe beholdningen af guld til 300 ton fra nu 715 ton.
Beslutningen om at sælge de mange ton guld afspejler gulds formindskede rolle som monetær reserve, samtidig med at nationalbankerne er på jagt efter investeringer, som giver et større afkast.

Krigsforbryder slap billigt
*FN's krigsforbryderdomstol i Haag dømte fredag en bosnisk kroat to et halvt års fængsel for sin rolle som fængselsleder under Kroatiens fordrivelse af muslimer fra det centrale Bosnien-Hercegovina i 1992-93.
Den 39-årige Zlatko Aleksovski blev imidlertid kun dømt for det mildeste af anklageskriftets tre punkter. Aleksovski blev derfor frigivet omgående efter domsafsigelsen, fordi han allerede har tilbragt to år og 10 måneder i fængsel.
Den bosniske kroat blev dømt for at have brudt international lovgivning omkring krigsførelse, men frikendt for alvorlige brud på Geneve-konventionens paragraffer om fangers og civiles rettigheder.
Domstolen mente ifølge nyhedsbureauet Reuters oplysninger ikke, at fangerne i Kaonik-lejren nær Busovaca var berettigede til beskyttelse under Geneve-konventionen. Der foregik drab og omfattende tortur i lejren under Aleksovskis ledelse fra januar til maj 1993.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her