Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

5. maj 1999

'NATO's bomber har kostet 1.200 liv'
*Jugoslavien sagde tirsdag, at i alt 1.200 jugoslaver er blevet dræbt som følge af NATO's nu seks uger lange luftangreb mod landet, og at yderligere 5.000 er blevet alvorligt kvæstede ved angrebene.
Jugoslaviens udenrigsminister, Zivadin Jovanovic, sagde til den amerikanske tv-station CNN, at i alt 300 skoler også er blevet ramt under NATO's 41 dage lange angreb. Jovanovic skelnede ikke mellem civile og militære ofre.
Udenrigsministeren, der blev interviewet over telefonen fra Beograd, sagde videre, at NATO ikke har nået sine militære mål "om at reducere Jugoslaviens militære kapacitet". NATO fastholder, at man ikke bomber civile mål.
Artikler på forsiden og tema side 6

'Danmark på ret kurs i hormon-sag'
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, at rapporten fra EU's videnskabelige Veterinærkomité, der peger på mulige sundhedsmæssige problemer ved at spise hormonbehandlet kød, bekræfter, at Danmarks holdning til hormon-sagen er rigtig.
"Det er endnu for tidligt at drage helt faste konklusioner, men det bestyrker den linje, som den danske regering har lagt, hvor netop en risikovurdering var et af de vigtige elementer," siger Henrik Dam Kristensen, der for øjeblikket er i USA. Her skal han blandt andet drøfte hormon-sagen med sin amerikanske kollega.
Artikel side 6 og 7

Sygeplejersker fatsholder lønkrav
*Forhandlingerne om en ny overenskomst for landets sygeplejersker rykker sig ikke ud af stedet - og truslen om konflikt lurer fortsat.
Det stod klart efter tirsdagens møde mellem Amtsrådsforeningen (ARF) og Dansk Sygeplejeråd.
"Vi har ikke umiddelbart fået noget at regne på efter mødet med sygeplejerskerne. Og samtidig har vi ikke aftalt nye møder, før vi mødes i Forligsinstitutionen fredag eftermiddag," sagde kontorchef i ARF, Thorkild Rotenberg, til Ritzaus.
Sygeplejerskerne har varslet strejke med ikrafttræden den 13. maj for 5.000 sygeplejersker og radiografer i amter og kommuner.

Politi 'vurderer' Nazi-sager
*54 år efter Danmarks befrielse har justitsminister Frank Jensen (S) bedt politiet om igen at se på bevismaterialet mod de 31 nazister, der fortsat eftersøges for drab begået under Anden Verdenskrig. Det sker for at vurdere, om der er grundlag for at tage "nye initiativer for at eftersøge de pågældende".
Tirsdag var det ikke muligt for Ritzau at få klarlagt, hvor langt politiet er nået med sagerne mod de 31 drabssigtede nazister. Jan Burlund, chef for Rigspolitiets Eftersøgningstjeneste, sagde, at han på nuværende tidspunkt ikke har hørt noget om revurderingen. Baggrunden for justitsministerens initiativ er muligvis, at Danmark og Tyskland i årtier gik fejl af hinanden i forbindelse med eftersøgningen af én af de 31, den danske SS'er Søren Kam.

Voldtægtsdømt politiker bør gå af
*Det vækker naturlig harme blandt de færøske kvindebevægelser, at den voldtægtsdømte tidligere landsstyresmand indenfor fiskeri, John Petersen, fortsat er medlem af Lagtinget trods en dom på 10 måneds fængsel for voldtægt af en 17-årig pige. John Petersen har siden sagen blev kendt midlertidigt overladt sin stilling til partikollegaen Jørgin Niclasen, men de færøske kvinder protesterer kraftigt over, at han fortsat har ret til at sidde i Landstinget trods voldtægtsdommen og opfordrer myndighederne til at indføre regler på området.
Østre Landsret stadfæstede i sidste månede voldtægtsdommen, men John Petersen ønsker at prøve sagen i Højesteret. Indtil da vil lagtingsformand Finnbogi Isakson ikke tage affære.
Ifølge reglerne er man bl.a. uværdig til at være medlem af Lagtinget, hvis man har en dom på over fire måneders fængsel. Det bliver op til justitsministeren i Danmark at afgøre, hvorvidt voldtægssagen skal i Højesteret.

18.000 vil samle ind til flygtninge
*Et rekordhøjt antal danskere meldt sig som indsamlere til Flygtning 99, der afvikles torsdag. Indtil videre har godt 18.000 meldt sig som indsamlere, men Dansk Flygtningehjælp regner med, at det endelige antal kommer op på 20.000.
Det vil i givet fald være godt 3.000 mere end indsamlingen i 1995, hvor krigen i Bosnien var på sit højeste.
Der mangler dog fortsat indsamlere på Bornholm, i Nordjylland og på Fyn.

18 dræbt under uro i Indonesien
*Mindst 18 mennesker omkom og 81 blev kvæstet under nye sammenstød i Indonesiens uroplagede Aceh-provins under kampe mellem civile og militær. Nyhedsbureauet Antara skriver tirsdag, at de blodige sammenstød skete mandag i udkanten af byen Lhokseumawe.
Acep har i de sidste 10 år været ramt af kampe mellem hæren og bevæbnede oprørere fra den konservative muslimske oprørsbevægelse "Merdeka Aceh" (Frit Aceh, red.), som ønsker Aceh-provinsen i det nordvestlige Sumatra omdannet til en islamisk stat.
Øjenvidner berettede, at ingen af de civile havde båret våben. Det stod uklart, om alle ofrene var faldet for militærets kugler.

Nye sammenstød i Libanon
*Mindst to israelske soldater blev mandag aften såret under en væbnet kamp med Hizbollah-partisaner i den israelsk besatte såkaldte sikkerhedszone i det sydlige Libanon, oplyste kilder inden for det israelske militær.
Sammenstødet bekræftedes af en talsmand for Hizbollah-bevægelsen. Ifølge ham angreb partisanerne derefter to israelske positioner i de nærliggende byer Sujud og Haddatha i den vestlige del af sikkerhedszonen. Israel svarede igen med artilleriangreb. Der var ingen umiddelbare rapporter om dræbte under kampene.

Anwar skal for retten igen
*Malaysias afsatte viceministerpræsident Anwar Ibrahim, der i sidste måned fik seks års fængselsstraf for korruption, skal igen stilles for retten, denne gang anklaget for sodomi. Retssagen indledes 7. juni, afgjorde en dommer tirsdag.
Dommer Abdul Wahab Patail gav også både anklager og forsvarer forbud mod at tale om sagen over for pressen.
Dømmes Anwar Ibrahim for sodomi, risikerer han 20 års fængsel.

Økologi kan måles
*Forskere på Risø har for første gang påvist, at der er kemiske forskelle på indholdet af næringsstoffer i en hel stribe forskellige økologiske grøntsager som kartofler, hvidkål, rosenkål, ærter og løg sammenlignet med tilsvarende grøntsager, der er dyrket ved brug af kunstgødning og sprøjtegifte, skriver Politiken tirsdag.
Risøforskerne, der bruger meget avanceret måleudstyr, arbejder allerede nu på at bruge den nye viden til at opbygge helt nye metoder, så myndighederne for eksempel kan kontrollere, om økologiske produkter nu også er dyrket på den måde, som producenterne påstår.
De opsigtsvækkende resultater kan muligvis også bruges til at undersøge, om økologiske produkter er mere eller mindre sunde som fødevarer for mennesker.

Auken vil sælge havmøller
*Miljøminister Svend Auken planlægger et udspil, der skal gøre det muligt at udbyde den danske havsokkel i vindfelter på samme måde som den i dag udbydes i oliefelter. Det skal finansiere mølleparker til havs. Både vindmølleindustrien, el-sektoren og olieselskabet Shell ser positivt på initiativet.
"Vi har overvejet, om det er muligt at bruge erfaringerne fra Nordsøen til den videre udbygning med vindkraft på havet. Modellen er, at man ligesom inden for olieindustrien udbyder en del af havsoklen til investorerne. Jeg forestiller mig udbudsrunder, hvor investorgruppen kan være alt fra Dyne-Larsen til erhvervsvirksomheder, boligforeninger, indkøbsforeninger og store energiselskaber som Enron og Shell," siger Svend Auken til Berlingske Tidende tirsdag.

Kraftige tornadoer hærger USA
*Op imod 47 mennesker blev dræbt og hundredvis af andre kvæstet, da usædvanligt voldsomme tornadoer natten til tirsdag (dansk tid) hærgede de amerikanske delstater Oklahoma og Kansas.
Der var modstridende oplysninger om dødstallet. Ifølge nogle rapporter blev 39 dræbt, og ifølge andre rapporter kostede tornadoerne 47 mennesker livet, men mindst 29 er bekræftet omkomne i Oklahoma og yderligere 10 i Kansas. Tornadoerne, der var op imod 2,4 kilometer i diameter, havde vindstød på mellem 417 og 509 kilometer i timen.

Der skal ikke være hyldeplads til alt
*Et bibliotek har ikke pligt til at have et nynazistisk tidsskrift på hylderne. Det har Tilsynsrådet for Sønderjyllands Amt afgjort i en princip-sag fra det kommunale bibliotek i Bov Kommune.
Striden drejer sig om tidskriftet Revision, der udgives af læge Hans Krog Pedersen - en af Thies Christophersens støtter. Biblioteket har trods adskillige klager fra udgiveren nægtet at have tidskriftet liggende. Og Tilsynsrådet har nu sagt god for bibliotekets beslutning.

I dag lyder sirenerne
*Den årlige afprøvning af landets sirener finder sted i dag, onsdag, i tidsrummet 12.00-12.10. Sirenerne vil afgive tre signaler, der hver vil være af 45 sekunders varighed. Demonstrationen gennemføres samtidig i samtlige politikredse i Danmark.

Information retter
*I mandagens avis den 3. maj 1999, lød billedteksten til dagens opinionsbillede på side 7,' Frie mænd ejer våben, ikke slaver'. Den rigtige oversættelse er selvfølgelig; 'Frie mænd ejer våben, det gør slaver ikke.'
Vi beklager fejlen, red.

Vrede på Vestbredden
*På dagen, hvor en palæstinensisk stat skulle have været udråbt, kom det til voldsomme sammenstød på Vestbredden mellem palæstinensiske studenter og israelske soldater. Studenterne var på gaden i Betunia med et krav om, at der udråbes en palæstinensisk stat.
Demonstranterne kastede med sten og en brandbombe mod en israelsk kontrolpost, hvor soldaterne svarede igen ved at åbne ild med metalkugler med gummibeklædning.
Netop tirsdag var den vigtige skæringsdato, hvor overgangsperioden for det palæstinensiske selvstyre, der blev aftalt under hemmelige forhandlinger i Norge i 1993, skulle være forbi. Israelere og palæstinensere skulle inden den 4. maj 1999 havde fundet en permanent løsning på deres strid, og palæstinenserne mener, at sådan en løsning indebærer en palæstinensisk stat. Derfor har den palæstinensiske leder, Yassir Arafat, længe erklæret, at han ville udråbe Palæstina tirsdag, men på et møde i sidste uge i den palæstinensiske ledelse blev det besluttet, at udråbelsen af staten udskydes til efter det israelske valg den 17. maj.
Det skete for ikke at give den højrenationalistiske israelske fløj, som er imod en palæstinensisk stat, ammunition i valgkampen. Mange mener, at palæstinenserne har ventet længe nok, og at staten skal udråbes nu.
Der var planlagt demonstrationer i bl.a. Hebron på Vestbredden, ligesom der ventedes demonstrationer i Ramallah ikke langt fra Jerusalem og i Gaza.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her