Læsetid: 5 min.

Nyhedsoverblik

3. maj 1999

Ecevit ventes at lede regering
*Tyrkiets præsident, Süleyman Demirel, ventes i dag at bede fungerende ministerpræsident, Bülent Ecevit, danne ny regering efter søndagens møder med parlamentets fem partiledere.
Ecevits demokratiske venstreparti, DSP, vandt parlamentsvalget 18. april med ca. 22 pct. af stemmerne. Ecevit danner sandsynligvis en koalition med Devlet Bahcelis ekstremt højreorienterede nationalistiske aktionsparti, MHP, og Fædrelandspartiet, ANAP, som ledes af fhv. ministerpræsident Mesut Yilmaz. Det ventes at vare uger at danne en ny regering med langtrukne forhandlinger.

Radikale: Særlov skal ændres
*Hvis det står til de radikales Henrik Svane, skal de nye Kosovo-albanske flygtninge ikke vente fem, men tre år på beskeden om de kan få lov at blive i Danmark.
Henrik Svane foreslår, med opbakning fra Socialdemokratiets Dorthe Bennedsen, at den ti dage gamle særlov skal laves om. Ifølge særloven kan Kosovo-flygtningene ikke få asyl de første to år af deres ophold. Får de derefter asyl, kan de i tre år sendes retur, hvis forholdene i Kosovo tillader det. Henrik Svane vil have de første to år med i asylperioden. De konservative afviser blankt at indføre ændringen, når særloven skal revideres om et år.
"Det må vi vende tilbage til," siger indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) til Information.
Artikel på forsiden

SF og KrF: Nielson som kommisær
*SF peger nu også på udviklingsminister Poul Nielson (S) som EU-kommissær i stedet for Ritt Bjerregaard.
Pernille Frahm (SF), som er topseedet til valget til Europaparlamentet, udtrykte i weekenden sin støtte til Kristelig Folkepartis forslag om Nielson som ny dansk kommissær:
"Poul Nielson er både kvalificeret og optaget af temaer, som efter min opfattelse er væsentlige."

Demonstrationer mod NATO-aktion
*Syv uger efter sin tilbage-træden gik Tysklands tidligere finansminister Oskar Lafontaine på talerstolen under 1. maj-demonstrationen i hjembyen Saarbrücken, hvorfra kritiserede han NATO-aktionen mod Serbien. Han blev hyldet af 12.000 mennesker.
Helt modsat var situationen i Ludwigshafen og Göttingen, hvor henholdsvis forsvarsminister Rudolf Scharping (SPD) og miljøminister Jürgen Trittin (De Grønne) talte. De blev mødt med æg, og råbekor. "Morder, morder," lød det taktfast. I Berlin førte de autonomes demonstration til gadekampe og butiksplyndringer. 159 betjente og et ukendt antal demonstranter blev såret.

Schröder under hårdt pres
*NATO-aktionen og forsinkede planer om lukning af a-tomkraftværker har bragt den tyske kansler Gerhard Schröder under hårdt pres fra regeringspartnere De Grønne.
I gårsdagens tyske aviser forlangte De Grønne, at de skal have en af de to tyske EU-kommissær-poster. Ellers vil De Grønne ikke 23. maj stemme for Schröders kandidat til præsidentposten, Johannes Rau. Ud over denne tvist kritiserer mange af politikerne fra De Grønne NATO-aktionen i forhold til Kosovo. Samtidig bliver kansleren kraftigt kritiseret for ifølge magasinet Der Spiegel at udskyde Tysklands afvikling af atomkraftværker.

Arafat på besøg i Danmark
*En politisk styrket, men fysisk svækket Yasser Arafat er i dag i Danmark på et officielt arbejdsbesøg. Ifølge Berlingske Tidende skal præsidenten for de palæstinensiske selvstyreområder mødes med statsministeren og udviklingsministeren for bl.a. at diskutere fredsproces, bistand og en suveræn palæstinensisk stat.
Besøget falder dagen før palæstinenserne havde planlagt at udråbe en palæstinensisk stat. Udråbelsen blev trods pres fra stærke kræfter udsat i Det Palæstinensiske Nationalråd i forrige uge, hvilket var en sejr for Arafat. Helbredsmæssigt er det en svækket 70-årig, Danmark har besøg af. Arafat lider af Parkinsons syge.

Jubilæum gør Kina aggressiv
*De kinesiske myndigheder anholdte mindst 20 systemkritikere under weekendens offensiv mod systemkritikere inden tiårsdagen for massakren ved Tienanmen, Den Himmelske Freds Plads, i Beijing. Det oplyste det Hongkong-baserede Informationscenter for menneskerettigheder og demokratisk bevægelse i Kina søndag.
De kinesiske ledere er på vagt for systemkritikeres planer om at mindes tiårsdagen den 4. juni, da hæren slog ned ved Tienanmen med mange døde og sårede til følge.

KrF vil have mere nærhed i EU
*Mere nærhed og åbenhed i den Europæiske Union skal være Kristelig Folkepartis hovedkrav i valgkampen op til Europa-Parlamentsvalget den 10. juni. Partiets spidskandidat, 25-årige Marianne Karlsmose, er afbildet på partiets valgkampplakat, der har budskabet: Større gennemsigtighed i EU og mere kød på nærhedsprincippet.
På landsmødet i Kolding lørdag udtrykte Marianne Karlsmose en positiv, men kritisk holdning til EU: "EU har bevæget sig langt udover, hvad det behøver. Det betyder, at der bliver færre penge til det væsentlige, og at EU bliver mere uoverskueligt."
Artikel her på siden

50 dræbt af ebola-virus i Congo
*Antallet af døde efter en epidemi af ebola-virus i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) nåede søndag 50, og den dødelige virus, som kun få overlever, spreder sig mod Sudans grænse, oplyste FNs Verdens Sundhedsorganisation (WHO). 20 andre er allerede inficeret af den dødelige virus.
Ebola er en meget sjælden virus, men når den slår til, er det kun 10-20 pct. af de smittede, som overlever.
Den mystiske virus kostede i 1995 220 mennesker i Zaire, nu DRC, livet.

Store bøder til elkartel
*Konkurrencestyrelsen anbefaler, at bøderne til de mellem 500 og 1000 elfirmaer i det såkaldte elkartel skal op i nærheden af EU-niveau.
Det kan betyde bøder på seks-syv procent af omsætningen for de kartelmedlemmer, der har snydt deres kunder for millioner via aftalt spil om kontrakter.
Afgørelserne i de kommende retssager imødeses med spænding, fordi der endnu ikke er en brugbar retspraksis for bødeniveauet, som ifølge dansk konkurrencelov skal ligge i underkanten af EU-niveauet.

Bosniere rejser hjem fra Norge
*Norge har tilsyneladende mere held med sine tilbud til flygtninge - ikke mindst bosniere - om at vende tilbage til hjemlandet end både Danmark og Sverige.
I løbet af 1990erne har Norge modtaget 12.300 bosniere, og 15 procent af dem er allerede vendt hjem til det krigshærgede land. De tilsvarende tal i Danmark og Sverige er 2,6 procent og 6,5 procent, skriver det norske dagblad Aftenposten søndag.
Det er ifølge bladet økonomisk støtte og grundig information og rådgivning, der ligger bag resultatet. Det norske udlændingedirektorat (UDI) har brugt 80 mio. norske kr. på repatrieringsprogrammer siden 1994.

Pilot mistænkt for at lække F16-fejl
*En 35-årig kamppilot mistænkes af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) for statsfjendtlig virksomhed.
Piloten har offentligt udtalt sig om tekniske mangler ved de danske F16-fly, der patruljerer over Balkan.
At flyene ikke er i stand til at præcisionsbombe mål er pilot Christian Steinøs hovedkritik. En mangel, der i øvrigt også beskrives i forsvarets offentlige publikationer. Alligevel har FE bedt Flyvestation Aalborg om en skriftlig redegørelse og et forhør af den mistænkte pilot.
Kilder i Flyvevåbnet betegner overfor Morgenavisen Jyllands-Posten reaktionen som "helt hysterisk".

Bus ramt af NATO-missil
*NATO indrømmede søndag at have bombet en bro i Kosovo lørdag eftermiddag, hvorved - ifølge serbiske kilder - mindst 60 buspassagerer blev dræbt.
Af et communique fra NATO-hovedkvarteret i Bruxelles fremgår det, at et NATO-fly havde gennemført et angreb mod broen ved Luzane, nord for Kosovos hovedby Pristina.
"Uheldigvis krydsede en bus broen, efter at våben var udløst fra flyet," hedder det i meddelelsen.
Det tilføjes, at NATO ikke er i stand til at bekræfte tabet af menneskeliv, men det understreges, at der ikke var nogen hensigt om at skade civile.
Formålet med angrebet var at afskære serbisk sikkerhedspoliti og den jugoslaviske hær fra at benytte en hovedforbindelse, hedder det.
Den serbiske tv-station RTS meddelte lørdag, at mindst 60 mennesker blev dræbt, da bomben ramte bussen. Ifølge RTS overlevede kun fire passagerer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her