Læsetid: 1 min.

'Deres øjne var stukket ud'

7. maj 1999

Nye beretninger om serbiske grusomheder når Kukes

KUKES - Han er otte år, og tårerne løber ned ad hans solskoldede kinder. Hans mor, der sidder ved siden af ham på traktorens ladvogn, siger: "De dræbte min mand for øjnene af mig." Drengen retter sig og råber: "De huggede hans hænder af. Så slog de ham ihjel foran huset."
Klokken er omkring 13, da serberne lader en kolonne Kosovo-albanere passere grænsen til Albanien. Der er personbiler, traktorer og lastbiler; nogle af flygtningene er til fods. De kommer forskellige steder fra, og de er udmattede og rædselsslagne.
Gruppen på ladvognen er fra Mitrovica-området i det nordlige Kosovo. Den består kun af kvinder og børn. En ung kvinde siger, at hun for to dage siden så ligene af flere mænd. De lå på torvet i hendes landsby, hvor mange fra omegnen havde søgt tilflugt.
"Der var måske 200, jeg ved det ikke. Nogle af dem var skudt, andre havde fået arme eller ben hugget af. Så tog serberne nogle piger og slæbte dem ind i deres biler. Til os sagde de: 'Af sted, Kosovo er ikke jeres land.'"
Hatixhe, hvis mand er udlænding, boede i nærheden af Suva Reka 25 km nord for Prizren. Hun tilbragte to uger i skoven sammen med sine børn. En gang imellem gik hun ned til Granica, hvor hun fik mad i et ensomt beliggende hus. Dagen før nåede hun kun til bjergkløften:
"Jeg så 22 mennesker, allesammen mænd, som var blevet massakreret. Nogle af dem havde fået øjnene stukket ud, på andre var næsen eller ørerne skåret af."
Der var ingen spor af kvinder og børn.

© 1999 Libération & Information

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her