Læsetid: 2 min.

Ikke et ord om fire forbehold

3. maj 1999

Ny pjece om Danmarks forhold til EU omtaler ikke de fire EU-forbehold. Pinligt, absurd og chokerende, siger politikerne

Folketingspolitikerne er i oprør over deres egne embedsmænd. Pinligt, absurd, chokerende, lyder det politikerne, der raser over, at embedsmænd i Folketingets EU-oplysning glemmer de fire danske EU-forbehold i nyt oplysningsmateriale om Danmarks forhold til EU.
Selv mener embedsmændene ikke, det er en forglemmelse, men en helt korrekt vurdering.
"Det er ikke nogen fejl, at Edinburgh-aftalen (hvor de øvrige EU-lande tager forbeholdene til efterretning, red.) ikke er medtaget i traktatteksten," skriver embedsmændene i et fortroligt notat, som Information er i besiddelse af.
Her hedder det videre, at "Edinburgh-aftalen således ikke har en EU-retlig karakter". Dermed hopper embedsmændene lige ned i midten af den stærkt betændte danske EU-debat.

En politisk sag
Det er normalt EU-modstanderne der hævder, at forbeholdene ikke har nogen retlig karakter. Men selv om Enhedslistens Keld Albrechtsen er enig med embedsmændene, så tager han alligevel afstand fra deres oplysningsmateriale.
"Vi er enige med embedsmændene, men det er et politisk stridspunkt, at det forholder sig sådan. Under alle omstændigheder må de fire forbehold ikke udelades i et oplysningsmateriale fra Folketingets EU-oplysning," siger Keld Albrechtsen.
"En meget grov fejl, i værste fald er det vildledning. Jeg er ligeglad med juridiske tolkninger. Danmarks politiske tilknytning til EU er totalt hængt op på de fire forbehold. De er en del af den politiske virkelighed og betyder, at Danmark befinder sig i en spændetrøje i forhold til EU," siger den konservative EU-ordfører Lene Espersen.
"Imponerende, at EU-oplysningen ikke omtaler Edinburgh-afgørelsen. Det er chokerende, at de bagefter begrunder det ud fra juridiske overvejelser. Det er en meget, meget pinlig sag," siger Anne Baastrup fra SF.
"Det er helt sindsygt, at de kan sige sådan noget i EU-oplysningen. Det er en eklatant brøler og intet mindre end en skandale," siger den radikale Elisabeth Arnold.
Stridens æble handler om oplysningsmaterialet "Rom Maastricht, Amsterdam. EU's traktatgrundlag", som Folketingets EU-oplysning netop har udarbejdet.
Formanden for Folketinget, Ivar Hansen (V) mener,der er sat punktum for sagen, fordi Folketingets EU-oplysning nu udsender rettelsesblade, der indeholder de stærkt omdiskuterede forbehold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her