Læsetid: 4 min.

Prodi: De sociale udgifter skal ned

5. maj 1999

De europæiske socialdemokrater kritiserer den kommende formand for EU-Kommissionen for at glemme de udstødte i sit detaljerede økonomiske program

STRASBOURG - Selv om Romano Prodi er håndplukket af EU's socialdemokratiske statsministre med Tony Blair, Gerhard Schröder og Lionel Jospin i spidsen, lægger den kommende formand for EU-Kommissionen op til at føre en økonomisk politik, der ligger tæt op ad de liberale lærebøger.
Det står klart, efter Romano Prodi i går fremlagde sit hidtil mest detaljerede bud på et politisk program i en tale til Europa-Parlamentet.
Her argumenterede han blandt andet for at sænke de sociale udgifter for at få råd til de skattelettelser, der ifølge Prodi er nødvendige for at sætte skub i EU's økonomi.
Og selv om alt tyder på, at parlamentet i dag ved middagstid vil godkende Prodi med overvældende flertal, så rettede de europæiske socialdemokrater i går skarp kritik mod Prodi for hans manglende sociale profil.
"Jeg noterede mig, at der ikke var noget som helst om mennesker i Deres tale. Ganske vist nævner de kampen mod ledigheden, men ikke et ord om den nødvendige kamp mod social udstødelse eller om behovet for ligestilling mellem mænd og kvinder, mellem sorte og hvide," sagde Pauline Green, den britiske leder af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.
Hun roste Prodi for at have anlagt en bredere tilgang, end da han i april holdt sin første tale til parlamentet og næsten kun talte om økonomi.

Ikke social slagside
Men selv om den italienske politiker denne gang fik nævnt både miljøhensyn og forbrugerbeskyttelse som vigtige områder, var over halvdelen af talen på ny helliget den økonomiske politik og behovet for at få sat mere skub i økonomien i EU.
"Det er (...) tilfredsstillende, at de forskellige lande i stigende grad er rede til at kigge på det høje skatte- og udgiftsniveau. Skattebyrden som procent af BNP vil i stigende grad blive sænket i fremtiden, og medlemslandene bør gå sammen i denne retning," sagde Prodi.
Han pegede på, at hvis skatten skal sættes ned uden at bringe den økonomiske stabilitet i fare, kan det blive nødvendigt at sænke EU-landenes sociale udgifter.
"For at opmuntre til mobilitet i arbejdsstyrken (...) vil indgreb i socialudgifterne i det mindste være nødt til at basere sig på fælles principper, så som større brug af forsikringer for sociale ydelser," analyserede den italienske økonomiprofessor.
Efter opsangen fra Pauline Green om at huske de udstødte, forsikrede Romano Prodi om, at hans økonomiske program ikke har social slagside.
"Hvis vi stiller markedet og den sociale model op som modsætninger, vil vi med sikkerhed ikke få succes. Men det betyder ikke, at jeg vil glemme de fattige og de marginaliserede. De nye vækstmodeller, jeg præsenterer, vil ikke skade miljøet eller den sociale model," lovede Prodi.
Uanset om den øgede privatisering af de sociale ydelser vil skade samfundets svageste eller ej, står Prodis analyse i skarp modsætning til løfter fra danske og andre landes politikere om, at det økonomiske samarbejde i EU aldrig vil påvirke socialpolitikken i de 15 medlemslande.

Bæredygtig vækst
De nordiske socialdemokrater kunne i stedet glæde sig over, at Romano Prodi i sin tale mindede om behovet for at gennemføre bindende regler, der kan sikre en bæredygtig vækst - eksempelvis gennem miljøafgifter.
Den kommende italienske formand for Kommissionen fremhævede også, at EU i løbet af et par år skal gøre sig helt klar til at optage nye lande.
"Men selv om vi skulle lykkes med det, vil mange af de resultater, vi håber på, være i fare, hvis ikke Unionen i løbet af de næste tre-fire måneder er i stand til at bringe fred til hele den geografiske region," advarede han.
Allerede nu bør EU lægge planer for et tættere økonomisk samarbejde, der kan skabe stabilitet på Balkan, sådan som det er lykkedes i Vesteuropa de sidste 50 år, mente Romano Prodi.
Lederen af den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, ireren Pat Cox, opfordrede i sin tale Prodi til at sætte handling bag ordene.
"En østeuropæisk politiker sagde for nylig, at optagelsen i EU lige siden 1989 har været noget, der lå fem år ude i fremtiden. Vi er nødt til at trække en streg og rent faktisk gennemføre udvidelsen så hurtigt som muligt," sagde Cox.

Ja til genudnævnelser
Direkte adspurgt af den danske socialdemokrat Niels Sindal bekræftede Romano Prodi, at enkelte af de afgående kommissærer godt kan genudnævnes og få fem år mere i Bruxelles.
Prodi lovede, at der er sat navn på hele det nye hold af 20 kommissærer, når det nyvalgte Europa-Parlament tiltræder 21. juli. Men navnene kommer først efter valget til Europa-Parlamentet er overstået 13. juni, oplyste Romano Prodi.
Selv om parlamentet allerede i dag godkender Romano Prodi, skal hele den nye EU-Kommission gennem høring og afstemning i parlamentet. Det kan tidligst ske i juli, men vil muligvis først kunne gennemføres i september, fordi det nye parlament først skal have tid til at nedsætte fagudvalg, der kan foreberede høringerne.
Romano Prodi erklærede sig åben over for begge løsninger, men håbede, at han kan tiltræde hurtigst muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her